Pratite nas

Politika

HDZ premoćno pobijedio u Šibeniku

Objavljeno

na

Unatoč maloj izlaznosti na Izbore za (GČ) četvrti i MO grada Šibenika, HDZ je premoćno osvojio vlast u većini MO i gradskih četvrti. Na prošlim Izborima, HDZ je obnašao vlast u 31/45 MO i GČ, ali od jučerašnjih Izbora sad je taj odnos čak i povećan na 39/45!

Izbore je obilježila izuzetno malena izlaznost birača i to je zabrinjavajuće, ( iako i očekivano kad su ovakvi Izbori u pitanju ), ako bi se dogodilo da izlaznost na idućim Izborima za EP bude ispod 30 %!

„Gradsko izborno povjerenstvo objavilo je privremene rezultate izbora za članove vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora koji su na području Grada Šibenika provedeni u nedjelju, 28. travnja 2019. godine.

Birači su birali članove vijeća 45 gradskih četvrti i mjesnih odbora, a ukupno 337 mandata osvojile su sljedeće kandidacijske liste političkih stranaka i grupe birača:

Bruna Esih – Zlatko Hasanbegović : Neovisni za Hrvatsku 8 mandata
Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti 3 mandata
HRAST – Pokret za uspješnu Hrvatsku i Hrvatska konzervativna stranka 8 mandata
Hrvatska konzervativna stranka i HRAST – Pokret za uspješnu Hrvatsku
Hrvatska demokratska zajednica 258 mandata
Hrvatska seljačka stranka 1 mandat
Hrvatska stranka umirovljenika i Socijaldemokratska partija Hrvatske 33 mandata
Socijaldemokratska partija Hrvatske i Hrvatska stranka umirovljenika
Kandidacijska lista grupe birača Dubrava kod Šibenika 1 mandat
Kandidacijska lista grupe birača Jadrija 5 mandata
Kandidacijska lista grupe birača Mandalina 3 mandata
Kandidacijska lista grupe birača Sitno donje 4 mandata
Kandidacijska lista grupe birača Zaton 7 mandata
Kandidacijska lista grupe birača Žaborić 3 mandata
Nezavisna lista Stipe Petrine 3 mandata

Na izbore je izašlo 6.219 birača, odnosno 15,28 posto od čega je važećih listića bilo 6.025 a nevažećih 194.“ (Izvor: http://sibenik.hr/m/vijesti/objavljeni-privremeni-rezultati-izbora-za-clanove-vijeca-gradskih-cetvrti-i-mjesnih-odbora )
__________

Ipak, uz malenu izlaznost treba istaknuti i apsolutnog rekordera, tj. MO Raslina gdje je zabilježena izlaznost 62,04 %, gdje je HDZ nakon 8 godina ponovno osvojio vlast, tj. služenje mještanima malog primorskog mjesta!

Primjer Rasline

Ovim činom i velikom izlaznošću na Izbore, to maleno primorsko mjesto, RASLINA, šalje jasnu poruku cijeloj RH da je na Izbore uvijek potrebno izići i izvršiti svoju građansku dužnost jer samo tako se može i treba iskazati politička zrelost, a ne ostati u svojim domovima i pronaći razlog ne izlaska na Izbore da bi u budućim vremenima ti isti koji ne izvrše svoju dužnost samo „grintali“ i prigovarali svima redom kao da im je to glavna „duhovna hrana“.

Raslina je pokazala političku zrelost, ali i „zdravu konkurenciju“ jer, neovisno koja politička opcija obnašala vlast, svi se redom trude pokazati boljim od prethodnika, novim projektima, idejama, …., a sve na korist Rasline!
__________

No, ovi izbori pokazali su i velikim dijelom kako stoje neke nove stranke ili NL i iz njih se već danas može vidjeti po rezultatima i da ih pomnožimo i s x 2, ili x 3 ili pak i s x 4, opet je malo i ne prelaze prag.

Činjenica ostaje da je HDZ na ovim izborima za vijećnike GČ i MO Grada Šibenika osvojio 258 mandata od mogućih 337 ili 76,557 %!

SDP u koaliciji s Hrvatskom strankom umirovljenika osvojili su 33 mandata ili 9,792 %!

Milivoj Lokas

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari