Pratite nas

Vijesti

HDZ1990: Reforme ili klijentelizam

Objavljeno

na

[quote]Sam naslov teksta govori da kao promatrač dajem prednost Slavenu Ragužu za mjesto predsjednika HDZ1990 nad Martinom Ragužem…[/quote]

…ali razumno razmišljanje ne znači da je isti u izbornoj prednosti, jer u politici ne treba zaobići snagu obmane, klijentelizma i uskogrudnih interesa, koji godinama izjedaju ovu stranku.

Čak HDZ1990 neki smatraju akademskom inteligencijom hrvatske politike u BiH, ali pokazalo se da je to ipak previše.

Slaven Raguž donosi reforme

[dropcap]M[/dropcap]lađi Raguž sigurno donosi reforme stranci, pa time i jačanje stranke je puno izvjesnije, a o korisnosti toga za hrvatsku politiku ne treba trošiti riječi. Visoko je obrazovan i govori tri strana jezika. U politici je objektivno kazano manje od suparnika Martina, jer je mnogo mlađi, ali niti njemu ne nedostaje mudrosti, profinjenosti i kad zatreba političkog inata. To su na svojoj koži osjetili mnogi u HDZ1990, pa i sam Božo Ljubić, kojeg Raguž mlađi u odnosu na ostale nije štedio.
U GO stranke u Mostaru on ima apsolutnu potporu zbog vlastitog rada, ali i korektnog odnosa s kolegama, tako da u odnosu na ostali dio stranke u Mostaru nema frakcija i negativizma.

Takav način rada bi mogao prenijeti na stranku u cjelini, s toga ima realnu potporu u stranačkoj bazi u svim krajevima BiH.

Ali on protiv sebe nema samo konkurenta Martina Raguža, već političke strukture obojane svim bojama, politička podzemlja, obavještajne krugove, medije za indoktrinaciju naroda i slabovidne političke kolege.

Martin Raguž je razrađen domaći političar

Mislim da je osobina «razrađen domaći» upravo svojstvena Martinu Ragužu iz razloga što je u politici već desetljećima. To je inteligentan čovjek, koji se razvijao od komunističkog omladinca prije rata, komunističkog reformatora, liberalnog demokrata do nacionalno osviještenog hrvatskog političara.

Međutim u svom političkom radu nikada nije imao dovoljno drskosti da iskoči iz političke kolotečine i direktno iznese svoj stav, pa je ostao u tzv. plivajućim političkim vodama.

Boži Ljubiću se nije suprotstavljao, iako je ovaj to mnogo puta zaslužio. A za predsjednika stranke se kandidira u momentu Ljubićeve političke potrošenosti i za uspjeh koristi Ljubićev stranački aparat.

Pred sam izborni sabor stranke izražene su frakcijske borbe za fotelje, jer je Martin Raguž starim potrošenim kadrovima obećao mnoga stranačka mjesta i pozicije u strukturama vlasti.

Zbog toga što će «foteljaši» birati saborske izaslanike mogao bi imati direktnu izbornu prednost. Nijedna stranačka baza, pogotovo stranke u stalnom političkom padu, ne podržava takav rad.

Njega podržavaju visokopozicionirane osobe iz redova HDZBiH iz razloga što smatraju što će s Martinom lakše razmjenjivati politiku istog mišljenja nepotcjenjujući utjecaj Karamarka na HDZ1990 s Martinom Ragužem. Podržava ga jedan krug međunarodnih političara u kojima je stvorio jake veze u prvom redu iz razloga što isti ne poznaju njegovog konkurenta Slavena Raguža.

U kampanji za predsjednika stranke je potrošio pozamašno novca, a kotrljaju se političkim vodama informacije da ga financira i NDI Reufa Bajrovića.

U subotu na saboru članovi stranke HDZ1990 biraju reforme ili status quo.

Slaven je vjesnik dobrih promjena u ovoj stranci, a Martin reforme ne može napraviti nakon obećanja starim i potrošenim kadrovima. I BiH ide prema reformama.

Franjo Bošnjak/hercegovina.info

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Uhićenje Hamdije Abdića ‘Tigra’ samo alibi za pogrom hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Nakon izricanja presude hercegbosanskoj šestorci te u iščekivanju posljedičnog pogroma hrvatskih branitelja u BiH, svjedočili smo trima slučajevima koji bi trebali pokazati navodnu nepristranost bh. pravosuđa, piše Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Tako je na području Konjica uhićeno 13 Bošnjaka koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene nad Srbima u toj općini, a potom i četvorica Srba za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Donjeg Vakufa. Jučer je, pak, u Bihaću uhićen Hamdija Abdić zvani Tigar koji se sumnjiči za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića. Da je riječ o farsi govori činjenica da nije uhićen glavni čovjek tzv. ARBiH u Bihaću, zapovjednik 5. korpusa Atif Dudaković s kojim je general Šantić sjedio prije nego što je „odveden“.

Kako se bliže božićni blagdani, a time se rapidno povećava i mogućnost uhićenja hrvatskih branitelja, čini se kako bh. pravosuđe posljednje poteze vuče kako bi kasnije moglo kazati: „vidite da nismo selektivni, ne hapsimo samo Hrvate, pa priveli smo i 13 Bošnjaka iz Konjica, četvoricu Srba iz Mrkonjić Grada, pa čak i Hamdiju Tigra“.

Perfidna je to igra bh. pravosuđa koje kontroliraju bošnjačke političko-obavještajne strukture.

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Hrvatima se danas konstitutivnost ne može tek tako oduzeti jer još uvijek postoji veliki broj pojedinaca i organizacija koji bi se tomu žestoko usprotivili. Zbog toga se taj proces i pretvorio u mrcvarenje. No, aktiviranjem stotina optužnica protiv vojnog i političkog rukovodstva bosanskohercegovačkih Hrvata iz posljednjeg rata, doći će do novog (i posljednjeg?) vala odlaska Hrvata iz BiH.

Hrvati s razlogom ne vjeruju bh. pravosuđu koje Hrvate sudi po jednom, strožem, a Bošnjake po drugom, blažem, kaznenom zakonu. To je upravo ono što bošnjačka struktura i želi postići: njima je upravo cilj da Hrvati napuštaju BiH, a ne da im se sudi u BiH. Oni, naime, ne žele da Hrvati odsluže svoje kazne i ostanu u BiH, jer bi tako dobili stotine osoba koje bi se sutra mogle pobuniti protiv velikobošnjačke hegemonije.

Puno je pametnije, rezoniraju bošnjačke strukture, Hrvatima zaprijetiti optužnicama, neke nepravedno osuditi i time poslati poruku svima ostalima: bježite odavde dok još možete!

U cijeloj toj igri Hrvati su potpuno nespremni, ljudi su prepušteni sami sebi, te zbog nepostojanja bilo kakve strukturalne pomoći, radije biraju napuštanje BiH, nego ulazak u kafkijanske procese koji mogu skončati samo onako kako je skončao i proces Slobodana Praljka u Haagu.

Hrvati danas moraju biti organizirani i suglasni oko osnovnih problema s kojima se kao narod suočavaju u BiH: ne smije biti pregovora o konstitutivnosti vlastitoga naroda i ne smije biti kompromisa o procesuiranju branitelja.

Bosna i Hercegovina kakvu danas imamo nije onakva država kakvu želimo. Ako se Hrvati u današnjoj BiH ne osjećaju sigurno i slobodno, čemu onda služi takva BiH? Hoće li Hrvati i dalje nastaviti graditi monstruma koji jede njihove ljude, ili će se možda posvetiti zaštiti vlastitoga naroda, a o BiH neka skrbe oni koji su ju pretvorili u ono što je danas: dvije države pod jednim krovom, jedna za Srbe a druga za Bošnjake u kojoj su Hrvati očigledni višak!

Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Hamdija Abdić Tigar uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari