Connect with us

Politika

HDZ traži Bernardićevu ostavku, ismijali antikorupcijsku koaliciju

Objavljeno

on

Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić na konferenciji za novinare pozvao je predsjednika SDP-a da podnese ostavku. Oštro je kritizirao i antikorupcijsku koaliciju i njezine čelnike koje je prozvao da su nevjerodostojni.

“Kada smo čuli mi u HDZ-u tko bi činio tu Antikorupcijsku koaliciju, a to su SDP, GLAS, HSU, IDS, HSS, i kada smo onda jasno si pojasnili tko bi u ime tih stranaka trebao potpisati tu deklaraciju, a to su gospodin Davor Bernardić, gospodin Krešo Beljak, gospođa Anka Mrak-Taritaš, nismo bili sigurni je li se oni šale ili misle ozbiljno da će ta ekipa potpisati Deklaraciju o borbi protiv korupcije pogotovo u kontekstu jučerašnje odluke Povjerenstva”, započeo je svoje izlaganje na konferenciji za novinare u Saboru predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

“Nismo došli u posjed Deklaracije, ali već vidim preambulu te Deklaracije, pretpostavljam da će prvi dio preambule se zvati U dobrom društvu kakav je inače program SDP-a.

Bernardiću je jučer utvrđeno da je protuzakonito primio na poklon dar od 260.000 kuna, a svjedoci smo da je s ove iste govornice tražio da Andrej Plenković zbog sudjelovanja u postupku imenovanja uspješnog diplomata Igora Pokaza da podnese ostavku, ako je principijelan i dosljedan onda mi u HDZ-u tražimo da zbog kršenja zakona u kojem je utvrđeno da je primio nepripadajući poklon da bude principijelan i podnese ostavku na mjesto predsjdnika SDP-a.

U dobrom društvu je i Anka Mrak Taritaš – hodajući sukob interesa”, rekao je Bačić i podsjetio da i ona ima odluke Povjerenstva za predmete koji su po njemu rubni jesu li sukob interesa ili nešto teže, pa je naveo da je i oštetila državni proračun, dok za “Beljaka nije htio puno trošiti riječi.”

“I to troje čelnika političkih stranaka bi trebali prikazati Hrvatsku normalnom državom. Oni bi dijelili HDZ-u lekcije o tome kako treba izgledati normalna Hrvatska. Da nije smiješno bilo bi tragično”, rekao je Bačić.

Kako u HDz-u pretpostavljaju da će drugi dio preambule u Deklaraciji o borbi protiv korupcije biti predsjednik s karakterom pa je o njemu stav HDZ-a iznio Josip Borić.

“Da ja kažem nešto, s obzirom da imamo samozvane borce protiv korupcije i antikorupcijski savez koji je počeo izlaziti na danje svjetlo, da se mene pita meni nekako gospodin Beljak, bez obzira za presudu za lopovluk, izgleda najbolje među njima”, započeo je Borić svoje izlaganje.

Nastavio je kako su uvjeti za ulazak u antikorupcijsku koaliciju poštenje, transparentnost i moral. “Često se pozivalo premijera da mora biti čist, transparentan, da mora suditi pravedno itd. A sad smo došli do toga da su se pojavili i na danjem svjetlu sa svim svojim nepodopštinama.”

Nastavio je da Zoran Milanović teško može ispuniti uvjete antikorupcijske koalicije. Po njima, mora odmah pokazati račune s kim je radio, koga je savjetovao i koliko je zaradio. Jedino znamo da si je isplaćivao minimalnu plaću. To je jedino saznanje koje imamo. Zorane, račune na sunce, ako se karaktkera ima prije nego kandidatura bude službena”, rekao je Borić.

Ako Bernardić podnese ostavku, hoće li Plenković dostaviti dokumentaciju Povjerenstvu?

Na pitanje novinara kako prozivaju Bernardića na osnovu odluke Povjerenstva, a njihov predsjednik stranke nije htio dostaviti dokumente Branko Bačić odgovorio je da su danas tu da pošalju poruku o tome tko se danas brine da Hrvatska bude normalna država jer je apsurdno da to rade oni koji HDZ-u predbacuju korupciju, kršenje zakona i sukob interesa, a sami su uhvaćeni s prstima u pekmezu, dok slučaj Andreja Plenkovića pred Povjerenstvom nije htio komentirati.

Na konstataciju da u Bernardićevom slučaju nije odluka o sukobu interesa nego o povredi načela obnašanja dužnosti zahvalio se na tome i istaknuo kako kada on govori o toj distinkciji u slučaju HDZ-ovih dužnosnika pljušte zahtjevi za ostavku, portali pišu da je to strašno, a kada je riječ o SDP-u tih disktinkcija nema pa žele i na to upozoriti ovom konferencijom za medije, ali i upozoriti da su članovi antikorupcijske koalicije nevjerodostojni.

Na pitanje ako Bernardić da ostavku bi li onda premijer Plenković mogao dati dokumentaciju Povjerenstvu rekao je da neće danas o tome jer je prije satima u Saboru govorio o Povjerenstvu. “Doći će vrijeme, ja ću vam odgovarati”, rekao je i dodao da danas želi razgovarati o antikorupcijskoj koaliciji.

Za njega je Bernardićev slučaj klasični sukob interesa. Na pitanje što je za njega kada glavni državni inspektor 10 puta ne ispuni dobro imovinsku karticu odgovara da članovi antikorupcijske koalicije nisu prijavili svoje stanove, garaže itd., prenosi N1.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari