Connect with us

Analiza

HDZ u blagoj prednosti, Most raste, Milanović najnegativniji

Objavljeno

-

Istraživanje političkih preferencija agencije 2×1 komunikacije za posljednji tjedan lipnja i prve dane srpnja na 925 ispitanih građana Republike Hrvatske donosi odgovore na samo jedno pitanje, ono o stranačkim preferencijama dva mjeseca uoči izbora, piše direktno.hr

[ad id=”93788″]

HDZ i SDP dobili su gotovo jednak broj preferencija, međutim HDZ, iako s dramatičnim padom potpore, ipak broji poneki glas više od Socijaldemokratske partije. Most nije samo zaustavio trend pada popularnosti, nego je i popravio svoj dojam kod građana te s trećeg mjesta uživa potporu 6,39% građana Hrvatske. Četvrta stranka je Živi zid s 3,65% glasova ispitanika. Na HSP AS, kao desno krilo Domoljubne koalicije, očito nije utjecao potres u Vladi i HDZ-u te su i ovaj mjesec afirmirali položaj na iznad 2%. Posljednja stranka s potporom iznad 1% je HNS Ivana Vrdoljaka i Vesne Pusić, potencijalni partner Milanovićeva SDP-a na izborima u rujnu.

Posebno će zanimljivo biti pratiti rejting stranaka već krajem srpnja, naime 17. srpnja HDZ bi trebao dobiti novog predsjednika, a prema svemu sudeći to će biti Andrej Plenković. S obzirom na njegovu retoriku, ali i percepciju među biračima desnice, bit će, osim rejtinga dviju vodećih stranaka, vrlo zanimljivo pratiti i rejtnig stranaka desno od HDZ-a. Osim toga, političkoj utakmici kani se pridružiti i Orešković što će dodatno začiniti vrlo neizvjesno predizborno ozračje. Sudeći po ovoj anketi, svaki će glas na izborima biti zlata vrijedan.

Tomislav Karamarko više nije pri vrhu najpozitivnijih, ali niti najnegativnijih političara. Na ljestvici pozitivaca i dalje je predsjednica Grabar-Kitarović. Zlatko Hasanbegović je, međutim, prava politička zvijezda, popularnost mu i dalje raste te sada iznosi 13,94%. Šef oporbe nalazi se na trećem mjestu s 10,05%. Iza Tomislava Karamarka koji i dalje uživa značajnu potporu (6,59) nalazi se Tihomir Orešković s 5,18%.

Gotovo usamljen na prvom mjestu popisa negativaca je predsjednik Socijaldemokratske partije Zoran Milanović s 28,21%. Iza Milanovića najnegativniji su Tihomir Orešković i Božo Petrov, zatim Tomislav Karamarko i još jedan debitant ovoga popisa – Krešimir Beljak, predsjednik HSS-a.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari