Connect with us

Reagiranja

HDZ Sisak prozvao Hajdaš Dončića i Ikić Baniček: ‘Gdje su milijuni?’

Objavljeno

-

Jedan od preostalih SDP-ovaca koji nisu izbačeni Siniša Hajdaš Dončić na dnevniku jedne televizije komentira DORH, istragem piše HDZ Sisak.

Siniša Hajdaš Dončić, bio si ministar prometa kad je Kristina Ikić Baniček dogovorila posao uklanjanja pruge od Petrinje do Karlovca SDP-ovoj udruzi Kopa Becah.

Deseci milijuna kuna su nestali, nestalo je i željezo s pruge.
Siniša Hajdaš Dončić vrati željezo, gdje su milijuni, pitaju iz HDZ-a Sisak.

Sisački HDZ se u današnjem priopćenju, trećem u četiri dana, osvrnuo još jednom na Ledenu dvoranu i druge stvari, iznoseći podatke koje se nalazi u kaznenoj prijavi upućenoj USKOK-u, a temeljem koje je USKOK prošlog ljeta iz Gradske vijećnice i ŠRC-a odnio određene dokumente, koje gradonačelnica nije htjela sama im dostaviti. Pa je zbog toga i kažnjena.

HDZ podsjeća na tijek javnog natječaja vezanog uz projektiranje i gradnju Ledene dvorane i tvrtke koje su te poslove dobile i odradile.

“Gradonačelnica Siska ohrabrena izostankom konkretne reakcije policije, DORH-a, USKOK-a zajedno s istim osobama i tvrtkama godinama primjenjuje isti koruptivni model bez posljedica.” – ističe HDZ Sisak u priopćenju kojeg započinju s Ledenom dvoranom.

“Grad Sisak u svibnju 2015. raspisuje natječaj za izradu arhitektonskog rješenja za natkrivanje Klizališta Zibel. Prvu nagradu osvaja rješenje za natkrivanje, rad autora Đulijana Zulianija. Treću nagradu osvaja rješenje koje nadilazi natkrivanje i predviđa zatvoreni objekt, odnosno dvoranu u obliku hokejskog paka. Tada se rađa ideja o izgradnji nove dvorane. Iako Grad Sisak nema novca za izgradnju zatvorene ledene dvorane, SDP-ova političarka na čelu grada Kristina Ikić Baniček ipak se odlučuje za rješenje koje u startu nije planirano.” – ističe u uvodu HDZ koji kaže kako nakon toga kreće “priča s mutnim poslovima oko Ledene dvorane Zibel”.

“Posao koordinacije pripreme projektne dokumentacije za novu ledenu dvoranu gradonačelnica daje tek novoosnovanoj tvrtki Strategija, projektiranje, organizacije j.d.o.o. Sisak s jednim jedinim zaposlenikom. Nije jasno zašto posao koordinacije pripreme projektne dokumentacije nije obavljao netko od službenika Grada Siska.
Vlasnik i direktor tvrtke koja dobiva prvi posao u postupku izgradnje Ledene dvorane je Nedžad Bakalović, ujedno i jedini zaposlenik tvrtke. Od ranije je poznat sisačkoj javnosti po činjenici da je, na trošak Grada Siska kao osoba od povjerenja sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, imao ured u Gradskoj vijećnici duže od godinu i pol dana, a da nije bio zaposlenik niti zakupac prostora, o čemu su mediji izvještavali. Ono što je javno dostupan podatak, vidi se da je u tom razdoblju, kada je imao ured u zgradi gdje je i gradonačelnica, rasla i dobit njegove tvrtke.” – opisuje HDZ Sisak.

Podsjećaju i na financiranje Ledene dvorane, govore o tome da se najveći dio od HBOR-ovog kredita od 40 milijuna kuna iskoristio za financiranje Dvorane te da je zbog odluke da se ide na gradnju zatvorene dvorane, a ne na samo natkrivanje klizališta, kako je planirano, trošak gradnje znatno skočio.

No, najsporniji su im detalji oko projektiranja dvorane i odabira izvođača.

“Grad Sisak u travnju 2016. godine upućuje poziv za dostavu ponuda za izradu Idejne skice i Projektnog zadatka.
I tu počinje zaplet. Grad Sisak prihvaća ponudu tvrtke KAP4 koja izrađuje Idejnu skicu i Projektni zadataka koji su temelj za izradu natječajne dokumentacije.
Iz nepoznatih razloga gradonačelnica Siska ponovno je zaobišla službenike koji se u Gradu Sisku bave javnom nabavom, te je za izradu natječajne dokumentacije i provedbu javne nabave angažirala tvrtku Lerman j.d.o.o. koja je osnovana 2016. godine. U međuvremenu je tvrtka ugašena.
Vlasnica sada ugašene tvrtke Lerman j.d.o.o. bila je Biljana Lerman, jedna od svjedokinja u aferi „JANAF“. Biljana Lerman i Iva Šuler, jedna od okrivljenica u aferi „JANAF“ dugogodišnje su poslovne partnerice. U tvrtki Nabava d.o.o. Iva Šuler je direktor i suosnivač, a jedina zaposlenica u tvrtki, ujedno i članica Uprave upravo je Biljana Lerman.
Poslovna suradnja USKOK-ove okrivljenice Ive Šuler, SDP-ove gradonačelnice Siska Kristine Ikić Baniček i Nedžada Bakalovića sisačkoj javnosti poznata je još od muljanja s javnom nabavom i radovima na javnoj rasvjeti u Sisku u vrijednosti oko 28 milijuna kuna o čemu su pisali mediji.” – kazuje HDZ u svojem priopćenju.

Zbog javne rasvjete je HDZ, naime, podnio kaznenu prijavu neposredno prije lokalnih izbora 2017. godine.

HDZ u priopćenju nastavlja problematizirati Ledenu dvoranu.

“Vratimo se na tvrtku KAP 4. Grad Sisak ih je platio da izrade projektni zadatak koji će biti podloga za izradu natječajne dokumentacije za projekt Ledene dvorane Zibel. A onda su na tom istom natječaju dobili posao izrade projektne dokumentacije u vrijednosti oko 2,4 milijuna kuna kao podizvoditelji! Dobili su posao na natječaju kojeg su pripremali!

Tu poslovni odnos gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, tvrtke KAP4 i Nedžada Bakalovića ne staje. Kako su sve ranije radnje prošle bez posljedica, sklapaju nove poslove. Kristina Ikić Baniček omogućila je tvrtki KAP4 gotovo sve veće poslove projektiranja kapitalnih objekata, između ostalog i projektiranje rekonstrukcije bazena u Capragu ukupne vrijednosti investicije oko 8 milijuna kuna, te sportske dvorane Zeleni Brijeg koju je KAP4 gradio kao Zajednica ponuditelja zajedno s tvrtkom Degal Tehnika. Vrijednost sklopljenog ugovora Grada Siska i Zajednice ponuditelja KAP4 i Degal Tehnike je oko 40 milijuna kuna. A Nedžad Bakalović je izravno sudjelovao u dogovorima oko izbora izvođača za izgradnju nove dvorane Zeleni Brijeg.” – tvrdi HDZ, prenosi Sisak.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari