Connect with us

Gospodarstvo

HDZ-ov program: rezultat eksperata koji su od DDR-a napravili silu

Objavljeno

-

Na krilima Ifo instituta, uz stotine milijardi maraka poticaja, bivša Istočna Njemačka udvostručila je svoju ekonomsku snagu. Možemo li u Hrvatskoj vidjeti sličan scenarij?

Hans-Werner Sinn, jedan od najutjecajnijih njemačkih ekonomista i šef uglednog münchenskog Ifo instituta, hrvatskoj javnosti zanimljivi su stoga što za HDZ rade na programu gospodarskih reformi i zapošljavanja u Hrvatskoj.

Iz HDZ-a najavili su da će ovaj program javnosti predstaviti u lipnju , a za očekivati je da će na njemu mirovinska reforma biti visoko na listi prioriteta.

Sinn i njegov Ifo institut trebali bi ponuditi program za zapošljavanje mladih čime bi se stvorio prostor za rješavanje još jedne bolne točke hrvatskog gospodarstva  – rezanje preglomazne državne uprave. Večernji list piše kako je zajednički nazivnik svih mjera  fiskalna disciplina.

Za Hrvatsku je zanimljiva činjenica da je Ifo institut 1993. Otvorio podružnicu u gradu Dresdenu kako bi iz neposredne blizine pratio proces prilagodbe bivšeg socijalističkog i istočnonjemačkog gospodarstva tržišnom gospodarstvu Zapadne Njemačke.

Radio je i na programu prilagodbe gospodarstva istočne Njemačke puno uspješnijem zapadno njemačkom gospodarstvu . U razdoblju od 1991. do danas istočnonjemačko gospodarstvo uhvatio je priključak s Njemačkom. Prilagodba je financirana sa stotinama milijardu, neki spominju i više od tisuću milijardi tadašnjih njemačkih maraka kroz „solidarni porez“.

“Provedba reformi, velike investicije, poticanje poduzetništva, modernizacija proizvodnje, inovacije, sve je to iz Zapadne prenijet u Istočnu Njemačku te su kroz zajednički rad ostvareni sinergijski efekti”, komentirala je Ivana Maletić, predsjednica HDZ-ova Odbora za regionalni razvoj i EU fondove.

Uz pomoć instituta u HDZ-u najavljuju sveobuhvatan plan gospodarskog oporavka, koja podrazumijeva reformske zahvate u čitavom nizu područja, kao što su državna uprava, lokalna samouprava, javna poduzeća, zdravstveni i mirovinski sustav, zatim cjelovita porezna reforma, reforma na tržištu rada i obrazovnog sustava…

Miletić kao jednu od ključnih mjera HDZ-ovog programa ističe reindustrijalizaciju i, u skladu s tim, modernizaciju postojećih industrija i poticanje razvoje digitalne i informatičke industrije.

Međutim, tko je Hans – Werner Sinn i kakav je to institut koji bi trebao ponuditi rješenje za pokretanje hrvatskog gospodarstva?

Ifo institut osnovan je 194.9. godine u Münchenu, a  radi se jednom od najvećih ekonomskih instituta za analizu ekonomskih politika. Vodeći think-tank Njemačke zapošljava 193 osobe i osmislio je sve gospodarske mjere na kojima se temeljila njemačka ekonomska politika posljednje desetljeće.

Ifo institut radi na sedam područja: konjunkturi, javnom sektoru, socijalnoj politici i tržištu rada, ljudskom kapitalu i inovacijama, industrijskoj ekonomiji i novim tehnologijama, okolišu i obnovljivim izvorima energije te izvoznoj ekonomiji. Cilj njihovog rada je razviti „novu socijalnu tržišnu ekonomiju“.

Hans – Werner Sinn, koji je na čelu instituta 16 godina, za sebe kaže da je umjereni liberal koji primjenjuje kejnzijanske metode, a časopis Independent ga je 2011. svrstao među 10 ljudi koji su promijenili svijet. Iako je blizak politici Angele Merkel  to ga nimalo ne sputava da žestoko kritizira kancelarku kada se ne slaže s njenim potezima. Primjerice, kada je popustila s uvođenjem bankarske unije.

Za dužničko ropstvo na jugu Europe Sinn okrivljuje Europsku središnju banku koja je tiskanjem novca financirala njihov deficit i novo zaduživanje.  Otvoreno se zalaže i za izlazak Grčke iz eurozone i povratak drahmi.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari