Connect with us

Politika

HDZ: Prijedlog Selak Raspudić neće riješiti problem bespravne gradnje

Objavljeno

-

Izmjene Zakona o gradnji kojim zastupnica Marija Selak Raspudić predlaže strože kazne za nadzorne inženjere radi suzbijanja bespravne gradnje, podržala je saborska oporba ali si ih odbili HDZ i Vlada, iz koje su ocijenili da to neće riješiti problem i najavili sveobuhvatne izmjene.

Nezavisna Selak Raspudić je predstavljajući u utorak prijedlog istaknula da je glavni smisao osvijestiti potrebu da se građevine svih vrsta u Hrvatskoj grade u skladu s najvišim standardima uz primjereni sustav kontrole i nadzora kvalitete gradnje te ciljevima otpornosti građevina na potrese. Uz to, izmjenama se želi suzbiti bespravnu gradnju te zaštititi prostor od prekomjerne devastacije.

Stoga je, kazala je, predložila pooštrenje kazni za one najočiglednije prekršaje prilikom gradnje kako bi se suzbila bespravna gradnja i gradnja koja nije u skladu s građevinskom dozvolom ili glavnim projektom kao i da građevinske radove rade nestručne osobe .

“Nećemo dopustiti nikakve malverzacije ili nedostatak kontrole prilikom izgradnje na teritoriju Republike Hrvatske. Izrazito je bitno da svi oni koji su zaduženi za to da nadziru – od Državnog inspektorata pa do stručnjaka, da odgovaraju za svoje postupke i da znaju koliko je bitna njihova uloga u očuvanju prostora RH ali i zaštiti sigurnosti građana”; kazala je Selak Raspudić.

Naglasila je kako je prostor RH naš najvrjedniji resurs kojeg smo svi dužni štititi.

Vlada: Resorno ministarstvo pristupilo izradi sveobuhvatnog nacrta izmjena

U ime Vlade Dunja Magaš rekla je da je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine pristupilo izradi sveobuhvatnog nacrta prijedloga izmjena i dopuna Zakona o gradnji kojim će se, uz ostalo povećati iznosi prekršajnih kazni, koje su još u kunama, i nisu mijenjane od donošenja Zakona o gradnji 2014.

Najavila je i da će Vlada ove godine Saboru uputiti prijedloge izmjena Zakona o komunalnom gospodarstvu te Zakona o građevinskoj inspekciji kojima bi se povećanjem ovlasti komunalnih redara omogućilo učinkovitije i pravodobno zaustavljanje bespravne gradnje.

HDZ-ova Danijela Blažanović rekla je da se bespravna gradnja neće spriječiti većim kažnjavanjem nadzornih inženjera jer oni “ionako ne trebaju sudionicima u bespravnoj gradnji”.  Uz to, drži, taj prijedlog zakona ne može riješiti bespravnu gradnju jer nudi parcijalna rješenja.

Najavila je da će se novim sveobuhvatnim izmjenama i dopunama Zakona o gradnji utjecati na prevenciju bespravnog građenja gdje se najviše ističe nekontrolirana individualna gradanja, pogotovo u prigradskim prostorima velikih gradova te apartmanizacija na obali.

Oporba: Građevinski lobi moćan je u cijeloj zemlji a posebice na obali i velikim gradovima

Tijekom rasprave oporbeni zastupnici upozoravali su kako danas građevinski lobiji i interesne skupine besprijekorno funkcioniraju te su moćni u cijeloj zemlji a posebice na obali i velikim gradovima.

Stoga i SDP-ova Jasenka Auguštan-Pentek smatra da su izmjene Zakona o gradnji već trebale biti donesene radi bolje kontrole i nadzora gradilišta kao i poboljšanja cijelog građevinskog sustava.

Jednim od ključnih koraka u tom smjeru je i povećanje kazni za prekršitelje zakona a što je nužno za efikasnost provedbe kvalitetnih projekata te sprječavanje bespravne gradnje, poručila je.

Za Uršu Raukar Gamulin (Klub Možemo!) nejasno je zašto se predložene izmjene odnose samo na nadzorne inženjere jer za nelegalnu gradnju koja buja u zemlji postoji odgovornost i investitora, izvođača te projektanta.

No, pohvalila je što se tim prijedlogom ponovno upozorava na pošast bespravne gradnje i nered u sustavu planiranja i gradnje.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas