Connect with us

BiH

HDZ se opet povampirio

Objavljeno

-

Eto, uz takove znanstvene povjesničare i iskusne razredne nastavnike Karamarko, Vaso i ostali zatucani tuđmanovci bi pisali neku novu istoriju. I zato pet zvjezdica (partizanskih) lucidnom Jurici Pavičiću – koji je to na vrijeme skužio. Još da je sve HDZ-ovce nazvao kretenima, mogao si je osigurati još jedan izbor za novinara godine kod fra Duke.[su_spacer]

1_293876HDZ se opet povampirio. Oni bi lustraciju! Oni bi pisali povijesne knjige. Predsjednik Stranke je u Dubrovniku najavio obračun s “kvazi-povjesničarima koji pišu kako njima odgovara” ma što to značilo. “Kamo to vodi?” pita se Ivan Račan, projektant SDP-ovih kulisa. Misli da priče o lustraciji Hrvatskoj ne mogu donijeti ništa dobro. Slažem se! Lustrirati naše drage antifašiste zaslužne za stotine i stotine grobnica u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a u isto vrijeme pustiti ustaškog udava da se nesmetano hrani našim zaslužnim antifašistima, smatra još jedan Račan da je “za mene to naprosto promašena tema”. No dobro, svi znamo da je lustracija samo jedna zgodna jezična ilustracija u dosadnoj utakmici između lijevih i desnih. Obično završi 0 : 0 – što je ujedno oznaka kvalitete.

Ono što zabrinjava demokratsku hrvatsku javnost je “usmeni HDZ” koji bi sada želio pisati povijest i revidirati udžbenike iz povijesti. Stoga se u potpunosti slažem s istaknutim jezikoslovcem Juricom Pavičićem s kojim se inače nemoguće složiti. On misli da je tu “riječ o opasnom i antidemokratskom obećanju koje je zapravo najava udara na struku”. Uz ovakovu struku da netko iz nepismenog HDZ-a piše hrvatsku povijest je – udar na struku. HDZ je mogao utjecati, pa čak i pisati, povijest od 1991. do 5. 8. 1995. godine, a nakon toga točka. Potom je na štih, kartaškim riječnikom, došla struka. Koje mi sve krasne, talentirane i umne povjesničare imamo, lišene svake demagogije? Možemo ih izvoziti u Sjevernu Koreju, na Kubu, u Republiku Kongo pa u krajnjoj liniji i u Srbiju. Spomenimo samo Tvrtka Jakovinu, Dragana Markovinu, Vjekoslava Pericu, Hrvoja Klasića, Snježanu Koren, a mlađi antifašisti svakako trebali učiti od prof. Vinka Gregureva iz Vodica kraj Bjelovara. On je naučno, preko rubrike “Otvoreno” Večernjaka, dokazao da je Tito bio deveti najveći humanist XX. stoljeća. Vinko je dokazao da je i sam Pavelić bio zaljubljen u Tileta.

Profa iz Vodica ne bi struci morao dokazivati da je Hrvatska nastala u Bihaću,Topuskom i možda i u Jajcu jer Jakovina i Markovina to saznanje nose u svojoj Jugo-duši. Međutim, mogao bi im pomoći da dijalektički shvate Titov povijesni identitet i povežu ga sa stotinama tisuća ubijenih bez suđenja nakon 8. svibnja 1945. g., s marševima smrti, s Golim otokom, a sve to da bi ognjištari napokon shvatili obrambenu strategiju kojom se, k’o glinene golubove, likvidirala neprijateljska emigracija u trulom kapitalizmu. Sada bi našu povijest prepisivao Vaso i crni Marko. I zato pravilno zbori vrli drug Jurica kad kaže: “Školske programe, naime, piše struka. To “struka” u ovom slučaju znači barem dvije odjelite struke. Te programe i udžbenike pišu znanstveni povjesničari te iskusni razredni nastavnici”. Znanstvene povjesničare smo naveli. To su dični profesori povijesti sa zagrebačkog, splitskog i riječkog Filozofskog fakulteta. Oni su zatucanom puku iz Čavoglava već bezbroj puta objasnili i dijalektički i marksistički svu mudrost Titove misli i zamisli. “Prije će Sava poteći uzvodno nego će Hrvati imati državu”. “Demokratija da, ali ne za klasne neprijatelje”. “Ima sudija koji se drže zakona k’o pijani plota”. “Snađi se druže!”, a što je naročito inspiriralo dragog Ivu i njegov HDZ.

Među iskusne razredne nastavnike možemo bez straha od pogreške svrstati prof. Vinka Gregureva iz Vodica pokraj Bjelovara te prof. ravnateljicu Meri Glavinić iz pločanske osmoljetke. Dok je prof. Vinko već svoje odpisao, naša Meri je tek na početku sjajne karijere tumača autentične povijesti. Najprije je poduzetna Meri, u dogovoru s mjesnim vatrogascima, uklonila “vječnu vatru” i podložak ispod ploče s imenima poginulih branitelja koji su pohađali tu školu. Da je to obična vatra, ajde de! Upališ je i ugasiš! Ali vječna vatra!? Prije ili kasnije će planuti škola. I tko će onda odgovarati? Naravno, ravnateljica! “E, neće!”, konta si Meri. “A što je najgore”, misli premudra Meri, “upaljene svijeće mogu djecu asocirati na groblje i smrt”. Zašto baš na groblje i smrt, to Meri nije objasnila. Djeca, to je jasno svakom normalnom jugonostalgičaru, i dan-danas misle da su branitelji živi i zdravi članovi SDP-a i HNS-a te sudjeluju u paradi ponosa svakog 25. maja u Kumrovcu. E, kad je Meri već krenula u obračun s mračnom prošlošću, odletio je i dr. Franjo Tuđman. Dosta je Meri propatila u deset godina Tuđmanovog mraka. Vidjela je na TV-u genocid 5. kolovoza 1995. g. O lopovskoj privatizaciji da se ni ne govori! “E, nećeš razbojniče!”, mamićevski uskliknu Meri i Tuđmanova slika završi na “đubrištu istorije”. Naravno, ognjištari iz Čavoglava pop…….. Žale što se Meri ne zove Cetinić. Bila bi samo “u prolazu”. Ovako je u prolazu bio samo diktator Tuđman kojemu Meri i Grgurev priznaju samo jednu stvar: bio je najmlađi Titov general. I onda, kako to lijepo kažu Zagorci, ga je “zelo” i “otišel je”. Tako je stvorio državu koja je, eto, 11 kvartala za redom u minusu. Nije Tuđmanu kod Meri pomogao ni rekord jer u 60 godina u Europi nijedna vlada nije imala takav uzastopni pad.

Eto, uz takove znanstvene povjesničare i iskusne razredne nastavnike Karamarko, Vaso i ostali zatucani tuđmanovci bi pisali neku novu istoriju. I zato pet zvjezdica (partizanskih) lucidnom Jurici Pavičiću – koji je to na vrijeme skužio. Još da je sve HDZ-ovce nazvao kretenima, mogao si je osigurati još jedan izbor za novinara godine kod fra Duke.

Znanstvenici tvrde da većina ljudi koristi svoj mozak samo 10 %. Znam dosta njih koji su još uvijek na 1 %. A znam neke profesore koji su pravi medicinski fenomeni. Naime, čitav život žive bez mozga u glavi.

Sjetih se sa sjetom medicinskih fenomena onog časa kad sam 30. kolovoza pročitao briljantnu kolumnu “viteza od kible” Ante Tomića u Jutarnjem. Bojim se ipak da Jurica Pavičić neće po drugi put do časne titule novinara godine. Makar prozvao imenom i prezimenom kretenima sve one koji ne žale za Jugom, JNA, Titom i partijom. “Klasa optimist” Ante Tomića čvrsto se usidrila na prvom mjestu. Tomić je, manirom podoficira JNA, briljantno analizirao svu moralnu bijedu šibenskog biskupa Ivasa. Ivas, koji više sliči na klerofašista, nego na pok. Srećka Badurinu, zaista je pretjerao. Progresivna omladina 10 metara od stana netolerantnog biskupa šiša modernu glazbu sve u šesnaest, a praznikom i do šest ujutro. Pa što to smeta prgavog biskupa? Ostaje mu još 18 sati za spavanje! I svi mogu biti zadovoljni: i on i oni iz Azimuta! Zna Ante što znači Azimut. I stoga se odmah sažalio nad rokerima i reperima, a koje je na propovjedi prozvao netolerantni Biskup. Još k tome – da prostiš – Thompsonov obožavatelj za kojeg je napisao i vlastite stihove.

Inteligentna Nataša Vlašić Smrekar u Večernjaku se pita kako to da rušitelja sekularne države Ivasa nije smetala buka kad je pisao stihove za Čavoglavce? Bože, koliko medicinskih fenomena među novinarima u Lijepoj našoj!

No, vratimo se budućem novinaru godine, našoj diki, našem Anti. Ljuti se Ante videći u svojoj podoficirskoj mašti Biskupa kako pljeska Thompsonovoj glazbi “razdragano mrdajući ugojenim biskupskim tijelom”. Ante je vrlo inteligentno povezao Biskupov ispad s oltara da ne može spavati s vriskom trogodišnjeg djeteta u Ahmićima, kao i sa vriskom Aleksandre Zec. Zacmizdrio za dobrim biskupom Srećkom Badurinom koji je se “drznuo zažaliti za izbjeglim Srbima i osuditi pljačku i palež njihovih kuća…” Naravno, Ante se u svojoj ideološkoj vatri nije mogao sjetiti još nekog primjera. Recimo Ovčare, Veleprometa, Vukovarske bolnice, Škabrnje, Saborskog, Manjače, Sremske Mitrovice, 17 000 poginulih itd. Za njegovu progresivnu memoriju to je “malo mnogo”.

No, iz briljantne kolumne doznali smo kakvu retrogradnu svijest imaju hrvatski biskupi. Oni su zatucani i zarobljeni u svojim dogmama i to unaprijed protiv svega što je progresivno i humano. Recimo, nedavno je u Splitu održana famozna Ultra. Svi oduševljeni osim biskupa! Okupilo se 150 000 mladih humanista! Iza njih ostale tone humanih govana. Atine kante mogle se napuniti do kraja ovog stoljeća. Heroinske igle, vrećice od kokaina, oko 200 privdenih i oštro policijsko “no, no nemojte više! Zatucani kler protiv repera! Oni bi osudili i Abdel-Majed Abdel Barya, dobroćudnog repera koji je – napredno repajući – odsjekao glavu američkom novinaru Jamesu Foleyu. I sad je on kriv jer voli Rep, a gadi mu se Thompson. Dočim bi Biskup s ugojenim biskupskim tjelom u 6 ujutro spavao i to usred turističke sezone. Da nema Ante Tomića i Nataše Vlašić Smrekar, mi ne bismo imali pojma na što su sve spremni hrvatski biskupi u k’o bajagi sekularnoj Lijepoj našoj. Nije Ante kriv što živi u ovako zatucanoj Hrvatskoj!

Još je Antin zemljak – Tin Ujević jednom napisao: “Nikoga prije rođenja nisu pitali za koju će zemlju optirati”.

Hrvatska je u najvećoj krizi, nakon zadnje najveće krize. 90 % jadransko-jonske ceste izgradila je Hrvatska. Ali ona će zaobići Dubrovnik jer dubrovački gradonačelnik i mentor Nikše Klečaka – Vlahušić misli da je to odlično za Dubrovnik i bratsko Trebinja. Štoviše, Vlahušić se misli kandidirati i za gradonačelnika Trebinja. Uz Hajdaš Dočića, za Trebinje je i dekan Prometnog faksa Ivan Dadić. Ivan se uvijek slaže s ovom uspješnom vladom. Svojevremeno je bio i protiv Pelješkog mosta. Što bismo mi bez naših bivših oficira JNA?

Snježana Banović izvisila u borbi za ravnateljicu Gavelle. I otvorila se pa kaže: “Stazić je radio što je htio te je Gavelli dodao i ekstenziju u obliku “brijunskih ljetnih igara” koje su njihov lukrativni kumsko obiteljski biznis za naš novac”. Šteta što se Sneška nije ranije javila za natječaj za ravnateljicu Gavelle. Da se ranije borila, tko zna što bismo još čuli zanimljivog!

Frederich Hegel je napisao: “Bolje je boriti se i izgubiti nego nikad se ne boriti”.

Zvonimir Hodak/dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari