Pratite nas

Politika

HDZ: Obnova Zagreba ne može se temeljiti na aktivizmu i populističkim mjerama

Objavljeno

na

Foto: Hina

Kandidat HDZ-a u 1. izbornoj jedinici Mislav Herman rekao je u utorak da je Zagrebu nakon potresa potrebna obnova putem adekvatnog i provedivog zakona, poručivši kako rješenje tog problema ne žele temeljiti na aktivizmu i jeftinim populističkim mjerama.

„U HDZ-u smo taj problem shvatili vrlo ozbiljno i ne želimo ga temeljiti na aktivizmu i jeftinim populističkim mjerama poput kampiranja pred Gradskom skupštinom, kampiranja pred crkvom sv. Marka i sl. Mi ovaj problem shvaćamo ozbiljno”, kazao je Herman na konferenciji za novinare na temu obnove Zagreba nakon potresa.

Naglasio je i da je Zagrebu potrebna obnova putem adekvatnog i prije svega provedivog zakona, usuglašenog sa strukom i temeljenog na javnoj raspravi, a nikako ne na populističkim i ad-hoc rješenjima.

Istaknuvši da se Grad Zagreb ne može obnoviti bez osiguranih sredstava, poručio je i kako je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković to je stavio kao primarnu točku svog novog mandata.

Stoga će na prvoj idućoj sjednici novog saziva Hrvatskog sabora obnova Grada Zagreba biti jedna od primarnih točki dnevnog reda. Dodao je i da je zakon prošao javnu raspravu i na njega je uloženo više od 300 amandmana koji su sada na razmatranju.

Upozorivši kako je iznos štete od potresa procijenjen na 11,5 milijardi eura, podsjetio je da je u Zagrebu oko tisuću zgrada označeno kao neuporabljivo, njih oko četiri tisuće ka privremeno neuporabljivo a 14.500 dobilo je oznaku uporabljivo, ali djelomično oštećeno.

Podsjećajući na to što je za rješavanje tog problema učinila vlada, Herman je rekao da je danas u Studentskom domu „Cvjetno naselje” smješteno 455 Zagrepčana a ukupno je u njemu bilo smješteno oko 700 građana.

Član Središnjeg odbora HDZ-a i kandidat u 1. izbornoj jedinici Ivan Ćelić rekao je kako bi situacija oko obnove Zagreba bila sasvim drugačije da se u to od početka nije uključila vlada sa svojim financijskim i ostalim resursima.

„Cilj vlade je bio omogućiti građanima da se što prije vrate kući a da se grad obnovi u skladu s pravilima struke”, kazao je.

Naveo je i da je Svjetska banka pozitivno odgovorila na hrvatski zahtjev i odobrila nam 170 milijuna eura, od čega će 150 milijuna eura biti uloženo u obnovu bolnica a njih 20 milijuna u ovnovu obrazovnih institiucija. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Politika

Prve izlazne ankete: Premoćna pobjeda HDZ-a, Restart koalicija debelo zaostaje

Objavljeno

na

Objavio

Bira se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u dijaspori, osam biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cijela država.

Prema prvim izbornim anketama HDZ osvaja 61 mandata, Restart koalicija 44, Domovinski pokret 16, Možemo 8, Most 8, Stranka s imenom i prezimenom-Pametno-Fokus 3 mandata.

Izborna jedinica 1

MOŽEMO! 4
HDZ 4
RESTART KOALICIJA 3
MOST 1
DOMOVINSKI POKRET 1
SSIP-PAMETNO-FOKUS 1

Izborna jedinica 2

HDZ 6
RESTART KOALICIJA 5
DOMOVINSKI POKRET 2
MOST 1

Izborna jedinica 3

RESTART KOALICIJA 7
HDZ 5
DOMOVINSKI POKRET 1
MOŽEMO! 1

Izborna jedinica 4

HDZ 8
RESTART KOALICIJA 3
DOMOVINSKI POKRET 3

Izborna jedinica 5

HDZ 8
RESTART KOALICIJA 3
DOMOVINSKI POKRET 3

ANKETE Izborna jedinica 6

HDZ 6
RESTART KOALICIJA 4
DOMOVINSKI POKRET 2
MOŽEMO! 1
MOST 1

Izborna jedinica 7

HDZ 6
RESTART KOALICIJA 4
MOŽEMO! 1
DOMOVINSKI POKRET 1
SSIP-PAMETNO-FOKUS 1
MOST 1

Izborna jedinica 8

RESTART KOALICIJA 9
HDZ 3
MOŽEMO! 1
MOST 1

ANKETE Izborna jedinica 9

HDZ 8
RESTART KOALICIJA 3
DOMOVINSKI POKRET 2
MOST 1

ANKETE Izborna jedinica 10

HDZ 7
RESTART KOALICIJA 3
MOST 2
DOMOVINSKI POKRET 1
SSIP-PAMETNO-FOKUS 1

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

IZBORI 2020 Najbolji odaziv u 1., zagrebačkoj, najslabiji u 5. slavonskoj jedinici

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč pandemiji koronavirusa, čak 620 tisuća birača izašlo je u nedjelju prijepodne na izbore za Hrvatski sabor, najbolji odaziv je u 1. izbornoj jedinici koju čine centar i zapad Zagreba, a najslabiji u 5., slavonskoj jedinici, podatci su Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Izraženo u postotcima, u Hrvatskoj je do 11,30 sati glasovalo 18,09 posto birača, dok je prije nepune četiri godine, na izborima 2016., u istom vremenu svoje pravo iskoristilo njih 18,7 posto, odnosno 640 tisuća, objavilo je u podne Državno izborno povjerenstvo (DIP).

U 1. izbornoj jedinici glasovala je petina birača (20 posto), no dobar odaziv imaju i 10., dalmatinska (19, 77 posto) kao i 7. izborna jedinica (19 posto).

Najmanji odaziv je u 5., slavonskoj, gdje je glasovalo 16, 56 posto birača.

Po izlaznosti prednjači Dubrovačko-neretvanska županija

Gledano po županijama, prednjače Dubrovačko-neretvanska (20, 26 posto), Karlovačka (19, 8) te Grad Zagreb u kojemu je do 11,30 sati glasovalo 120 tisuća birača, odnosno gotovo petina (19, 43 posto).

U Zagrebu, u Klasičnoj gimnaziji u Križanićevoj ulici, je i osam posebnih biračkih mjesta na kojima glasuju privremeno upisani birači, oni glasuju za liste jedinica u kojima imaju prebivalište.

Slabiju izlaznost imaju Vukovarsko-srijemska (15, 97 posto), Brodsko-posavska (16, 06) te Međimurska županija (16, 4 posto).

Lovrin: Birači vrlo disciplinirani

Potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin kaže da parlamentarni izbori protječu u redu, birači su vrlo disciplinirani i većina nosi zaštitne maske,

Ima nešto dojava o sitnim nepravilnostima koje se odmah ispravljaju, no to ne utječe na regularnost izbora, kazala je Lovrin. Pojašnjava kako birači, primjerice, dojavljuju da netko nije držao propisani razmak zbog sprječavanja zaraze.

Kazala je i kako do DIP-a nisu stigle dojave da problema s glasovanjem ima 50-ak birača zaraženih koronavirusom koji su se javili da žele glasovati, kao ni 500-tinjak birača u samoizolaciji.

U inozemstvu, gdje se glasuje drugi dan, na biračka je mjesta ukupno izašlo 17 tisuća birača, najviše u BiH (13 tisuća) i u Njemačkoj (2.400). Hrvatska dijaspora, odnosno birači bez prebivališta u Hrvatskoj mogu izabrati tri od 151 zastupnika.

Pravo glasa na nedjeljnim parlamentarnim izborima ima 3 milijuna 860 tisuća hrvatskih birača, od kojih se za glasovanje u inozemstvu aktivno registriralo oko 185 tisuća.

Nove podatke o odazivu DIP će objaviti u 17 sati, a prve izborne rezultate u 21 sat. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari