HDZ započinje pregovore s manjicima

1
Sanjin Strukic/Pixsell

Nastavljaju se razgovori za sastav nove vlade, nakon što na izborima održanim 11. rujna, ni jedna politička opcija nije dobila dovoljan broj mandata za samostalno formiranje vlasti.

Budući da je najviše – 61  mandat dobio HDZ, upravo su oni započeli razgovore s potencijalnim partnerima.

Danas su na redu razgovori HDZ-a s predstavnicima manjina koji u Hrvatskom saboru imaju osam mandata – Milorad Pupovac, Mile Horvat, Boris Milošević, Furio Radin, Veljko Kajtazi, Vladimir Bilek, Robert Jankovisc i Ermina Lekaj Prljaskaj.

Saborski zastupnici nacionalnih manjina usuglasili su glavninu programske platforme za mogući sporazum s budućom vladom.

Osim zajedničkog dijela za sve manjine zastupljene u Saboru, program će sadržavati i specifične dijelove za svaku od njih i sve to zajedno bit će jedna cjelina koja bi, navodi Radin, trebala biti dio vladinog programa.

O pojedinostima programa Radin ne želi govoriti sve dok ga ne vide potencijalni sugovornici, odnosno članovi buduće vlade.

U programu, kaže, nema ništa spektakularnog. “Radi se o pravima koja imamo, koja proizlaze iz Ustava i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, i pravima koja još trebamo ostvariti.

Uvijek se kaže ‘nitko neće dirati prava nacionalnih manjina’, a ovim programom obrazlažemo koja su to prava za koja mislimo da se trebaju ostvariti, odnosno da se ne trebaju dirati”, rekao je Radin.

Vidjet ćemo koliko će taj dokument biti prihvaćen i to je osnova svega, zaključio je.

Milorad Pupovacje rekao da vlada neće imati podršku ako u njoj bude sjedio dosadašnji ministar kulture Zlatko Hasanbegović. Plenković je odgovorio na ovaj zahtjev Pupovca istaknuvši da će mandatar i sada, kao što je bilo i prije, odlučivati o ministrima i sastavu vlade.

”Svašta se piše. Kada predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović da mandataru ponudu da sastavi vladu onda, on odlučuje o ministrima i sastavu vlade. Tako je bilo prije, tako će biti i sada”, izjavio je Plenković ispred središnjice HDZ-a.

Hasanbegović je u četvrtak odgovorio da neće Pupovac kadrovirati sastav buduće hrvatske vlade, već će predsjednik HDZ-a Plenković imati čvrstu parlamentarnu većinu sa, ili bez tri zastupnika SDSS-a.

Plenković je prije sastanka kazao kako očekuje dobar razgovor na kojem ćepredstavnicima manjina predstaviti ideju kako formirati stabilnu parlamentarnu većinu, “da pokažemo poštovanje prema zaštiti i pravima nacionalnih manjina, a što i Ustav RH, zakon i drugi ustavni zakoni predviđaju”. Također, želja mu je upoznati se s platformom nacionalnih manjina nakon njihovih konzultacija.

facebook komentari

  • Maks

    Ovo je naslov s Tportala: JASNA PORUKA?
    Plenković na pregovore s Pupovcem doveo – Hasanbegovića!