Pratite nas

Pregled

Hebrang: Bez jake vojske, nema niti jake države i zato smo za vojni rok

Objavljeno

na

U Studiju 4 gostovali su Andrija Hebrang, bivši ministar obrane RH te Gordan Bosanac, član Izvršnog odbora Centra za mirovne studije koji su komentirali ideju predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da se ponovno uvede obvezni vojni rok.

Hebrang potpuno podržava prijedlog predsjednice, te kaže kako je pravi trenutak davno prošao. ”Vojska nije u stanju braniti sigurnost, od one respektabilne sile, postala je zanemariva snaga. A što se tiče NATO-a, njegov ugovor kaže da svaka članica mora prvo samostalno ići u obranu. Svaka članica, dakle, mora biti sposobna odraditi taj prvi udar”, rekao je Hebrang.

[ad id=”40551″]

”Polako se odustaje od te ideje, jer ja sam pomno pratio predsjedničku kampanju i vidio kada je predsjednica izašla prvi put s idejom i to je bilo dosta nespretno. Odnosno, povezivalo se s mogućnošću terorističkih napada. Ta ideja je nekako ostala visjeti i nije bila artikulirana, a sada je zaplahnula sve medije”, rekao je Bosanac, te napomenuo kako se radi o jednoj vrsti medijskog spina, jer predsjednica mora braniti ono što je neobranjivo. Istaknuo je kako se nada da se odbacila ona teza JNA, koja kaže da neprijatelj nikada ne spava.

Također je rekao kako nije čudno da recimo Litva uvodi obvezni vojni rok jer djelomično graniči s Rusijom, ali očekuje da naša analitika može na vrijeme vidjeti postoji li neka ugroza, te je po njemu ova ideja loš potez.

Hebrang je istaknuo kako je smatra da je dovoljno stručan da o tome govori jer je Hrvatska u posebnoj situaciji. ”Mi smo danas istočna granica zapadnog bloka i upravo ta naša granica dobiva na značaju i to je politički razlog. Sigurnosni razlog je širenje terorizma. Što smo mi učinili od vojske? Prvo smo ukinuli pričuvu, nemamo ju, a bili su jedan od najvažnijih sastava. Uništili smo tehnološku snagu, ukinuli zrakoplovstvo. Što je vojni rok, to je kritična masa ljudi na koje možete u svakom trenutku računati da će pomoći. Nije stvar u tome hoće li nas netko napasti ili neće, svaka je generacija imala neki rat. Ali bez jake vojske nema niti jake države”, objasnio je Hebrang.

Bosanac je rekao da oni nisu reagirali na ovu ideju samo zbog vojnog roka, nego zato jer se nešto čudno događa u zemlji. ”Stranke poput ove iz koje je gospodin došao govore da je potreba za drugim Domovinskim ratom, a to se može i pametnijim riječima reći.Imamo branitelje koji su nezadovoljni i izlaze na ulice u odorama. To su elementi za koje smo rekli da potiču moguću militarizaciju društva”, rekao je Bosanac.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Hrast poziva predsjednicu RH da zatraži raspisivanje referenduma

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik i potpredsjednik Hrasta Hrvoje Zekanović pozvao je u četvrtak predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović da od premijera Andreja Plenkovića zatraži raspisivanje referenduma o ukidanju Istanbulske konvencije i promjeni izbornog sustava, ističući kako se ne smije zanemariti jasna volja građana izražena u referendumskim inicijativama.

“S obzirom da je nepobitna činjenica da postoji volja građana da se referendumi raspišu, preko 350 tisuća građana prema ministru Kuščeviću reklo je da želi referendum, pozivam predsjednicu Republike Hrvatske koja ima ustavne i zakonske mogućnosti za raspisivanje referenduma neka zatraži od premijera Plenkovića da se referendumi raspišu”, kazao je Zekanović na konferenciji za novinare u Saboru.

Naglasio je kako je krajnje vrijeme da se predsjednica uključi u cijeli proces.

Zekanović: Plenković i Kuščević su pristrani i ne mogu odlučivati o vjerodostojnosti potpisa

Zekanović je ocijenio da su Plenković i ministar uprave Lovro Kuščević pristrani te ne mogu odlučivati o vjerodostojnosti potpisa, optuživši ih da su od početka imali strategiju diskreditacije referendumskih inicijativa “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj”.

U prilog tim optužbama naveo je da su potpisi oko tri mjeseca ležali u Ministarstvu uprave, dok su s druge strane pregledani za samo 20 dana. Nadalje, dodao je, konstantno su curile informacije od navodnim mrtvima i tek rođenima koji su potpisivali za referendumske inicijative.

“Kako inače objasniti to što je partnerica od kolege Pupovca mogla znati neke informacije puno prije od svih drugih ako je sve bilo u strogo kontroliranim uvjetima”, zapitao se Zekanović.

Sumnjiv mu je i tajming objave Ivana Vrdoljaka o HNS-ovoj kaznenoj prijavi protiv organizatora inicijativa zbog krivotvorenja potpisa, i to samo par sekundi nakon sjednice Vlade.

“Nedopustivo je da vlast koristi svoju poziciju i napada legitimno izražavanje volje građana u referendumskim inicijativama”, naglasio je Zekanović.

Ilčić: Zašto APIS nije provjerio potpise odmah nakon što su predani?

Predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić upitao je zašto APIS nije provjerio potpise 21. lipnja, odmah nakon što su predani. Sporna mu je i brzina kojom je APIS provjerio potpise, u samo 20 dana. “Jedan zaposlenik je pregledavao i preko 2000 potpisa dnevno, što je oko 11 sekundi po potpisu”, kazao je.

Ilčić je najavio da će predstavnici obiju inicijativa pregledati eliminirane potpise te zaključio kako će i dalje ostati sumnja u to što se događalo s potpisima ranije.

(Hina)

BITKA ZA REFERENDUM JOŠ NIJE IZGUBLJENA

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Lovas: Obilježena 27. obljetnica stradanja mještana u minskom polju

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja mještani srijemskog mjesta Lovasa prisjetili su se 18. listopada 1991., kada su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi nakon okupacije mjesta izdvojili skupinu od 51 mještana i natjerali ih u minsko polje na ulazu u Lovas, pri čemu je poginula 21 osoba, 14 ih je ranjeno, a za taj zločin dosad nitko nije odgovarao.

“Danas je jedan od najtužnijih dana u Lovasu. I pored ratnih strahota, žvot se u Lovas vratio i žrtva nije bila uzaludna. No, ono što s velikom žalošću ističemo i što nas boli je činjenica da za brojne lovaške žrtve nitko nije odgovarao, jer znamo da je prvostupanjska presuda protiv 14 osoba kojima je na beogradskom suđenju bilo dosuđeno ukupno 128 godina zatvora poništena i suđenje je vraćeno na početak. To već traje godinama, a da još uvijek nitko nije odgovarao, dok se istodobno zločinci brane sa slobode”, naglasila je načelnica Općine Lovas Tanja Cirba.

Vukovarsko-srijemski župana Božo Galić rekao je kako su u Lovasu stradale nevine žrtve, kao simbol mukotrpnog stvaranja neovisne hrvatske države čija je neovisnost i samostalnost plaćena krvlju.

“Mislimo da je suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu jedan od načina povrjeđivanja žrtava, njihovog daljnjeg ponižavanja jer puno je dokaza da se ovaj slučaj zatvori”, poručila je Staša Zajović iz beogradske nevladine udruge “Žene u crnom”, dodajući kako zločin u Lovasu ima sva obilježja stravičnoga.

U spomen na ta tragična zbivanja vijence su podno spomen-obilježja u nekadašnjem minskom polju na ulazu u Lovas položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva. Molilo se i kod spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na mjesnom groblju, dok će u Župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela navečer biti služena misa zadušnica.

U spomen na lovaške žrtve, u srijedu navečer u Lovasu je upriličeno molitveno bdijenje.

Srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je 28. studenoga 2007. optužnicu protiv 14 okrivljenika zbog ratnog zločina u Lovasu protiv civilnog stanovništva, a 26. lipnja 2012. Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donijelo je presudu kojom je sve okrivljenike proglasilo krivima i osudilo na bezuvjetne kazne zatvora. Međutim, 9. prosinca 2013. godine presuda je ukinuta i postupak je vraćen na ponovno suđenje. Do danas prvostupanjski postupak nije završen.

U agresiji i okupaciji općine Lovas ubijeno je 87 osoba od kojih je 85 iz Lovasa, a dvoje iz susjednog Opatovca.

(Hina)

 

18. listopada 1991. – Masakr u Lovasu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari