Pratite nas

Politika

HDZ traži Bernardićevu ostavku, ismijali antikorupcijsku koaliciju

Objavljeno

na

Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić na konferenciji za novinare pozvao je predsjednika SDP-a da podnese ostavku. Oštro je kritizirao i antikorupcijsku koaliciju i njezine čelnike koje je prozvao da su nevjerodostojni.

“Kada smo čuli mi u HDZ-u tko bi činio tu Antikorupcijsku koaliciju, a to su SDP, GLAS, HSU, IDS, HSS, i kada smo onda jasno si pojasnili tko bi u ime tih stranaka trebao potpisati tu deklaraciju, a to su gospodin Davor Bernardić, gospodin Krešo Beljak, gospođa Anka Mrak-Taritaš, nismo bili sigurni je li se oni šale ili misle ozbiljno da će ta ekipa potpisati Deklaraciju o borbi protiv korupcije pogotovo u kontekstu jučerašnje odluke Povjerenstva”, započeo je svoje izlaganje na konferenciji za novinare u Saboru predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

“Nismo došli u posjed Deklaracije, ali već vidim preambulu te Deklaracije, pretpostavljam da će prvi dio preambule se zvati U dobrom društvu kakav je inače program SDP-a.

Bernardiću je jučer utvrđeno da je protuzakonito primio na poklon dar od 260.000 kuna, a svjedoci smo da je s ove iste govornice tražio da Andrej Plenković zbog sudjelovanja u postupku imenovanja uspješnog diplomata Igora Pokaza da podnese ostavku, ako je principijelan i dosljedan onda mi u HDZ-u tražimo da zbog kršenja zakona u kojem je utvrđeno da je primio nepripadajući poklon da bude principijelan i podnese ostavku na mjesto predsjdnika SDP-a.

U dobrom društvu je i Anka Mrak Taritaš – hodajući sukob interesa”, rekao je Bačić i podsjetio da i ona ima odluke Povjerenstva za predmete koji su po njemu rubni jesu li sukob interesa ili nešto teže, pa je naveo da je i oštetila državni proračun, dok za “Beljaka nije htio puno trošiti riječi.”

“I to troje čelnika političkih stranaka bi trebali prikazati Hrvatsku normalnom državom. Oni bi dijelili HDZ-u lekcije o tome kako treba izgledati normalna Hrvatska. Da nije smiješno bilo bi tragično”, rekao je Bačić.

Kako u HDz-u pretpostavljaju da će drugi dio preambule u Deklaraciji o borbi protiv korupcije biti predsjednik s karakterom pa je o njemu stav HDZ-a iznio Josip Borić.

“Da ja kažem nešto, s obzirom da imamo samozvane borce protiv korupcije i antikorupcijski savez koji je počeo izlaziti na danje svjetlo, da se mene pita meni nekako gospodin Beljak, bez obzira za presudu za lopovluk, izgleda najbolje među njima”, započeo je Borić svoje izlaganje.

Nastavio je kako su uvjeti za ulazak u antikorupcijsku koaliciju poštenje, transparentnost i moral. “Često se pozivalo premijera da mora biti čist, transparentan, da mora suditi pravedno itd. A sad smo došli do toga da su se pojavili i na danjem svjetlu sa svim svojim nepodopštinama.”

Nastavio je da Zoran Milanović teško može ispuniti uvjete antikorupcijske koalicije. Po njima, mora odmah pokazati račune s kim je radio, koga je savjetovao i koliko je zaradio. Jedino znamo da si je isplaćivao minimalnu plaću. To je jedino saznanje koje imamo. Zorane, račune na sunce, ako se karaktkera ima prije nego kandidatura bude službena”, rekao je Borić.

Ako Bernardić podnese ostavku, hoće li Plenković dostaviti dokumentaciju Povjerenstvu?

Na pitanje novinara kako prozivaju Bernardića na osnovu odluke Povjerenstva, a njihov predsjednik stranke nije htio dostaviti dokumente Branko Bačić odgovorio je da su danas tu da pošalju poruku o tome tko se danas brine da Hrvatska bude normalna država jer je apsurdno da to rade oni koji HDZ-u predbacuju korupciju, kršenje zakona i sukob interesa, a sami su uhvaćeni s prstima u pekmezu, dok slučaj Andreja Plenkovića pred Povjerenstvom nije htio komentirati.

Na konstataciju da u Bernardićevom slučaju nije odluka o sukobu interesa nego o povredi načela obnašanja dužnosti zahvalio se na tome i istaknuo kako kada on govori o toj distinkciji u slučaju HDZ-ovih dužnosnika pljušte zahtjevi za ostavku, portali pišu da je to strašno, a kada je riječ o SDP-u tih disktinkcija nema pa žele i na to upozoriti ovom konferencijom za medije, ali i upozoriti da su članovi antikorupcijske koalicije nevjerodostojni.

Na pitanje ako Bernardić da ostavku bi li onda premijer Plenković mogao dati dokumentaciju Povjerenstvu rekao je da neće danas o tome jer je prije satima u Saboru govorio o Povjerenstvu. “Doći će vrijeme, ja ću vam odgovarati”, rekao je i dodao da danas želi razgovarati o antikorupcijskoj koaliciji.

Za njega je Bernardićev slučaj klasični sukob interesa. Na pitanje što je za njega kada glavni državni inspektor 10 puta ne ispuni dobro imovinsku karticu odgovara da članovi antikorupcijske koalicije nisu prijavili svoje stanove, garaže itd., prenosi N1.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Goran Marić: Maras je opterećen Bandićem, a ne cijenama

Objavljeno

na

Objavio

HDZ-ov saborski zastupnik Goran Marić u petak je spočitnuo SDP-ovcu Gordanu Marasu, koji je kritizirao poskupljenje odvoza smeća u Zagrebu, da je previše opterećen gradonačelnikom Milanom Bandićem, a ne cijenama kako to pokušava prikazati.

“Nije dobro kada je pojedinac opterećen pojedincima, a to se osjeća u pojedinim raspravama kod vas jer kada govorite o poskupljenju određene vrste proizvoda u Hrvatskoj, onda ste koncentrirani na pojedinca, a ne na cijene u Hrvatskoj”, poručio je Marić SDP-ovom zastupniku.

Tijekom rasprave o sporazumu o strateškom partnerstvu između članica EU i Japana ustvrdio je kako su u Hrvatskoj cijene u većini slučajeva skuplje nego u EU, ali kada je riječ o odvozu otpada u Zagrebu cijene su 40 posto jeftinije nego u EU.

“I hrana i piće i telekomunikacije i lijekovi sve je skuplje od 10 do 30 posto. Prihodi telekoma porasli su 30 posto u jednoj godini a nisam nikada čuo ikoga u Saboru da je rekao da mu je skupo telefoniranje i telekomunikacije”, poručio je.

Maras: Sramotno je da je HDZ-a podržao poskupljenje odvoza smeća u Zagrebu

Maras je uzvratio kako je važno je govoriti o Zagrebu, ocjenjujući sramotnom HDZ-ovu potporu odluci koja će zagrebačkim kućanstvima, kako je rekao, iz džepa izbiti 700 kuna godišnje. Vladajućima je zamjerio jer su na zadnji dan saborskog zasjedanja prije ustavne stanke izabrali raspravu o spomenutom sporazumu s Japanom, umjesto za građane neku važniju temu.

“U zemlji u kojoj malo toga štima, u kojoj gospodarstvo usporava i vjerojatno je rast najniži u odnosu na naše susjede, u zemlji gdje se korupcija razbuktala, gdje aktualnu predsjednicu Grabar-Kitarović na donatorskoj večeri posjećuje gradonačelnik Zagreba, mi pričamo o temi Japana i EU”, kazao je.

Na njegove odgovorio je Branko Bačić (HDZ), ističući da oporba očito ne razumije koliko je važan sporazum s Japanom, što pokazuje da su “horizonti SDP-ovaca suženi”.

“Japan je jedno od najvažnijih svjetskih gospodarstava i i itekako važan za Hrvatsku”, kazao je Bačić i napomenuo da Hrvatska u Japan izvozi 450 milijuna eura roba i usluga. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Josipović: ‘Škoro je za Kolindu televizor u boji’

Objavljeno

na

Objavio

Prije pet godina Kolinda Grabar-Kitarović se protiv Ive Josipovića borila za Pantovčak i pobijedila za samo 32.000 glasova. Danas je Grabar-Kitarović ta koja brani poziciju, a njezin prethodnik smatra kako joj neće biti lako.

“Ja sam tada izašao sa sveobuhvatnim programom suštinskih reformi dok je ona tvrdila da ćemo biti najbogatija zemlja na svijetu. Ona i danas priča i maše nekom knjižicom kao programom, znači nema neki suštinski program. Nisam tada imao ni podršku svoje stranke za te promjene, ni medije to nije previše zanimalo, bio sam im dosadan, a ona je zabavljala”, rekao je u RTL Direktu Ivo Josipović.

Uspoređujući Grabar-Kitarović prije pet godina i danas, Josipović kaže da se pogubila: “Sve što radi je sramoćenje nje same i države. Jeste li ikad vidjeli predsjednika da, u onakvom stanju kao ona u Kninu, nastupa na jednoj od najvažnijih državnih proslava. Šalje poruke kakve šalje, da se vezuje za osuđene ratne zločine… Nije bitno kako pjeva, kontekst je bitan, onaj u kojemu ona sramoti državu”.

Josipović se slaže da je u inozemstvu predsjednica prepoznatljiva, ali upozorava da prepoznatljivost nije uvijek pozitivna.

“Bila bi još prepoznatljivija da je dubila na glavi. U kontaktu sam s ljudima iz međunarodne politike i da, ona je simpatična u kontekstu feštanja, ali o njoj kao državnici malo tko misli dobro”, rekao je.

Jedan od onih koji napadaju predsjednicu Grabar-Kitarović je i Mislav Kolakušić. Bivši predsjednik za njega kaže da je zaigrao na kartu populizma. “On je sofisticiraniji Pernar. Ono o čemu govori niti je izvedivo niti moguće, no često neukim ljudima dobro zvuči.”

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je u RTL-u Danas da Miroslava Škoru podržavaju i bivši lijevi predsjednici Ivo Josipović i Mesić, da postoji “koalicija radikalno desnih i bivših lijevih postkomunističkih predsjednika”.

“Mislim da gospodin predsjednik Sabora konfabulira. Ne razlikuje dvije stvari – političku podršku i ocjenu kakav je tko kandidat. Ponavljam, on je ozbiljan kandidat, intelektualac, talentirani glazbenik, ali sasvim sigurno nisam navijač gospodina Škore u kampanji. Moja stranka ima svog kandidata i ja ga podržavam. Trik Jandrokovića je podmetanje u stilu Bujanca, želi u ovom raskolu koji postoji u HDZ-u difamirati Škoru tako da kaže da je kompanjon s Mesićem i sa mnom. To nema nikakve veze, to je jedan mali primitivan trik. Kažem, nisam na toj strani, ali u usporedbi dva kandidata desnice, Škoro je za Grabar-Kitarović televizor u boji”, rekao je Josipović.

Za svog kandidata Zorana Milanovića kaže da je je jaka ličnost i da je, ako uđe u drugi krug, više-manje svejedno s kim će se boriti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari