Pratite nas

Reagiranja

HEBRANG O RAŠETI: ‘Bio je dio mehanizma zločina, treba ga procesuirati, a ne nagraditi’

Objavljeno

na

Znao je sve što se događa, radio je na osvajanju RH, tvrdi Andrija Hebrang

Andrija Hebrang, kao tadašnji ministar zdravstva, pregovarao je 1991. s generalom JNA Andrijom Rašetom. Iznenađen je što se intervju objavljuje bez komentara, “nas s hrvatske strane”, kaže. Smatra da je to “iznimno važno zbog naših mladih ljudi koji ne znaju u detalje što se tada događalo, ne mogu gotovo nigdje pročitati istinu, a onda mogu krivo zaključiti – eto general JNA, humanist, bio je za mir, doduše, branio je Jugoslaviju, ali, bio je protiv zločina…”.

rašeta vl

Stoga Hebrang kaže da intervju daje potpuno krivu sliku tog čovjeka. “S njim sam tada puno pregovarao, to su bili mučni pregovori, a sadržaj su uvijek bili ljudski životi i sudbine, mogu kategorički tvrditi da je general Rašeta bio u funkciji osvajanja Hrvatske, samo što nije zapovijedao topničkom bitnicom, nego pregovorima.

Otezao je mjesecima

U tim se pregovorima uvijek i samo vodio interesom da se osvoji što veći dio teritorija, kad je njima bilo u interesu pregovore je završavao brzo, a kada mu je u interesu bilo otezanje – kao u slučaju izvlačenja ranjenika iz Vukovara i napuštanja bolnice u Dubravi – onda je to otezao mjesecima”. Da je Rašeta apsolutno radio u funkciji osvajanja govori i činjenica da ključne odluke i odgovore u tim pregovorima nije donosio sam. “Kraj njega je neprestano bio i sjedio mu s desne strane pukovnik KOS-a Stamenković. I kad god bih ja postavio neki strateški zahtjev vezan uz bojišnice, Rašeta bi se uvijek naginjao uhom i dobivao upute od Stamenkovića”. Hebrang opisuje novi primjer: U pregovorima u Đakovu inzistirao sam na razminiraju trase puta kojim ćemo prebaciti 104 ranjenika iz bolnice u Vukovaru do Marinaca. Na jednom dijelu, u dužini više kilometara, put su držali naoružani tzv. srpski civili, dakle četnici, a ne JNA. – Možete li mi jamčiti da oni neće pucati po konvoju ranjenika? – pitao sam Rašetu. A on će meni,mrtav hladan: – Kakve veze mi imamo sa srpskim civilima?

Predložio sam mu da zajedno sjednemo u vojno vozilo, obiđemo cijelu trasu i pitamo svaku tu jedinicu “civila” odakle joj oružje. Naime, ti tzv. civili imali su tenkove, topove i minobacače. I pitam ja Rašetu: – Ma koji to civili mogu imati tenkove? Odgovorio mi je: – Ministre, ma danas možeš tenk kupiti na svakoj pijaci.

Primio marke u kešu

Kada je Rašeta odlazio iz bolnice u Dubravi, to je bio strateški važan trenutak za RH, jer smo, kaže Hebrang, s vodećim državama svijeta imali dogovor da će nas međunarodno priznati, no da prethodno s teritorija RH moraju otići jedinice JNA.

– Zadnje zapovjedništvo JNA u RH, na čelu s Rašetom, bilo je u tadašnjoj vojnoj bolnici Dubrava, što je, naravno, bilo u sukobu sa svim međunarodnim konvencijama. Ja sam, naravno, inzistirao na ubrzanju pregovora, kako bi otišao sa svojim štabom što prije. Rašeta je, naravno, razumio zbog čega se nama žuri, pa je, jednostavno, počeo ucjenjivati. Jedna je ucjena bila toliko niska da me je sramota i reći, no, Rašeta mi je tada rekao: “Izlazimo, ako nam date svih 150 televizora koliko ih ima u bolnici”. I ja sam mu potom morao organizirati utovar 150 televizora na kamion. Dakle, u tome vidite Rašetinu razinu – u takvom trenutku on kalkulira s TV aparatima! – navodi Hebrang.

Hebrang komentira i Rašetinu tugu što nema hrvatsko državljanstvo: “Sve generale JNA koji su u to vrijeme napadali RH treba kazneno goniti, a ne ih nagrađivati državljanstvom. Po čemu je on zaslužio to državljanstvo, a bio je general vojske koja je srušila trećinu zemlje, pobila 8000 civila, a s okupiranih područja protjerala 200.000 Hrvata? Ne da je znao sve što se događa, on je bio jedan od kotačića tog mehanizma. Takav čovjek treba biti procesuiran, drži Hebrang.

MUP nije dužan obrazložiti odbijenicu

Kada je prije desetak godina general JNA Andrija Rašeta tražio primanje u hrvatsko državljanstvo za sebe i suprugu, za pomoć se bio obratio Hrvatskom Helsinškom odboru. Zahtjev je na kraju odbijen.

– Obrazloženje odbijenice nismo dobili – kaže tadašnji šef HHO-a prof. Žarko Puhovski. O zahtjevu za prijam u hrvatsko državljanstvo odlučuje Ministarstvo unutarnjih poslova. Ocijene li da postoje razlozi od interesa za RH da zahtjev odbiju, to će i učiniti. U obrazloženju rješenja o odbijanju nisu dužni navesti koji su razlozi doveli do konačne odluke. (Hassan Haidar Diab, Marina Borovac)

Davor Ivanković/VL

>>Reagiranja: Tko Rašetu oslobađa odgovornosti, a hrvatske branitelje optužuje i sudi?

>>Laži jugonostalgičara Andrije Rašete

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Čak 10 osoba podnijet će tužbu protiv urednika i novinara Biltena 14 SNV-a

Objavljeno

na

Objavio

Čak 10 osoba podnijet će tužbu protiv urednika i novinara Biltena 14 Srpskog narodnog vijeća zbog kaznenog djela klevete.

U srijedu će pored glavnog ulaza u Sabor održati konferenciju za novinare o pokrenutom pravnom postupku.

“Na konferenciji ćemo obavijestiti hrvatsku javnost o pokrenutom pravnom postupku protiv glavnog urednika Biltena 14 SNV-a gospodina Saše Miloševića, te autorice Biltena 14, gospođe Tamare Opačić, zbog kaznenog djela klevete”, stoji u pozivu na tiskovnu konferenciju.

Novinare će o pravnoj stvari obavjestiti pravni zastupnici, odvjetnik Mate Knezović i odvjetnica Marina Sabljić, uz nazočnost privatnih tužitelja, a to su:

  • Zvonimir Hodak
  • Zdravko Tomac
  • Ivica Marijačić
  • Marko Perković Thompson
  • Stevo Culej
  • Marko Skejo
  • Anto Đapić
  • Predrag Mišić – Peđa
  • Marko Jurič
  • Marko Ljubić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Ratni veterani 4. gardijske brigade HV: Očekujemo da ovaj prosvjed bude snažan zaokret u ponašanju države

Objavljeno

na

Objavio

Mi, PAUCI – ratni veterani 4. gardijske brigade Hrvatske vojske, snažno podupiremo javno i političko otvaranje pitanja odnosa hrvatske države i državnih institucija prema zločinima protiv hrvatskog naroda u srpsko-crnogorskoj agresiji. Pri tome ističemo da ne prihvaćamo nužno prethodno isticanje, s već stečenom pogubnom navikom u hrvatskom javnom i političkom prostoru, sintagme, kao što su „kažnjavanje svih zločina“, da je „javni interes istražiti i sankcionirati zločine tko ih god počinio“ ili „zločin je zločin“ i slične poruke, koje se godinama vrte u najširoj javnosti, kao izraz uspostavljanja ravnoteže odgovornosti za zločine.

Nama zločin nije samo zločin.

Ni rana samo rana.

Ni bol samo bol.

Ni pobjeda samo pobjeda.

Niti kazna smije biti samo kazna!

Sve mora imati ime i prezime.

Mi živimo u Hrvatskoj, naše rane su hrvatske rane, bol u našoj duši je hrvatska bol, naše pobjede su hrvatske pobjede, naše žrtve su hrvatske žrtve, naša sjećanja su hrvatska sjećanja, pa se sve što doživljavamo jedino može nazvati hrvatskim. Svako zlo i svako dobro je od čovjeka, od njegovoga uma i djela, od njegovoga nedjela, pa ne pristajemo na uopćene fraze i ocjene povijesnih događaja, niti pristajemo na njihovu dekontekstualizaciju. Događaji za koje tražimo rješenje su osmišljeni, planirani i organizirani u Beogradu, Srbija je bila idejni i organizacijski začetnik, pa nositelj agresije, iz Srbije je potaknuto i organizirano nasilje i zločin, svo zlo protiv hrvatskoga naroda nosi srpski i crnogorski agresorski potpis, a posljedice toga zla su i individualne sudbine srpskih stradalnika. Na drugačiji pristup ne pristajemo, pa i od srpskih stradalnika očekujemo, a u okviru hrvatske države i društva od njih zahtijevamo usmjeravanje svih zahtjeva za preuzimanje odgovornosti prema Srbiji i sudionicima agresije, koji danas žive slobodno u Hrvatskoj. I optužuju Hrvatsku! Hrvatski narod i hrvatska država ne smije niti može snositi odgovornost za to, a pokušaji nametanja odgovornosti- neće proći.

U tome što zahtijevamo, to što želimo i na što kao ratni pobjednici, kao Hrvati, kao kršćani, kao hrvatski narod u cjelini imamo prirodno, Božje i ljudsko pravo, nema ničega skrivenoga, nema ničega nečasnoga, niti nečega usmjerenoga protiv bilo kojega naroda ili čovjeka, pa je neprihvatljivo stalno se unaprijed braniti i ispričavati zastupnicima zločina zahtijevajući ono što smo potvrdili blistavim ratnim pobjedama protiv srpskog agresora, koji nas je organiziranim državnim zločinom primorao na obranu svoga opstanka.

Neoprostivo je posrnuće hrvatske države i državnih institucija da se više od dvadeset i tri godine nakon vojnoga oslobođenja Hrvatske nije istražio svaki zločin, da zločinci nisu kažnjeni, da država Srbija i njene političke ekspoziture u Hrvatskoj nisu preuzele odgovornost za zla koja su nanijeli hrvatskom narodu, a pogotovo je neoprostivo da hrvatska država i nacionalne politike uopće ne pokazuju volju da se na ta otvorena i bolna pitanja današnje Hrvatske stavi povijesna, konačna i neporeciva točka.

Upravo zbog toga smo svjedoci svakodnevnoga iskrivljavanja povijesne istine, pokušaja agresivne politike, kojoj smo svjedočili godinama uoči srpske vojne agresije, od koje smo se obranili.

Mi, ratni veterani se pitamo i pitamo cjelokupan hrvatski narod, hoćemo li, i smijemo li, dopustiti mogućnost da u svojoj obranjenoj slobodnoj državi ostavimo u naslijeđe svojoj djeci, budućim hrvatskim generacijama posve iste ili još zloćudnije izazove koje smo mi imali i koje smo tako teško i bolno platili devedesetih godina u oslobodilačkom ratu?

Nama, veteranima 4. gardijske brigade to ne pada na pamet i nikada to nećemo dopustiti.

Sramili bi se svoje slavne prošlosti, sramili bi se pred našim poginulim suborcima i nad njihovim grobovima, sramili bi se pred svojim narodom i budućim hrvatskim generacijama.

A na sram nismo spremni!

Mi zato pozivamo cijelu Hrvatsku, cjelokupan hrvatski narod na jedinstvo u borbi za uređenje svoje nacionalne države, na jedinstvo na istini i načelima na kojima smo kao narod opstali usprkos svim višestoljetnim iskušenjima, a prije svega hrvatski narod u cjelini pozivamo da zajedno iskazujemo počast vukovarskoj žrtvi, svim žrtvama i stratištima hrvatskog naroda, svakom bolu, patnji, rani, kao i da zajedno slavimo svoje nacionalne pobjede. Jer svi smo se mi borili jedino i samo za Hrvatsku!

Zločin u Vukovaru i protiv Vukovara zločin je protiv hrvatskog naroda u cjelini, rana Vukovara je naša rana, bol je naša bol, pobjeda je naša pobjeda.

Pozivamo gradonačelnika Penavu, vukovarske suborce i suorganizatore ovoga prosvjeda protiv nekažnjavanja zločina, da inicijativu i inicijativni krug nositelja prošire na cijelu Hrvatsku, da se formira snažno, autoritativno civilno tijelo časnih ljudi kojima će hrvatski narod vjerovati, koje će svakoga mjeseca pred hrvatskim narodom tražiti i dobiti od državnih institucija odgovore o postupcima sankcioniranja zločina protiv hrvatskoga naroda tijekom srpske agresije, počevši od izvršitelja do nalogodavaca s konačnim ciljem – potpunog preuzimanja međunarodne odgovornosti od strane Srbije.

Sve ispod toga je politikantstvo i nismo spremni pristajati na političko taktiziranje oko tih dubokih civilizacijskih načela, bez kojih nije moguće uspostaviti trajan i zdrav društveni i humanistički poredak u našoj Hrvatskoj, ali i s narodima i državama u našemu okruženju.

To je minimum načela na kojima inzistiramo.

I ne pristajemo na obrazloženja o nekakvim drugačijim međunarodnim i inim ciljevima i vrijednostima zbog kojih bi odustali od toga. Ništa hrvatsko ne smije počivati na skrivanju i prikrivanju zla, niti se iz zla ikada može stvoriti nešto dobro.

Od hrvatske države i državnih institucija očekujemo stvaranje organizacijskih pretpostavki za provođenje obveza po tom pitanju odmah i trajno, a od personalnih nositelja institucija koje su propustile tijekom tolikih godina izvršiti svoje civilizacijske i nacionalne hrvatske obaveze, očekujemo preuzimanje odgovornosti pred hrvatskim narodom, s punom informacijom cijelome hrvatskome narodu o razlozima zbog kojih nisu radili ono što su morali.

Mi ne možemo imati povjerenje u institucije s ljudima koji do sada nisu radili ono za što su nadležni, jer je povjerenje u ljude na čelu institucija temeljni preduvjet bilo kakve suradnje, stabilnosti i što je najvažnije pozitivne društvene klime za ostvarivanje nacionalnih ciljeva.

Toga nema, zato prosvjedujemo!

Mi, PAUCI – ratni veterani 4. gardijske brigade, pozivamo sve udruge ratnih veterana, ali i cjelokupan hrvatski narod na trajni organizirani pritisak na državne institucije i sve političke subjekte u Hrvatskoj, pozivamo sve suborce i hrvatski narod na potpunu promjenu ponašanja i djelovanja, jer nije naš cilj ni vizija djelovati kao opozicija našoj obranjenoj i uspostavljenoj državi, niti prepuštati institucije poraženim neprijateljima iz oslobodilačkoga rata, nego –imati legitimni politički nadzor nad djelovanjem države i njenih institucija u interesu hrvatskoga naroda. Država postoji radi nas, a ne mi radi nje, mi smo ju platili krvlju, i ne samo mi, nama, hrvatskom narodu mora odgovarati i raditi u interesu našega naroda.

Zato prosvjedi jesu i moraju biti privremena mjera i prijelazna etapa, model demokratske političke borbe za državne institucije a ne samo radi privremenoga i povremenoga iskazivanja nezadovoljstva njihovim radom. Mi se nismo borili samo za pravo na prosvjed, nego prvenstveno za pravo na upravljanje vlastitom sudbinom putem državnih institucija. Mi očekujemo i zahtijevamo od organizatora prosvjeda – institucionalizaciju prosvjednih zahtjeva i trajnu mjerljivu kontrolu njihovoga ostvarivanja. Od medija, a posebice od HRT-a očekujemo potporu ovim zahtjevima i odreknuće od svake manipulativnosti, ignoriranja ili prešućivanja, očekujemo informativni nadzor nad djelovanjem državnih institucija, jer je to ključna uloga nacionalne radio-televizije.

Ističemo na kraju da podržavamo prosvjed u Vukovaru, očekujemo da to bude svenacionalni prosvjed protiv neučinkovitosti današnje države i njenih institucija, želimo da ovaj prosvjed bude zadnja opomena krivotvoriteljima, lažljivcima, manipulatorima i svima koji pod zaštitom naše države rade protiv interesa našega naroda ismijavajući našu žrtvu i žrtvu tolikih povijesnih generacija.

I očekujemo da ovaj prosvjed bude snažan zaokret u ponašanju države i nacionalnih politika od čije volje ovisi djelovanje državnih institucija, bez alternative i opravdanja za neučinkovitost.

To nećemo tolerirati ni mi, a uvjereni smo ni hrvatski narod u cjelini.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari