Connect with us

Komentar

Hebrang o Milanoviću: Dvije stvari mu ne mogu oprostiti

Objavljeno

-

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u petak obilježava dvije godine svoga predsjedničkog mandata koji je sve, samo nikako ne dosadan i uobičajen, što se dalo naslutiti i na samom početku njegovom inauguracijom koja je bila najskromnija do sada.

Milanović je predsjednik kojega je izabrala ljevica, ali prema mnogima, sada je skloniji  desnom biračkom tijelu, a čini se kako birači pokazuju da ga podržavaju jer je Milanović nakon dvije godine najpopularniji političar u Hrvatskoj. Ratni ministar zdravstva i bivši suradnik prvog hrvatskog predsjednika Andrija Hebrang, za portal Direktno.hr otkrio je što misli o prve dvije godine Milanovićevog mandata.

“Zoran Milanović dosljedan je sebi i na predsjedničkoj funkciji jer mijenja svoje stavove iz dana u dan. Ne bih želio komentirati sve njegove promjene koje nikada nisu argumentirane, nego bih se osvrnuo na njegove najveće negativne poteze koje je napravio od početka mandata”, uvodno je rekao Hebrang.

Prvi negativan potez Milanović je, prema Hebrangu, učinio odmah na početku mandata.

“Negativan potez odmah na početku mandata bio je izbacivanje biste predsjednika Franje Tuđmana iz Ureda predsjednika Republike. S time je svima stavio na znanje kakav je zapravo njegov svjetonazor”, istaknuo je naš sugovornik.

“Drugo što mu nikako ne mogu oprostiti je ona himna na inauguruaciji što je nedopustivo. Himna je svetost svake zemlje i svakog naroda, a umjetnici se mogu dokazivati na drugim pjesmama. Za hrvatsku himnu ginule su generacije i ona nije predmet umjetničkih manipulacija. Himna mora biti onakva kakva je zakonom propisana i za kakvu su se generacije Hrvata borile”, objasnio je.

Istaknuo je kako Milanovićeve poteze na inozemnom planu ne bi previše komentirao.

“Tu je bilo toliko kikseva, ali na to smo čak i navikli još iz doba kada je žestoko kao premijer branio udbaške zločince”, rekao je.

Dodao je kako bi više stavio naglasak na Milanovićevo ponašanje.

“Predsjednik države prije svega mora biti uzor svima. S ovakvim agresivnim, arogantnim, a često i prostim obraćanjem pojedincima u državnom vrhu, on nikako ne može biti uzor. Unucima sam u svojoj kući zabranio da gledaju TV kad on nastupa jer ih odgajamo da budu pristojni, tolerantni i razumni ljudi”, otkrio je.

‘Sljedeće dvije godine očekujem još i gore’

Posebno problematičnim smatra i to što se “Milanović ne drži Ustava”.

“Ustav izrijekom daje najveću vrijednost predsjedničkoj funkciji kad kaže da on mora koordinirati i usklađivati sve oblike vlasti. Nikako ne ono što on čini – svađati i dijeliti. Ugrozio je homogenost i stabilnost Hrvatske vojske jer je unio tolike razdore između pojedinih sektora upravljanja da to na vojnika utječe izrazito psihološki negativno. Vojnik zna tko ga vodi i u njega mora imati povjerenje. Kada on vidi da se to vodstvo na takvoj razini svađa i da nije u stanju ‘u četiri oka’ riješiti probleme, onda i taj vojnik postaje nestabilan i nesiguran.

Uvijek ističem da oni koji su stvarali Hrvatsku vojsku u krvi nikad ne bi mogli na taj način svaditi njezino čelništvo jer znaju što vojska znači i kako je HV stvarana. To su moje ocjene za Milanovićev mandat, a sljedeće tri očekujem još i gore”, otkrio je.

Na kraju je istaknuo kako je u demokraciji uvijek važno da bude zadvoljna većina, a većina je izbrala Milanovića.

“Oni koji nisu izašli na birališta, njima je svejedno pa je ta većina dobila ono što su htjeli. To što ja nisam zadovoljan, to je druga stvar, bitno je da je većina zadovoljna izabranim”, zaključio je Hebrang za Direktno.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari