Pratite nas

Gospodarstvo

HDZ-ov program: rezultat eksperata koji su od DDR-a napravili silu

Objavljeno

na

Na krilima Ifo instituta, uz stotine milijardi maraka poticaja, bivša Istočna Njemačka udvostručila je svoju ekonomsku snagu. Možemo li u Hrvatskoj vidjeti sličan scenarij?

Hans-Werner Sinn, jedan od najutjecajnijih njemačkih ekonomista i šef uglednog münchenskog Ifo instituta, hrvatskoj javnosti zanimljivi su stoga što za HDZ rade na programu gospodarskih reformi i zapošljavanja u Hrvatskoj.

Iz HDZ-a najavili su da će ovaj program javnosti predstaviti u lipnju , a za očekivati je da će na njemu mirovinska reforma biti visoko na listi prioriteta.

Sinn i njegov Ifo institut trebali bi ponuditi program za zapošljavanje mladih čime bi se stvorio prostor za rješavanje još jedne bolne točke hrvatskog gospodarstva  – rezanje preglomazne državne uprave. Večernji list piše kako je zajednički nazivnik svih mjera  fiskalna disciplina.

Za Hrvatsku je zanimljiva činjenica da je Ifo institut 1993. Otvorio podružnicu u gradu Dresdenu kako bi iz neposredne blizine pratio proces prilagodbe bivšeg socijalističkog i istočnonjemačkog gospodarstva tržišnom gospodarstvu Zapadne Njemačke.

Radio je i na programu prilagodbe gospodarstva istočne Njemačke puno uspješnijem zapadno njemačkom gospodarstvu . U razdoblju od 1991. do danas istočnonjemačko gospodarstvo uhvatio je priključak s Njemačkom. Prilagodba je financirana sa stotinama milijardu, neki spominju i više od tisuću milijardi tadašnjih njemačkih maraka kroz „solidarni porez“.

“Provedba reformi, velike investicije, poticanje poduzetništva, modernizacija proizvodnje, inovacije, sve je to iz Zapadne prenijet u Istočnu Njemačku te su kroz zajednički rad ostvareni sinergijski efekti”, komentirala je Ivana Maletić, predsjednica HDZ-ova Odbora za regionalni razvoj i EU fondove.

Uz pomoć instituta u HDZ-u najavljuju sveobuhvatan plan gospodarskog oporavka, koja podrazumijeva reformske zahvate u čitavom nizu područja, kao što su državna uprava, lokalna samouprava, javna poduzeća, zdravstveni i mirovinski sustav, zatim cjelovita porezna reforma, reforma na tržištu rada i obrazovnog sustava…

Miletić kao jednu od ključnih mjera HDZ-ovog programa ističe reindustrijalizaciju i, u skladu s tim, modernizaciju postojećih industrija i poticanje razvoje digitalne i informatičke industrije.

Međutim, tko je Hans – Werner Sinn i kakav je to institut koji bi trebao ponuditi rješenje za pokretanje hrvatskog gospodarstva?

Ifo institut osnovan je 194.9. godine u Münchenu, a  radi se jednom od najvećih ekonomskih instituta za analizu ekonomskih politika. Vodeći think-tank Njemačke zapošljava 193 osobe i osmislio je sve gospodarske mjere na kojima se temeljila njemačka ekonomska politika posljednje desetljeće.

Ifo institut radi na sedam područja: konjunkturi, javnom sektoru, socijalnoj politici i tržištu rada, ljudskom kapitalu i inovacijama, industrijskoj ekonomiji i novim tehnologijama, okolišu i obnovljivim izvorima energije te izvoznoj ekonomiji. Cilj njihovog rada je razviti „novu socijalnu tržišnu ekonomiju“.

Hans – Werner Sinn, koji je na čelu instituta 16 godina, za sebe kaže da je umjereni liberal koji primjenjuje kejnzijanske metode, a časopis Independent ga je 2011. svrstao među 10 ljudi koji su promijenili svijet. Iako je blizak politici Angele Merkel  to ga nimalo ne sputava da žestoko kritizira kancelarku kada se ne slaže s njenim potezima. Primjerice, kada je popustila s uvođenjem bankarske unije.

Za dužničko ropstvo na jugu Europe Sinn okrivljuje Europsku središnju banku koja je tiskanjem novca financirala njihov deficit i novo zaduživanje.  Otvoreno se zalaže i za izlazak Grčke iz eurozone i povratak drahmi.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Gospodarstvo

Prosječna plaća raste 270 kuna

Objavljeno

na

Objavio

Prvi potez nove Vlade bit će rezanje porezan na dohodak radnika, piše u srijedu Jutarnji list, navodeći kako će prosječna plaća rasti za 270 kuna.

Ministar financija Zdravko Marić najavio je da će već od 2021. nova vladajuća koalicija smanjiti porez na dohodak i to tako da će se ići na smanjivanje stope poreza na dohodak s 36 na 30 posto i sa 24 na 20 posto.

Prema izračunu analitičara RBA, za samce koji žive u Zagrebu, uz prirez od 18 posto, to bi značilo da bi na osnovu travanjske prosječne bruto plaće u Hrvatskoj, koja iznosi 9057 kuna, a prema kojoj je neto plaća po sadašnjih poreznim stopama 6326 kuna, novim smanjenjem poreza ona bila povećana na 6596 kuna.

Ako se uzme u obzir bruto plaća od 6000 kuna, sadašnja neto pripadajuća plaća za samca iznosi 4573 kune, a od 1. siječnja iduće godine povećala bi se na 4611 kuna.

Nadalje, bruto plaća od 15 tisuća kuna sada za samca u Gradu Zagrebu. u kojem se plaća prirez od 18 posto, neto iznosi 9734 kune, a od početka iduće godine popela bi se na 10.112 kuna.

Najviše bi, pak, u apsolutnim iznosima, profitirali oni s plaćama koje kači porezna stopa od 36 posto.

Tako bi na bruto plaću od 43 tisuće kuna, koja sada rezultira neto plaćom od 25.734 kune, porezne promjene taj neto iznos povećale na 27.178 kuna za zagrebačkog samca, izračunali su analitičari RBA.

Prema riječima ministra financija, nakon što bi se 2021. smanjio porez na dohodak, u idućoj godini bi se smanjio porez na dobit, a u godini poslije porez na dodanu vrijednost za svu hranu. To su sve predizborna obećanja HDZ-a iz njihova programa, a premijer i ministar financija ih očigledno žele početi ispunjavati već u 2021., donosi Jutarnji list. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Stigao prvi turistički vlak s Česima i Slovacima – unaprijed prodano 30.000 karata!

Objavljeno

na

Objavio

U Rijeku je stigao prvi turistički vlak iz Češke preko Slovačke s oko 550 putnika. A već je prodano 30.000 karata samo za tu posebnu željezničku liniju! Pristigli strani turisti kreću dalje autobusima po jadranskim destinacijama.

Gari Cappelli: Turisti vide da je Hrvatska ozbiljna & odgovorna. Ne smijemo se više zatvarati, turizam i gospodarstvo moraju ići dalje – što god o tome „mislio“ Bernardić!

Uoči dolaska prvoga specijaliziranoga turističkog vlaka iz Češke i Slovačke, u Rijeci su potpredsjednik HDZ-a i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar turizma Gari Cappelli i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić održali konferenciju za medije pod naslovom „Održivi turizam, prometno povezana i konkurentna Hrvatska“.

Donosimo njihove ključne poruke:

BUTKOVIĆ: Da, sve je spremno za gradnju autobusnog kolodvora u Rijeci! Ali čekamo gradsku upravu!

Autobusni kolodvor u Rijeci? EU novac za gradnju je raspoloživ, ali gradska uprava treba dostaviti dokumentaciju za otvaranje postupka. U više sam navrata to rekao riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu – da Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture pošalju potrebnu dokumentaciju za novi kolodvor, a država će sve riješiti u stopostotnom iznosu: 85 posto iz europskih fondova, a ostalo iz proračuna. Model financiranja sličan je onome za lučku infrastrukturu ili nabavu autobusa za javni gradski prijevoz u Rijeci.

Znači, ovo nije predizborni potez, riječki autobusni kolodvor ne bi bio jedini koji se gradi na taj način, tako se već radi u Pazinu, Sinju i Vinkovcima. Ponavljam, očekujem da Grad Rijeka pripremi dokumentaciju kako bismo mogli raspisati javni natječaj i zatvoriti priču o autobusnom kolodvoru.

20 mlrd kn za željezničku i lučku infrastrukturu, Pelješki most i zračne luke!

Što se tiče prometne infrastrukture, u ovom je mandatu na razini Hrvatske uloženo više od 20 milijardi kuna u željezničku i lučku infrastrukturu, Pelješki most te u obnovu triju zračnih luka. Zahvaljujući tim velikim investicijama, i Istra i Rijeka i cijela Primorsko-goranska županija su razvijenije nego 2016. godine.

CAPPELLI: Investicija, prihoda i dolazaka u turizmu više nego i u jednom mandatu prije!

Turisti vide da je Hrvatska ozbiljna, odgovorna. Ne možemo se više zatvarati, turizam, gospodarstvo moraju ići dalje. Rezimirajući protekli mandat, u turizmu je bilo 50 posto više investicija nego ikada prije. Ostvareno je 35 posto više prihoda i 30 posto dolazaka više nego ikada do sada! Pomažemo životu na otocima potičući investicije oslobađanjem od poreza u prve dvije gode te povećanjem stipendija studentima s otoka kako bi se nakon školovanja na njih i vratili.

STANIČIĆ: Hrvatska – svjetski poznata destinacija!

Hrvatska je postala vrhunska destinacija na međunarodnom tržištu, a i produljili smo sezonu, među ostalim zahvaljujući ulaganju više od 150 milijuna kuna u zračnu povezanost i u mrežu turističkih predstavništava na udaljenijim tržištima.

Turistički promet u šest mjeseci i lipnju na oko 30 posto lanjskog

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari