Pratite nas

Pregled

Hebrang: Bez jake vojske, nema niti jake države i zato smo za vojni rok

Objavljeno

na

U Studiju 4 gostovali su Andrija Hebrang, bivši ministar obrane RH te Gordan Bosanac, član Izvršnog odbora Centra za mirovne studije koji su komentirali ideju predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da se ponovno uvede obvezni vojni rok.

Hebrang potpuno podržava prijedlog predsjednice, te kaže kako je pravi trenutak davno prošao. ”Vojska nije u stanju braniti sigurnost, od one respektabilne sile, postala je zanemariva snaga. A što se tiče NATO-a, njegov ugovor kaže da svaka članica mora prvo samostalno ići u obranu. Svaka članica, dakle, mora biti sposobna odraditi taj prvi udar”, rekao je Hebrang.

[ad id=”40551″]

”Polako se odustaje od te ideje, jer ja sam pomno pratio predsjedničku kampanju i vidio kada je predsjednica izašla prvi put s idejom i to je bilo dosta nespretno. Odnosno, povezivalo se s mogućnošću terorističkih napada. Ta ideja je nekako ostala visjeti i nije bila artikulirana, a sada je zaplahnula sve medije”, rekao je Bosanac, te napomenuo kako se radi o jednoj vrsti medijskog spina, jer predsjednica mora braniti ono što je neobranjivo. Istaknuo je kako se nada da se odbacila ona teza JNA, koja kaže da neprijatelj nikada ne spava.

Također je rekao kako nije čudno da recimo Litva uvodi obvezni vojni rok jer djelomično graniči s Rusijom, ali očekuje da naša analitika može na vrijeme vidjeti postoji li neka ugroza, te je po njemu ova ideja loš potez.

Hebrang je istaknuo kako je smatra da je dovoljno stručan da o tome govori jer je Hrvatska u posebnoj situaciji. ”Mi smo danas istočna granica zapadnog bloka i upravo ta naša granica dobiva na značaju i to je politički razlog. Sigurnosni razlog je širenje terorizma. Što smo mi učinili od vojske? Prvo smo ukinuli pričuvu, nemamo ju, a bili su jedan od najvažnijih sastava. Uništili smo tehnološku snagu, ukinuli zrakoplovstvo. Što je vojni rok, to je kritična masa ljudi na koje možete u svakom trenutku računati da će pomoći. Nije stvar u tome hoće li nas netko napasti ili neće, svaka je generacija imala neki rat. Ali bez jake vojske nema niti jake države”, objasnio je Hebrang.

Bosanac je rekao da oni nisu reagirali na ovu ideju samo zbog vojnog roka, nego zato jer se nešto čudno događa u zemlji. ”Stranke poput ove iz koje je gospodin došao govore da je potreba za drugim Domovinskim ratom, a to se može i pametnijim riječima reći.Imamo branitelje koji su nezadovoljni i izlaze na ulice u odorama. To su elementi za koje smo rekli da potiču moguću militarizaciju društva”, rekao je Bosanac.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Marčetić: U Odžaku je 1945. godine nagoviještena sudbina bosanske Posavine

Objavljeno

na

Objavio

– Iako su pred nama i pred budućim istraživačima brojna otvorena pitanja i nepoznanice vezane uz zbivanja na prostoru Odžaka i odžačke Posavine u travnju i svibnju 1945., dosadašnji radovi su na ovaj ili onaj način pridonijeli popularizaciji ove teme i zanimanju stručne i šire javnosti za istu. Odžak je dokaz i simbol žrtve malog hrvatskog čovjeka koji se ne tražeći to našao u žrvnju globalnih povijesnih kretanja koja melju sve pred sobom”.

U sklopu ovogodišnje manifestacije  “Dani sjećanja” magistar povijesti Stjepan Marčertić održao je predavanje na temu Odžak i odžačka Posavina 1945. godine. Pun Centar za kulturu općine Odžak dokaz je koliko je ova tema aktualna u ovom trenutku i koliku pozornost izaziva kod ovdašnjih ljudi. Magistar Marčetić je u središte svoga izlaganja stavio ratnu operaciju vođenu na koncu Drugogog svjetskog rata na prostoru Podvučjaka, a za naš portal je kazao kako je ova tema malo istražena:

– Malo je toga do danas istraženo o svemu onome što se tih dana u Odžaku i okolnim selima događalo. Pobjedničke partizanske snage omogućile su stvaranje nove Jugoslavije, a ista ta nova Jugoslavija i njeno partijsko vodstvo idućih pedesetak godina stvarala je neku novu povijest, povijest temeljenu na gledištu pobjednika. Rijetki su objavljeni radovi o ovoj temi, pogotovo oni sistematski obrađeni, ali se možemo nadati da će se pojaviti istraživači, povjesničari, koji će znanstvenom metodom rada doći do brojnih za nas još nepoznatih činjenica, kaže Marčetić i dodaje:

– Iako su pred nama i pred budućim istraživačima brojna otvorena pitanja i nepoznanice vezane uz zbivanja na prostoru Odžaka i odžačke Posavine u travnju i svibnju 1945., dosadašnji radovi su na ovaj ili onaj način pridonijeli popularizaciji ove teme i zanimanju stručne i šire javnosti za istu. Odžak je dokaz i simbol žrtve malog hrvatskog čovjeka koji se ne tražeći to našao u žrvnju globalnih povijesnih kretanja koja melju sve pred sobom” .

Inače, Stjepan Marčetić je svoju znanstvenu radnju na temu Odžaka i odžačke Posavine 1945. godine obranio na Sveučilištu u Zadru i “zaradio” znanstveno zvanje magistra povijesti. Primjer je kako se povijest vlastitoga naroda može proučavati, znanstveno istraživati i svoja istraživanja dati generacijama kako bi više i bolje upoznali istinu o svome zavičaju.

Anto Pranjkić/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Dalić i sedmorica vatrenih povezanih s BiH osobe godine Večernjakova pečata

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Bljesak.info

Hrvatski nogometni izbornik Zlatko Dalić te sedmorica vatrenih Dejan Lovren, Mario Mandžukić, Ivan Rakitić, Mateo Kovačić, Tin Jedvaj, Vedran Ćorluka i Luka Modrić, čiji su obiteljski korijeni iz Bosne i Hercegovine ili su nastupali za tamošnje klubove, proglašeni su osobama godine na svečanosti dodjele Večernjakova pečata, koja je u srijedu održana u Mostaru i koju je otvorila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

“Ovaj je pečat učinio naše srebro još važnijim. Ovaj je pečat naše srebro učinio zlatnim”, rekao je izbornik Dalić, koji je preuzeo priznanje Večernjakov pečat, stigavši u Mostar posebnim letom iz Pule gdje je nazočio finalu kupa Hrvatske.

“Vatreni su napravili povijesno sjajan rezultat. Vatreni, od kojih dio nas dolazi iz BiH i imaju korijene u BiH, bili su dio tima i ostvarili odlične rezultate jer smo pokazali zajedništvo. Igrali smo s velikim srcem – srcem vatrenim”, rekao je Dalić.

Kako je objavio ocjenjivački sud Večernjeg lista BiH koji organizira ovu manifestaciju, hrvatski vatreni podrijetlom iz BiH su Zlatko Dalić iz Livna, Mateo Kovačić iz Kotor Varoši, Dejan Lovren iz Kraljeve Sutjeske, Tin Jedvaj iz Mostara, Vedran Ćorluka iz Dervente, dok su korijeni Ivana Rakitića iz Žepča, Marija Mandžukića iz Bosanske Posavine, a Luka Modrić igrao je u mostarskom Zrinjskom.

Modrić je u video izjavi iz Madrida rekao kako ga za Mostar vežu snažne uspomene. “Ovaj je pečat za mene posebno drag”, rekao je Modrić.

Foto: Hina

Otvarajući manifestaciju hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je očekivanje da će BiH uskoro biti članica Europske unije te da će se ostvariti jednakopravnost svih naroda.

“Djeca i mladi Bosne i Hercegovine zaslužuju budućnost kakvu imaju svi drugi mladi u Europskoj uniji. Zaslužuju biti punopravni građani Europe i Europske unije u kojoj prošlost pamtimo, ali budućnost ostvarujemo kroz zajedništvo razvoja i općeg napretka”, rekla je Grabar-Kitarović. Dodala je da će Hrvatska biti snažan zagovornik puta BiH u EU i ostvarenje jednakopravnosti bh. Hrvata.

“Kao hrvatska predsjednica učinit ću sve što je u mojoj moći da bude bolje mojem narodu. Ali tražeći bolje za svoje, tražim bolje za sve. Sve ono dobro što želim Hrvatskoj, želim i Bosni i Hercegovini. BiH u kojoj su Hrvati čvrst temelj opstojnosti države, u Republici Hrvatskoj ima nepokolebljivog prijatelja”, istaknula je hrvatska predsjednica.

Večernji list dodijelio je brojna priznanja, a za gospodarstvenicu godine proglašena je Mladenka Grgić, izvršna direktorica i predsjednica Nadzornog odbora Euroherca, a Ivica Nuić vlasnik tvrtke Montmontaža Oprema i predsjednik udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten proglašen je osobom godine u kategoriji ‘Naše gore list’.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari