Hebrang bez cenzure: Registar branitelja je objavljen da se ukinu dragovoljci

  2

  „Rekao sam ovo stotinu puta u intervjuima i nikada nije prošlo cenzuru. Registar hrvatskih branitelja je objavljen samo zato da se ukinu dragovoljci“, rekao je na predstavljanju svoje knjige ‘Zločini nad civilima u srpsko-crnogorskoj agresiji na Republiku Hrvatsku’ Andrija Hebrang u prostorijama Školske knjige.

  „Razlog nije da se vidi tko je lažni branitelj, kako to tvrde, jer u godinu dana koliko postoji nije izbrisan nijedan, već da se izbriše razlika između onih koji su stavili život na kocku za domovinu i onih koji su mobilizirani“ kazao je Hebrang, dodajući kako smo prvi narod koji je pomeo svoje dragovoljce.

  Dodao je i kako se kriminaliziraju stupovi hrvatske države kao što su Tuđman i Šušak o kojima se u medijima ne može čuti ništa pozitivno.

  „Analizirao sam oko 200 ratova nakon Drugog svjetskog rata i oko nijednog se nije stvorila takva laž kao oko Domovinskog rata. Laž šire domaći i inozemni političari i mediji“, rekao je Hebrang dodajući kako živimo u državi u kojoj predsjednik nije dragovoljac, premijer nije dragovoljac, predsjednik sabora nije dragovoljac.

  „Mediji su sredstvo za trovanje naroda i brisanje memorije. Mi još nismo medijski zreli jer su kod nas mediji lijevo orijentirani. Mi smo jedina zemlja koja nema nijedan politički desno orijentiran list, nijednu desnu televizijsku stanicu na državnoj razini“, istaknuo je Hebrang, dodajući kako je pučanstvo jednostrano informirano.

  „Žurio sam da knjiga bude gotovo prije suda u Hagu i ona je ušla u arhive te se nadam da će nekoga prosvijetliti, iako mislim da će presuditi politika“, naglasio je Hebrang.

  „U Hrvatskoj je poginulo 8000 civila što je u američkom omjeru grad veličine Bostona, evidentirani poimenice, uvedeni u evidenciju u trenutku kada su žrtve pale. Podaci pokazuju kako je od svih civilnih žrtava 44 posto starijih od 60 godina, 49 posto žene i djece“, kazao je Hebrang kako su podacima izazvali i Žarka Puhovskog i HHO te da nitko nije pobio podatke.

  „U Srbiji po izvješću najvećeg falsifikatora Save Štrbca, koji sam priznaje da je u poginule ubrojao one koji su uvjetno vojnici ili uvjetno civili, što ne poznaje međunarodna terminologija, srbijanskih civila je poginuo 80“, pojasnio je Hebrang.

  Akademik Ivica Kostović, jedan od rencezenata knjige i dragovoljaca Domovinskog rata, je naglasio kako je vjerodostojnost podataka najveća vrijednost ove knjige.

  „Izvor podataka su izvješća iz zdravstvenih ustanova, župnici i MUP. Više je civila stradalo u prvoj fazi Domovinskog rata i kada se vidi zemljopis tih žrtava, vidi se koja je bila svrha tog napada- ne osvojiti, nego dobiti dio za pripojenje bez nesrpskog pučanstva“, rekao je Kostović te dodao kako se u knjizi jasno vide i stradanja za mandata Unprofora.

  „To nije prošlost jer još tisuće obitelji čekaju podatke o svojim stradalima, to je stvarnost. I to što o knjizi nitko ne piše je znak jer nemaju što reći“, zaključio je Kostović.

  Željko Reiner je rekao kako se knjiga morala napisati zbog 400 djece koliko ih je ubijeno u agresiji na Hrvatsku, a zasigurno nisu nikom ništa učinili.

  „Morala se napisati zbog ključne poruke koju daje, a to je da je po nečemu agresija na Hrvatsku drugačija od ostalih. Jedinstvena je jer je više ljudi poginulo u gradovima, u pozadini nego vojnika na bojišnici. A zašto je to tako, jer je to bio genocidni plan da se pobije i zastraši pučanstvo koje će pobjeći“, istaknuo je Reiner i dodao kako su se crkve rušile da se unište župne knjige koje govore o tome što je bilo prije 100 godina kako bi se moglo poreći postojanje Hrvata na tim područjima.

  Osvrnuo se i na suradnju hrvatskog političkog vrha s Beogradom:“Pokušava se izjednačiti krivnja. Ministrica vanjskih poslova ode u Beograd i razgovara s gospodinom Nikolićem koji je nedavno izjavio da je četnik i da bi opet bio te da će uvijek misliti da je zapadna granica Srbije Karlovac,Virovitica Karlobag“, naglasio je Reiner.

  Dodao je i kako je knjigu trebalo napisati i zbog djece koja ni u medijima ni u školama ne mogu čuti ili učiti o Domovinskom ratu

  „Narav agresije je bila genocidna, tera fuega, spaljena zemlja“, rekao je Ante Ćorušić, također jedan od rencenzenata .

  „Gospodine predsjedniče, što je ostalo? pitao se jedan naš ugledni novinar. I zaista što je ostalo? Vučić dođe u Zagreb i postroji čitav aktualni hrvatski vrh. Srbija je naš susjed, ali naš najvažniji politički partner je Bosna i Hercegovina“, rekao je Ćorušić dodajući kako sa Srbijom nemamo ni najveću granicu.

  „Papa Franjo je kazao kako možemo i moramo oprostiti, ali dokle god ne postoji pokajanje i iskupljenje, taj se oprost ne može primiti“, zaključio je Željko Reiner.

  Izvor: narod.hr

  facebook komentari

  • peppermintt

   “Željko Reiner je rekao kako se knjiga morala napisati zbog 400 djece
   koliko ih je ubijeno u agresiji na Hrvatsku, a zasigurno nisu nikom
   ništa učinili.”

   i još stotine onih kojima je uništeno djetinjstvo..snovi..obitelji…ne triba se zavaravati sve traume rata se prenose i na sljedeće generacije, jer su rane svježe, nepravda boli…

  • peppermintt

   “Željko Reiner je rekao kako se knjiga morala napisati zbog 400 djece
   koliko ih je ubijeno u agresiji na Hrvatsku, a zasigurno nisu nikom
   ništa učinili.”

   i još stotine onih kojima je uništeno djetinjstvo..snovi..obitelji…ne triba se zavaravati sve traume rata se prenose i na sljedeće generacije, jer su rane svježe, nepravda boli…