Pratite nas

Komentar

HDZ treba NZH, ali i NZH trebaju HDZ

Objavljeno

na

Ako ste mislili da je sa HNS-m završilo preslagivanje i učvršćenje saborske većine, grdo ste se prevarili. Isto tako ste se prevarili ako mislite da micanje „Maršala“ nije dio velikog učvršćenja saborske većine i smanjenje utjecaja, da ne kažem ucjena nekih političkih aktera. U ovom igrokazu, gdje su građani samo statisti odvija se završni čin gdje se neke političke strukture šalju tamo gdje su bili prije smrti Franje Tuđmana. Čini mi se da je najveći broj građana, ulogu statista prihvati sa odobravanjem.

Nakon što je rasturio HNS na dva dijela, odnosno one koji su ostali u HNS-u sveo na dizače ruku u Saboru i Vladi, a one koji su napustili tu stranku svojom voljom sveo na političke mrtvace, istina ni ovi koji su ostali nemaju svijetlu budućnost, Plenković se upustio u deal sa svojim dojučerašnjim članom stranke Hasabegovićem i njegovom novom poltičkom platformom NZH na čelu sa Brunom Esih.

Niti je HDZ izišao iz Hasanbegovića niti je Hasanbegović prestao biti dio HDZ-a, istina ne formalno, ali duhom sigurno. Ne treba zanemariti niti činjenicu o dugogodišnjim dobrim odnosima Bandića i Hasanbegovića, ali ni činjenicu da je Bandić u stvarnosti gradonačelnik HDZ-ovih birača, tako da je njihova koalicija u Zagrebu logičan slijed. Samo micanje „Maršala“ i koalicija u Zagrebu, uvod je u nešto što će se događati u budućnosti ali i u sadašnjosti u vidu „tihe“ podrške u Saboru, Hasanbegoviće stranke.

Postoji puno razloga za to, ali osnovno je da HDZ treba NZH ali i NZH trebaju HDZ. Plenković i HDZ moraju stvoriti koalicijski potencijal, a u ovom trenutku jedino je stranka NZH  opcija koja programski i svjetonazorski to može biti. Kako bi se to ostvarilo, potrebno je vrijeme da se NZH organiziraju na nacionalnoj razini jer se još uvijek nisu organizirali niti na zagrebačkom nivou.

Kako su izgledni članovi saborske većine Škibola i Lovrinović, prvi po osnovu usvajanja zakona o ništetnosti kredita i rada RBA zadruga, a drugi po ustoličenju Jure Martinovića državnim tajnikom u ministarstvu pravosuđa. U taj scenario  Esih, Hasanbegović i Glasnović uklopiti će se kao tiha podrška Vladi i saborskoj većini. Zatvaranjem te konstrukcije, otvara se prostor Plenkoviću da amortizira i otkloni ucjene HNS i Pupovca, odnosno da im kaže – mogu i bez vas, ali i da vrati dobrim dijelom izgubljenu podršku desno orijentiranih birača.

Ante Rašić

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Višnja Starešina: Srebrenica je jedan od najbolje odrađenih slučajeva pred Haškim sudom

Objavljeno

na

Objavio

Doživotna kazna zatvora prvostupanjska je presuda Ratku Mladiću na suđenju u Haagu za zločine u Bosni i Hercegovini.

Težina nijedne kazne ne može se izjednačiti sa strahotama počinjenim pod njegovim zapovjedništvom, no okrivljujuća presuda barem nosi zadovoljštinu.

O presudi, njezinom značenju i odjecima u Temi dana na HRT-u govorili su novinarka Višnja Starešina i
predsjednik Upravnog vijeća Memorijalnog centra Srebrenica Sadik Ahmetović.

“To je potpuno očekivana presuda i to ne samo nakon presude Radovanu Karadžiću, već i nakon presude u predmetu Srebrenica, osobito generalima Tolimiru i Popoviću koje su potpuno rekonstruirale mehanizam genocida i mehanizam likvidacija u Srebrenici.

Dakle, Srebrenica je jedan od najbolje odrađenih slučajeva pred Haškim sudom i jedno od najvećih postignuća tih suđenja je to što je utvrdila kako izgleda mehanizam likvidacije”, rekla je Višnja Starešina.

“Ako i doživi drugostupanjsku pravomoćnu presudu, ona je svakako ‘zabetonirana’. Zašto Mladić nije suđen za Škabrnju? To je također zabetonirano već samom optužnicom. Zdravko Tolimir je bio s njim u Škabrnji, cijelo vrijeme je bio s njim od Knina do Srebrenice. I Zdravko Tolimir je mozak zločina”, kazala je Starešina.

Na pitanje zašto nije djelovalo hrvatsko pravosuđe istaknula je da ono može još uvijek djelovati. “Pitanje je zašto se ne organiziraju suđenja u odsutnosti, barem zbog istine, da nam se ne nameće teza da su neki lokalni zli ljudi upravljali svime”, naglasila je Starešina.

Haški sud proglasio Ratka Mladića krivim i osudio ga na DOŽIVOTNI zatvor!

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Slijedi masovna beatifikacija ‘novog sveca’ u njihovom kalendaru. Nebeskom!

Objavljeno

na

Objavio

Ratko Mladić ide na doživotnu.

Razmišljam nešto da nitko ni u snu nije mislio da itko ima šanse protiv udruženih terorista i JNA.

Nikada ni pomislili nisu da mogu izgubiti rat.
Od tu iživljavanje i bestijalnosti bez mjere .
Mučenja, klanja, silovanja.
A iza njih armija!

Sve si mislim kako je to biti pripadnik naroda koji se nikada nije suočio sa svojom kolektivnom psihologijom.

Psihologijom naroda koji je potpuno kopirao svog dugogodišnjeg gazdu, Turke , u baš svakoj bestijalnosti koju su oni njima činili.
Sindrom zlostavljanog zlostavljača.

Pokušali su pronaći spas u mitologiji.
Proslavi izgubljenih bitaka.

Nametnuti se kao direktori, oficiri, žandari i milicionari, šefovi i nadređeni. Njihov zločin u poraću 45 ostao je nekažnjen. Priklonili se pobjednicima. Da bi pokazali sav sjaj svoje impotencije 91.
Primitivno, krvožderno.

Srdžba onih koji su šetali opanke stoljećima.
A svoj sram nikada racionalizirali.
Nadmeno agresivni.

I kada prijateljuju i kada ratuju .

Tek nad civilima i zarobljenicima postajali su moćni.

Govoreći o nasilju i kakve konkretne posljedice kontinuirano nasilje može ostaviti na čovjeka, sa zgražanjem gledam kako se odražava na jedan narod.

Koji je odlučio živjeti u mitologiji .

U negaciju kao najprimitivnijem obliku obrambenog mehanizma .

Zato je gotivo nemoguće uspostaviti racionalni dijalog s njima. Unatoč tome što je jezik sličan, a i zemljopisna širina.

Dijelovi mozga koji komuniciraju su potpuno različiti.

Duboko usađen u bazalne ganglije, mitologiju i odmak od stvarnosti ovaj narod na Balkanu treba godine da bi se otrijeznio.
Unatoč tome što je za lidere birao psihijatre. Koji su manipulirali ovom spoznajom.

Slijedi masovna beatifikacija novog sveca u njihovom kalendaru. Nebeskom, na lunatički način .

dr. Gordana Zelenika / Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari