Pratite nas

Reagiranja

HEBRANG O RAŠETI: ‘Bio je dio mehanizma zločina, treba ga procesuirati, a ne nagraditi’

Objavljeno

na

Znao je sve što se događa, radio je na osvajanju RH, tvrdi Andrija Hebrang

Andrija Hebrang, kao tadašnji ministar zdravstva, pregovarao je 1991. s generalom JNA Andrijom Rašetom. Iznenađen je što se intervju objavljuje bez komentara, “nas s hrvatske strane”, kaže. Smatra da je to “iznimno važno zbog naših mladih ljudi koji ne znaju u detalje što se tada događalo, ne mogu gotovo nigdje pročitati istinu, a onda mogu krivo zaključiti – eto general JNA, humanist, bio je za mir, doduše, branio je Jugoslaviju, ali, bio je protiv zločina…”.

rašeta vl

Stoga Hebrang kaže da intervju daje potpuno krivu sliku tog čovjeka. “S njim sam tada puno pregovarao, to su bili mučni pregovori, a sadržaj su uvijek bili ljudski životi i sudbine, mogu kategorički tvrditi da je general Rašeta bio u funkciji osvajanja Hrvatske, samo što nije zapovijedao topničkom bitnicom, nego pregovorima.

Otezao je mjesecima

U tim se pregovorima uvijek i samo vodio interesom da se osvoji što veći dio teritorija, kad je njima bilo u interesu pregovore je završavao brzo, a kada mu je u interesu bilo otezanje – kao u slučaju izvlačenja ranjenika iz Vukovara i napuštanja bolnice u Dubravi – onda je to otezao mjesecima”. Da je Rašeta apsolutno radio u funkciji osvajanja govori i činjenica da ključne odluke i odgovore u tim pregovorima nije donosio sam. “Kraj njega je neprestano bio i sjedio mu s desne strane pukovnik KOS-a Stamenković. I kad god bih ja postavio neki strateški zahtjev vezan uz bojišnice, Rašeta bi se uvijek naginjao uhom i dobivao upute od Stamenkovića”. Hebrang opisuje novi primjer: U pregovorima u Đakovu inzistirao sam na razminiraju trase puta kojim ćemo prebaciti 104 ranjenika iz bolnice u Vukovaru do Marinaca. Na jednom dijelu, u dužini više kilometara, put su držali naoružani tzv. srpski civili, dakle četnici, a ne JNA. – Možete li mi jamčiti da oni neće pucati po konvoju ranjenika? – pitao sam Rašetu. A on će meni,mrtav hladan: – Kakve veze mi imamo sa srpskim civilima?

Predložio sam mu da zajedno sjednemo u vojno vozilo, obiđemo cijelu trasu i pitamo svaku tu jedinicu “civila” odakle joj oružje. Naime, ti tzv. civili imali su tenkove, topove i minobacače. I pitam ja Rašetu: – Ma koji to civili mogu imati tenkove? Odgovorio mi je: – Ministre, ma danas možeš tenk kupiti na svakoj pijaci.

Primio marke u kešu

Kada je Rašeta odlazio iz bolnice u Dubravi, to je bio strateški važan trenutak za RH, jer smo, kaže Hebrang, s vodećim državama svijeta imali dogovor da će nas međunarodno priznati, no da prethodno s teritorija RH moraju otići jedinice JNA.

– Zadnje zapovjedništvo JNA u RH, na čelu s Rašetom, bilo je u tadašnjoj vojnoj bolnici Dubrava, što je, naravno, bilo u sukobu sa svim međunarodnim konvencijama. Ja sam, naravno, inzistirao na ubrzanju pregovora, kako bi otišao sa svojim štabom što prije. Rašeta je, naravno, razumio zbog čega se nama žuri, pa je, jednostavno, počeo ucjenjivati. Jedna je ucjena bila toliko niska da me je sramota i reći, no, Rašeta mi je tada rekao: “Izlazimo, ako nam date svih 150 televizora koliko ih ima u bolnici”. I ja sam mu potom morao organizirati utovar 150 televizora na kamion. Dakle, u tome vidite Rašetinu razinu – u takvom trenutku on kalkulira s TV aparatima! – navodi Hebrang.

Hebrang komentira i Rašetinu tugu što nema hrvatsko državljanstvo: “Sve generale JNA koji su u to vrijeme napadali RH treba kazneno goniti, a ne ih nagrađivati državljanstvom. Po čemu je on zaslužio to državljanstvo, a bio je general vojske koja je srušila trećinu zemlje, pobila 8000 civila, a s okupiranih područja protjerala 200.000 Hrvata? Ne da je znao sve što se događa, on je bio jedan od kotačića tog mehanizma. Takav čovjek treba biti procesuiran, drži Hebrang.

MUP nije dužan obrazložiti odbijenicu

Kada je prije desetak godina general JNA Andrija Rašeta tražio primanje u hrvatsko državljanstvo za sebe i suprugu, za pomoć se bio obratio Hrvatskom Helsinškom odboru. Zahtjev je na kraju odbijen.

– Obrazloženje odbijenice nismo dobili – kaže tadašnji šef HHO-a prof. Žarko Puhovski. O zahtjevu za prijam u hrvatsko državljanstvo odlučuje Ministarstvo unutarnjih poslova. Ocijene li da postoje razlozi od interesa za RH da zahtjev odbiju, to će i učiniti. U obrazloženju rješenja o odbijanju nisu dužni navesti koji su razlozi doveli do konačne odluke. (Hassan Haidar Diab, Marina Borovac)

Davor Ivanković/VL

>>Reagiranja: Tko Rašetu oslobađa odgovornosti, a hrvatske branitelje optužuje i sudi?

>>Laži jugonostalgičara Andrije Rašete

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Mladen Pavković: Zbog čega Hrvati plaćaju, a agresori se oglušuju na ratnu odštetu

Objavljeno

na

Republika Hrvatska je u više navrata isplatila odštetu djeci ili obitelji ubijenih Srba u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu. Prvi puta je to uradila još početkom 2013. kad je u građanskoj parnici priznala odgovornost za zločine počinjene tijekom i nakon Vojno-redarstvene operacije Oluja 95. Djeci srpskih supružnika Berić iz sela Varivode, Općinski sud u Kninu dosudio je odštetu od 72.000 eura.

Oštećeni su izjavili da su djelomično zadovoljni. Prema tadašnjem mišljenju nevladinih udruga, istraga  u ovom slučaju nikada nije temeljito provedena. Za zločin su bila optužena šestorica hrvatskih vojnika, no postupak je obustavljen zbog nedostatka dokaza, pa se i dalje ne zna tko je za njega odgovoran.

To je tek jedan primjer u kojem je odštetu za ratni zločin Srbima platila Hrvatska, a takvih priča ima još. Obično Republika Hrvatska plati, a nakon toga traži povrat sredstava od onih koji su osuđeni, a u vrijeme Domovinskoga rata bili su na strani pobjednika.

Znači, mi Srbima, odnosno agresoru na Republiku Hrvatsku plaćamo i odštete, što je van svake pameti! Nu, još nismo čuli da je recimo Beograd, odakle je i krenula velikosrpska agresija za bilo koji ratni zločin nad nevinim hrvatskim civilima platio samo jedan euro odštete!

Evo, sada su identificirali škabrnjskog krvnika Zorana Tadića, koji se tereti da je kriv za teška ubojstva, da je zvjerski pobio 43 nevinih Hrvata u Škabrnji, pretežno žene, starce i djecu, ali i zarobljene branitelje ovoga mjesta.

Hoće li i njihovi najmiliji dobiti odštetu?

A što je s nevino pobijenim Hrvatima u Vukovaru, Voćinu, Lipiku, Pakracu, Osijeku, Lovasu, Tovarniku, Saborskom, Gospiću, Šibeniku, Dubrovniku, Splitu, Karlovcu, Kninu, Ogulinu, Vinkovcima, Županji, Slavonskom Brodu…?

Hoće li odštetu dobiti i obitelji pobijenih i prognanih Hrvata iz Bosanske Posavine?

Zakon je navodno jednak za sve, a zločin je navodno – zločin!

Ili se to nama samo tako čini?

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Logoraši tvrde da su zbog Pupovca dobivali teške batine

Objavljeno

na

Objavio

Foto: dnevno.hr

Naime, u vrijeme kada je Milorad Pupovac javno iznosio optužbe protiv Hrvatske, hrvatski branitelji i civili, trpjeli su teške batine i mučenja u srpskim logorima. Mnogi od njih, nikada se nisu vratili u Hrvatsku, a i danas se vode kao nestali.

U veljači 1992, Milorad Pupovac, javno je iznio teške optužbe na račun Hrvatske. Između ostalog, tada je rekao da je u Hrvatskoj 11 000 srpske djece pokršteno.

Franjo Kuharić, tražio je da se informacije provjere a ugledni grkokatolički svećenik, novinar i intelektualac, Živko Kustić, rezolutno je tvrdio, da se nije susreo s niti jednim takvim slučajem.

Zagrebačko okružno tužiteljstvo, podignulo je u svibnju iste godine optužni prijedlog protiv Milorada Pupovca i to radi širenja lažnih vijesti, no od kaznenog progona, navodno ga je spasio predsjednik Franjo Tuđman.

Izjava Milorada Pupovca o pokrštavanju srpske djece, godinama je poznata hrvatskoj javnosti, ali sve do sada, nitko nije javno iznosio njene posljedice.

Nakon što se gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava, našao pod salvom optužbi zbog objavljivanja snimke školaraca srpske nacionalnosti, koji se nisu ustali na sviranje hrvatske himne, oglasili su se i logoraši, žrtve mučenja i premlaćivanja u srpskim koncentracijskim logorima, piše dnevno.hr

Naime, u vrijeme kada je Milorad Pupovac javno iznosio optužbe protiv Hrvatske, hrvatski branitelji i civili, trpjeli su teške batine i mučenja u srpskim logorima. Mnogi od njih, nikada se nisu vratili u Hrvatsku, a i danas se vode kao nestali.

Vrlo vjerojatno, mučiteljima nije trebalo posebno poticaja, no logoraši sada tvrde kako je i Milorad Pupovac dao doprinos nečovječnom tretmanu u logorima. Za dokazivanje direktne veze, nužna su svjedočanstva preživjelih logoraša koji smatraju kako će Pupovac izbjeći kazneni progon, ali ipak žele da se sazna istina.

18.01.2019. Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, ogranak Vukovar, objavilo je pismenu izjavu o povezanosti izjava Milorada Pupovca s njihovim stradanjima u srpskim logorima.

Ovom prilikom, objavljujemo spomenutu izjavu, koju potpisuje predsjednik ogranka, Zdravko Komšić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari