Connect with us

Politika

HDZ RELATIVNI POBJEDNIK IZBORA

Objavljeno

on

Prema neslužbenim rezultatima koje je Državno izborno povjerenstvo objavilo nakon 100% posto obrađenih biračkih mjesta, HDZ je relativni pobjednik izvanrednih parlamentarnih izbora.

HDZ je osvojio najviše glasova u 2.,4.,5.,6.,9. i 10. izbornoj jedinici dok je Narodna koalicija osvojila 1.,3.,7. i 8. izbornu jedinicu.

Kad se raspodijele mandati, to izgleda ovako:
HDZ i partneri – 61
Narodna koalicija – 54
Most – 13
Živi zid – 8
IDS/PGS/RI – 3
Bandić Milan 365 – 2
HDSSB – 1
Nezavisna lista Željko Glasnović – 1

Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a, zahvalio se svima koji su dali potporu HDZ-u i njegovim partnerima, ali o svima ostalima koji su doprinijeli snažnom legitimitetu. Istaknuo je i da je HDZ prije nešto više od dva mjeseca bio u nezavidnom položaju te da je imao nekoliko ciljeva.

Prvi cilj je bio da HDZ postavimo u desni centar gdje ga je oduvijek vidio i stvarao dr. Franjo Tuđman. Mislim da smo svi zajedno u rekordno kratkom roku to i učinili, rekao je Plenković.

Kada sam sa suradnicima krenuo u proces transformacije stranke rekao sam da HDZ kao stranka mora biti vjerodostojna, kazao je. Naveo je da postoje četiri bitne zadaće – politička stabilnost, pravna sigurnost, kvalitetan gospodarski rast i razvoj, socijalna pravednost i provedba kršćanske solidarnosti.

Plenković je izjavio da je HDZ otvoren za suradnju s onima koji su mu programski i svjetonazorski bliski. Najavio je da će se u ponedjeljak održati sjednica Nacionalnog vjeća stranke i dogovoriti platforna za poslijeizborne razgovore. Iduća vlast treba biti stabilna, od koristi hrvatskim građanima i europski orijentirana.

Plenković je poručio i da će voditi brigu o mladima, selu, hvatskim radnicima, umirovljenicima. Ovo je važan dan za hrvatsku demokraciju i HDZ, poručio je na kraju svog govora predsjednik HDZ-a.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR