Pratite nas

Reagiranja

HEBRANG O RAŠETI: ‘Bio je dio mehanizma zločina, treba ga procesuirati, a ne nagraditi’

Objavljeno

na

Znao je sve što se događa, radio je na osvajanju RH, tvrdi Andrija Hebrang

Andrija Hebrang, kao tadašnji ministar zdravstva, pregovarao je 1991. s generalom JNA Andrijom Rašetom. Iznenađen je što se intervju objavljuje bez komentara, “nas s hrvatske strane”, kaže. Smatra da je to “iznimno važno zbog naših mladih ljudi koji ne znaju u detalje što se tada događalo, ne mogu gotovo nigdje pročitati istinu, a onda mogu krivo zaključiti – eto general JNA, humanist, bio je za mir, doduše, branio je Jugoslaviju, ali, bio je protiv zločina…”.

rašeta vl

Stoga Hebrang kaže da intervju daje potpuno krivu sliku tog čovjeka. “S njim sam tada puno pregovarao, to su bili mučni pregovori, a sadržaj su uvijek bili ljudski životi i sudbine, mogu kategorički tvrditi da je general Rašeta bio u funkciji osvajanja Hrvatske, samo što nije zapovijedao topničkom bitnicom, nego pregovorima.

Otezao je mjesecima

U tim se pregovorima uvijek i samo vodio interesom da se osvoji što veći dio teritorija, kad je njima bilo u interesu pregovore je završavao brzo, a kada mu je u interesu bilo otezanje – kao u slučaju izvlačenja ranjenika iz Vukovara i napuštanja bolnice u Dubravi – onda je to otezao mjesecima”. Da je Rašeta apsolutno radio u funkciji osvajanja govori i činjenica da ključne odluke i odgovore u tim pregovorima nije donosio sam. “Kraj njega je neprestano bio i sjedio mu s desne strane pukovnik KOS-a Stamenković. I kad god bih ja postavio neki strateški zahtjev vezan uz bojišnice, Rašeta bi se uvijek naginjao uhom i dobivao upute od Stamenkovića”. Hebrang opisuje novi primjer: U pregovorima u Đakovu inzistirao sam na razminiraju trase puta kojim ćemo prebaciti 104 ranjenika iz bolnice u Vukovaru do Marinaca. Na jednom dijelu, u dužini više kilometara, put su držali naoružani tzv. srpski civili, dakle četnici, a ne JNA. – Možete li mi jamčiti da oni neće pucati po konvoju ranjenika? – pitao sam Rašetu. A on će meni,mrtav hladan: – Kakve veze mi imamo sa srpskim civilima?

Predložio sam mu da zajedno sjednemo u vojno vozilo, obiđemo cijelu trasu i pitamo svaku tu jedinicu “civila” odakle joj oružje. Naime, ti tzv. civili imali su tenkove, topove i minobacače. I pitam ja Rašetu: – Ma koji to civili mogu imati tenkove? Odgovorio mi je: – Ministre, ma danas možeš tenk kupiti na svakoj pijaci.

Primio marke u kešu

Kada je Rašeta odlazio iz bolnice u Dubravi, to je bio strateški važan trenutak za RH, jer smo, kaže Hebrang, s vodećim državama svijeta imali dogovor da će nas međunarodno priznati, no da prethodno s teritorija RH moraju otići jedinice JNA.

– Zadnje zapovjedništvo JNA u RH, na čelu s Rašetom, bilo je u tadašnjoj vojnoj bolnici Dubrava, što je, naravno, bilo u sukobu sa svim međunarodnim konvencijama. Ja sam, naravno, inzistirao na ubrzanju pregovora, kako bi otišao sa svojim štabom što prije. Rašeta je, naravno, razumio zbog čega se nama žuri, pa je, jednostavno, počeo ucjenjivati. Jedna je ucjena bila toliko niska da me je sramota i reći, no, Rašeta mi je tada rekao: “Izlazimo, ako nam date svih 150 televizora koliko ih ima u bolnici”. I ja sam mu potom morao organizirati utovar 150 televizora na kamion. Dakle, u tome vidite Rašetinu razinu – u takvom trenutku on kalkulira s TV aparatima! – navodi Hebrang.

Hebrang komentira i Rašetinu tugu što nema hrvatsko državljanstvo: “Sve generale JNA koji su u to vrijeme napadali RH treba kazneno goniti, a ne ih nagrađivati državljanstvom. Po čemu je on zaslužio to državljanstvo, a bio je general vojske koja je srušila trećinu zemlje, pobila 8000 civila, a s okupiranih područja protjerala 200.000 Hrvata? Ne da je znao sve što se događa, on je bio jedan od kotačića tog mehanizma. Takav čovjek treba biti procesuiran, drži Hebrang.

MUP nije dužan obrazložiti odbijenicu

Kada je prije desetak godina general JNA Andrija Rašeta tražio primanje u hrvatsko državljanstvo za sebe i suprugu, za pomoć se bio obratio Hrvatskom Helsinškom odboru. Zahtjev je na kraju odbijen.

– Obrazloženje odbijenice nismo dobili – kaže tadašnji šef HHO-a prof. Žarko Puhovski. O zahtjevu za prijam u hrvatsko državljanstvo odlučuje Ministarstvo unutarnjih poslova. Ocijene li da postoje razlozi od interesa za RH da zahtjev odbiju, to će i učiniti. U obrazloženju rješenja o odbijanju nisu dužni navesti koji su razlozi doveli do konačne odluke. (Hassan Haidar Diab, Marina Borovac)

Davor Ivanković/VL

>>Reagiranja: Tko Rašetu oslobađa odgovornosti, a hrvatske branitelje optužuje i sudi?

>>Laži jugonostalgičara Andrije Rašete

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

MUP odbacio optužbe CMS-a

Objavljeno

na

Objavio

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) je u ponedjeljak odbacilo optužbe Centra za mirovne studije (CMS) koji su ih prozvali da im uskraćuju pristup Prihvatilištu za tražitelje azila u Zagrebu.

“U potpunosti su netočne i nedopustive tvrdnje Centra za mirovne studije, kojima nepotpisivanje Sporazuma o međusobnoj suradnji na području pružanja podrške tražiteljima međunarodne zaštite smještenima u Prihvatilište za tražitelje azila (u daljnjem tekstu Sporazum o  međusobnoj suradnji) tumače kao političku odluku s ciljem zastrašivanja, marginaliziranja i udaljavanja organizacije koja u javnosti upozorava na nezakonito postupanje djelatnika Ministarstva prema izbjeglicama.

Naime, s obzirom da Centar za mirovne studije nema važeći Sporazum o suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova RH, Ministarstvo nije u mogućnosti omogućiti ulazak volontera CMS-a u Prihvatilište za tražitelje azila”, izvijstio je MUP.

U priopćenju navode i razloge zbog kojih nisu pronašli “stvarne potrebe” za potpisivanjem sporazuma s CMS-om.

CMS nudi iste ili slične aktivnosti kao udruge koje djeluju u Prihvatilištu

“S obzirom na dostavljena izvješća CMS-a o provedenim aktivnostima koje su uključivale učenje hrvatskog jezika i razgovore s tražiteljima međunarodne zaštite u sklopu kojih su tražitelje informirali o sustavu azila i integraciji, kao i uvidom u trenutno važeće sporazume koje Ministarstvo ima sklopljene s drugim udrugama i projekte u tijeku, nametnuo se zaključak da CMS sadržajno nudi iste ili slične aktivnostima koje već provode ostale udruge koje djeluju u Prihvatilištu”.

Navode da MUP trenutno ima sklopljene sporazume o suradnji s udrugama: Isusovačka služba za izbjeglice (Jesuit Refugee Service), Hrvatski pravni centar, Ruke Nade (Croatian Baptist Aid), Baptistička Crkva Zagreb – Malešnica te Zemljani – Are You Syrious.

Dodaju i daje pomoć azilantima osigurana kroz projekte koje vodi Hrvatski Crveni križ te belgijska udruga Medecins du Monde.

“Kako bi omogućili primjerenije i dostojanstvene uvjete stanovanja tražiteljima međunarodne zaštite, u međuvremenu je započela i ranije planirana rekonstrukcija Prihvatilišta za tražitelje azila u Zagrebu. Time su smještajni prostori za tražitelje međunarodne zaštite, ali i radni prostori smanjeni za više od trećine. To uključuje i prostorije koje su ustupljene na korištenje svim ranije navedenim udrugama s kojima Ministarstvo ima sklopljene (važeće) sporazume o suradnji”, navodi MUP.

CMS može provoditi aktivnosti u svojim prostorijama

Ističu i da ni na koji način ne sprječavaju rad CMS-a u pružanju podrške tražiteljima međunarodne zaštite i osobama s odobrenom zaštitom budući da svoje aktivnosti mogu provoditi u svojim prostorima.

“Naime, tražiteljima međunarodne zaštite osiguran je besplatan javni prijevoz te im ni na jedan način nije ograničen pristup Centru za mirovne studije, niti kontakt s volonterima bilo koje udruge. Ministarstvo će vrlo rado, kao i za niz drugih aktivnosti putem oglasne ploče u Prihvatilištu omogućiti dostupnim kontakt podatke i informativne letke o aktivnostima koje nudi Centar za mirovne studije”, kažu u MUP-u.

Naglašavaju da CMS nikada nisu smatrali nepoželjnim partnerom. No, nedopustivim smatraju inzistiranje na tvrdnjama kojima se MUP-u pripisuje odgovornost za smrt djevojčice Madine, unatoč tome što je u lipnju 2018. odbačena kaznena prijava protiv nepoznatih policijskih službenika granične policije.

MUP 2018. odobrio 226 međunarodnih zaštita

“Nadalje, tvrdnje kako MUP onemogućava pristup sustavu azila nemaju uporište u stvarnosti. Napomenut ćemo da je samo u 2018. godini Ministarstvo zaprimilo 998 zahtjeva za međunarodnom zaštitom i odobrilo 226 međunarodnih zaštita.

Zaključno, prema volonteru udruge Are You Syrious, Policijska postaja Vrbanja podnijela je optužni prijedlog zbog prekršaja iz članka 43. Zakona o strancima, jer je isti zatečen u pomaganju grupi migranata na način da im je mobitelom, a zatim i svjetlosnim signalima na osobnom vozilu davao upute gdje i kada mogu prijeći državnu granicu.

Prekršajni sud u Vukovaru, Stalna služba u Županji, je nakon provedenih usmenih rasprava donio presudu kojom je volontera proglasio krivim zbog prekršaja iz članka 43. Zakona o strancima. Protiv navedene presude mogla se izjaviti žalba Visokom prekršajnom sudu u Zagrebu u roku od 8 dana”, priopćio je MUP.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

SKANDAL NA HRT-u – Stanković neistinama obmanio javnost u najgledanijem terminu HRT-a

Objavljeno

na

Javna televizija stala u obranu pedofilije

HRT već godinama sudjeluje u institucionaliziranju pedofilije u hrvatsko školstvo. Sjetimo se pristrane kampanje 2012./ 2013. za uvođenje tzv. spolnog odgoja koji je temeljen na pedofiliji, afirmacije Aleksandera Štulhofera koji je unatoč tomu što je surađivao s deklariranim pedofilima i unatoč tomu što je bio stipendist i suradnik Instituta Kinsey bio glavni autor tog istog tzv. spolnog odgoja koji je temeljen na pedofiliji, sjetimo se HRT-ovog jednostranog pristupa problematici pedofilije u lektirama u hrvatskim školama, itd.

Tako je u emisiji Nedjeljom u dva, 4. studenoga 2018., HRT  odlučio ići još korak dalje u jednostranom afirmiranju pedofilije u školskim lektirama. Gost aferičnog Aleksandra Stankovića bio je – kako je u studiu u jednom trenutku i nazvan – “literarni pedofil” Zoran Ferić.

Aleksandar Stanković, poznat po aferama i navijačkom pristupu u razgovoru s gostima emisije, iznio je neistinu: rekao je kako je Zoran Ferić u javnosti napadnut zbog knjige “koja se trebala naći u lektiri”. To je neistina. Ferićeva knjiga “Anđeo u ofsajdu” godinama je bila na popisu lektira, tek je ove godine zbog prigovora HAZU-a i pritiska javnosti zbog pedofilije uklonjena s iste.

Zoran Ferić je u studiju HRT-a naglasio kako je važno djecu od 15. godine upoznati s pedofilijom, na što je voditelj šutio.

Pitanje koje se nameće glasi: Zašto?

Djeca od 15. godine više ne mogu biti žrtvom pedofilije. Zašto ih u toj dobi kroz pedofilske sadržaje poput Ferićevih literarnih prljavština zagađivati s tim pojavama? Koji je smisao? Od te dobi oni mogu jedino postati predatorima, iz dobi kada mogu biti žrtvom tada već izlaze.

HRT se nije ogradio od gosta niti od njegovih izjava. Uoči čitanja spornih, pedofilskih citata iz knjige, Ferić je naglasio: “citirajte – bit će mi drago”. Objašnjavajući kontekst pedofilskog sadržaja u jednoj od spornih knjiga Ferić je kako je situaciju plakanja i samozadovoljavanja mladića od 25-30 godina htio obogatiti slikom djevojčice koja piški na njegovu tugu, te kako je htio šokirati. Koga? 15-godišnju djecu? Čime? Prizorom silovanja 5-godišnje djevojčice od strane odraslog muškarca?

U najvećem jeku kampanje protiv pedofilije u Ferićevoj knjizi koja je tada još uvijek bila na popisu lektire, Zoran Ferić je izabran za predsjednika Društva književnika. Tako je uz HRT i Ministarstvo obrazovanja ovo Društvo postalo još jedna u nizu institucija koja sudjeluje u agresivnom procesu koji traje već godinama; taj se proces zove – institucionaliziranje pedofilije.

Željko Maršić-Zenga

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari