Connect with us

Politički rentgen

HDZ treba srušiti! Ako se ne može izvana onda urotom iznutra!

Objavljeno

-

Bez sukoba unutar stranke nema rušenja predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića! Zbog toga je potreban obostrani kompromis, pomirenje frakcija, stišavanje uzavrelih strasti i politički mir u ovim presudnim vremenima, jer u požaru mogu izgorjeti i stranka i pojedinci i Hrvatska. Ako se sukobi nastave i rasplamsaju, vladat će nam Milanović na čelu udružene lijeve i desne oporbe!

 

 

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

 

Jasno je kao dan da ujedinjena lijeva i desna oporba u neviđenoj „principijelnoj“ koaliciji, pod vodstvom predsjednika Milanovića, nema ni snage ni intelekta ni šanse ozbiljnije naštetiti HDZ-u, Andreju Plenkoviću i nominalnoj vladajućoj većini. Svi zajedno pretvorili su se u klasične ulične tračibabe na razini jeftinih portalskih polemičara, komentatora i trolova! Posljednji primjer je Grmoja vs Kapulica u najnovijoj „poligrafskoj aferi“. Komesarku Mirelu Ahmetović nije vrijedno ni spominjati, jer ona je i danas spremna bagerima srušiti LNG terminal!

Dok  predsjednik Vlade Republike Hrvatske, usred ove neviđene svjetske krize izazvane Putinovom agresijom na Ukrajinu, što je rezultiralo ogromnim ekonomskim, gospodarskim i geostrateškim poremećajima u cijelom svijetu, vodi državničku politiku naslanjajući se na euroatlantske saveznike, impotentna oporba bavi se sitno šibicarskim pabirčenjem u pokušaju skupljanja mrvica na političkoj trpezi. To čine kao notorni profiteri na ljudskim tragedijama izazvanim pandemijom, potresima i konačno ratom u Ukrajini. U politici bi uvijek trebala postojati ona pristojna vremena kada je potreban konsenzus oko bitnih nacionalnih interesa radi općeg dobra i mira države i nacije.

Ako je koalicija HDZ-a sa SDSS-om neprincipijelna koalicija, kakva je to koalicija Mosta sa SDP-om i Možemo, a još je važnije pitanje kakva je onda tek oporbena koalicija Domovinskog pokreta, Hrvatskih suverenista i Hrvatice Karoline Vidović Krišto s tom i takvom lijevo-zelenom-mentalno komunističkom  koalicijom? Principijelna ili neprincipijelna? Ako je HDZ-ova nominalna koalicija „veleizdajnička“, a kakva će tek, ne daj Bože,  biti ova koja nam se nudi kao alternativa, koja će bez ikakve sumnje biti dodatno  oplemenjena SDSS-om Milorada Pupovca i manjincima, ako se za to ukaže prigoda? Sve oporbene inicijative, kojekakve interpelacije, konfabulacije i silna medijska dreka nisu urodile baš nikakvim plodom. Naprotiv HDZ je i nadalje po svim ispitivanjima javnog mnijenja na sigurnom broju jedan, a po mom skromnom mišljenju, s obzirom da mi je poznata vjerodostojnost rejting agencija i pod čijom su kontrolom, smatram da je rejting HDZ-a barem za pet postotaka viši od onoga što se prikazuje u javnosti! Opravdano, jer vode ozbiljnu državničku politiku, a sve drugo je luk i voda kao odraz bijesa, ljubomore i nemoći, osobito ono što nam dolazi s Pantovčaka.

Potpuno je razvidno da ova široka i šarolika oporbena bulumenta nema snage pomaknutu HDZ s broja jedan, a još manje imaju snage srušiti Andreja Plenkovića i vladajuću većinu. Vladajuća većina, ma što tko o toj većini mislio, odgovorno je u svim ovim krizama radila na miru i stabilnosti Republike Hrvatske provodeći zajedničke programske politike. U mom osobnom fokusu na prvom je mjestu stabilnost i sigurnost Republike Hrvatske, a tek nakon toga bilo kakve stranačke preferencije.

Urotnički cilj da se HDZ do svibnja 2022. svrgne s vlasti, ne može se realizirati bez frakcija unutar HDZ-a i u tom svjetlu potrebno je promatrati određene centre medijske moći koji su zaduženi za razbuktavanje rata unutar vladajuće stranke. Taj modus operandi rušenja HDZ-a iznutra dobro mi je poznat i događao se više puta pred našim vlastitim očima. Cijeli serijal vrištećih naslovnica sugerira neupućenim čitateljima da u HDZ-u vlada nesmiljeni bratoubilački rat, a Ivan Anušić je postao Plenkovićev neprijatelj broj jedan? Dakako, Anušića se svjesno koristi kao udarni malj protiv predsjednika stranke, a u određenim gremijima, baš on je izabran za Plenkovićevog navodnog nasljednika. S toga ne čudi da su medijski spin doktori u slučaju ministrice Nataše Tramišak napravili pravu pomutnju, sugerirajući da iza svega zapravo stoji Ivan Anušić kao predvodnik udara na šefa stranke. Dakle, ovdje govorimo o poziciji predsjednika stranke, a ne o pozicija predsjednika Vlade, kojoj je Ivan Anušić dao punu potporu. Nisam kompetentan ocjenjivati rad ministrice Tramišak, jer o složenom mehanizmu europskih fondova pojma nemam, ali sam posve siguran da su svaki ministar ili ministrica samo državni službenici s mandatom na raspolaganju u svakom trenutku. U krajnjem slučaju državni službenik može biti zamijenjen makar radio i dobro i makar bio najpošteniji, s tim da je to uvijek politička odgovornost izbornika Andreja Plenkovića u kontekstu njegovog izbora najboljeg tima. U tom kontekstu promatram najavljenu rekonstrukciju Vlade Republike Hrvatske kao normalnu stvar, jer činjenica je da su se u ovim teškim krizama koje su iza nas pojedini ministri poprilično umorili. Izbornika se mijenja kad izgubi utakmicu, a ne kad izgubi igrača!

Potpuno mi je nejasno, zašto je ministrica Tramišak prijavila slučaj DORH-u i navodno tražila azil u Europskoj uniji zbog navodnih prijetnji smrću, a da prije toga nije obavila konzultacije sa svojim prvim i jedinim šefom? Imali ona povjerenje u Predsjednika Vlade, a pravo je pitanje treba li nužno Andrej Plenković imati povjerenja u one koji možebitno njemu ne vjeruju? Konačno, tko je osigurao Hrvatskoj silna sredstva iz europskih fondova?

Kako bilo da bilo, najlošiji scenarij bio bi onaj, da svi akteri ove latentne mini političke krize nasjednu na silan medijski pritisak koji je smišljen u oporbenoj kuhinji. Zna se tko je šef kuhinje!? U tom slučaju, ako dođe do razdora unutar HDZ-a i sukoba s istokom Hrvatske kao bitnim osloncem stranke , dogodilo bi se baš ono što žele oporbeni magovi, jer bez sukoba unutar HDZ-a nema rušenja ove Vlade Republike Hrvatske. Bez sukoba unutar stranke nema rušenja predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića! Zbog toga je potreban obostrani kompromis, pomirenje frakcija, stišavanje uzavrelih strasti i politički mir u ovim presudnim vremenima, jer u požaru mogu izgorjeti i stranka i pojedinci i Hrvatska. Ako se sukobi nastave i rasplamsaju, vladat će nam Milanović na čelu udružene lijeve i desne oporbe!

Kazimir Mikašek-Kazo

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari