HEBRANG O RAŠETI: ‘Bio je dio mehanizma zločina, treba ga procesuirati, a ne nagraditi’

1

Znao je sve što se događa, radio je na osvajanju RH, tvrdi Andrija Hebrang

Andrija Hebrang, kao tadašnji ministar zdravstva, pregovarao je 1991. s generalom JNA Andrijom Rašetom. Iznenađen je što se intervju objavljuje bez komentara, “nas s hrvatske strane”, kaže. Smatra da je to “iznimno važno zbog naših mladih ljudi koji ne znaju u detalje što se tada događalo, ne mogu gotovo nigdje pročitati istinu, a onda mogu krivo zaključiti – eto general JNA, humanist, bio je za mir, doduše, branio je Jugoslaviju, ali, bio je protiv zločina…”.

rašeta vl

Stoga Hebrang kaže da intervju daje potpuno krivu sliku tog čovjeka. “S njim sam tada puno pregovarao, to su bili mučni pregovori, a sadržaj su uvijek bili ljudski životi i sudbine, mogu kategorički tvrditi da je general Rašeta bio u funkciji osvajanja Hrvatske, samo što nije zapovijedao topničkom bitnicom, nego pregovorima.

Otezao je mjesecima

U tim se pregovorima uvijek i samo vodio interesom da se osvoji što veći dio teritorija, kad je njima bilo u interesu pregovore je završavao brzo, a kada mu je u interesu bilo otezanje – kao u slučaju izvlačenja ranjenika iz Vukovara i napuštanja bolnice u Dubravi – onda je to otezao mjesecima”. Da je Rašeta apsolutno radio u funkciji osvajanja govori i činjenica da ključne odluke i odgovore u tim pregovorima nije donosio sam. “Kraj njega je neprestano bio i sjedio mu s desne strane pukovnik KOS-a Stamenković. I kad god bih ja postavio neki strateški zahtjev vezan uz bojišnice, Rašeta bi se uvijek naginjao uhom i dobivao upute od Stamenkovića”. Hebrang opisuje novi primjer: U pregovorima u Đakovu inzistirao sam na razminiraju trase puta kojim ćemo prebaciti 104 ranjenika iz bolnice u Vukovaru do Marinaca. Na jednom dijelu, u dužini više kilometara, put su držali naoružani tzv. srpski civili, dakle četnici, a ne JNA. – Možete li mi jamčiti da oni neće pucati po konvoju ranjenika? – pitao sam Rašetu. A on će meni,mrtav hladan: – Kakve veze mi imamo sa srpskim civilima?

Predložio sam mu da zajedno sjednemo u vojno vozilo, obiđemo cijelu trasu i pitamo svaku tu jedinicu “civila” odakle joj oružje. Naime, ti tzv. civili imali su tenkove, topove i minobacače. I pitam ja Rašetu: – Ma koji to civili mogu imati tenkove? Odgovorio mi je: – Ministre, ma danas možeš tenk kupiti na svakoj pijaci.

Primio marke u kešu

Kada je Rašeta odlazio iz bolnice u Dubravi, to je bio strateški važan trenutak za RH, jer smo, kaže Hebrang, s vodećim državama svijeta imali dogovor da će nas međunarodno priznati, no da prethodno s teritorija RH moraju otići jedinice JNA.

– Zadnje zapovjedništvo JNA u RH, na čelu s Rašetom, bilo je u tadašnjoj vojnoj bolnici Dubrava, što je, naravno, bilo u sukobu sa svim međunarodnim konvencijama. Ja sam, naravno, inzistirao na ubrzanju pregovora, kako bi otišao sa svojim štabom što prije. Rašeta je, naravno, razumio zbog čega se nama žuri, pa je, jednostavno, počeo ucjenjivati. Jedna je ucjena bila toliko niska da me je sramota i reći, no, Rašeta mi je tada rekao: “Izlazimo, ako nam date svih 150 televizora koliko ih ima u bolnici”. I ja sam mu potom morao organizirati utovar 150 televizora na kamion. Dakle, u tome vidite Rašetinu razinu – u takvom trenutku on kalkulira s TV aparatima! – navodi Hebrang.

Hebrang komentira i Rašetinu tugu što nema hrvatsko državljanstvo: “Sve generale JNA koji su u to vrijeme napadali RH treba kazneno goniti, a ne ih nagrađivati državljanstvom. Po čemu je on zaslužio to državljanstvo, a bio je general vojske koja je srušila trećinu zemlje, pobila 8000 civila, a s okupiranih područja protjerala 200.000 Hrvata? Ne da je znao sve što se događa, on je bio jedan od kotačića tog mehanizma. Takav čovjek treba biti procesuiran, drži Hebrang.

MUP nije dužan obrazložiti odbijenicu

Kada je prije desetak godina general JNA Andrija Rašeta tražio primanje u hrvatsko državljanstvo za sebe i suprugu, za pomoć se bio obratio Hrvatskom Helsinškom odboru. Zahtjev je na kraju odbijen.

– Obrazloženje odbijenice nismo dobili – kaže tadašnji šef HHO-a prof. Žarko Puhovski. O zahtjevu za prijam u hrvatsko državljanstvo odlučuje Ministarstvo unutarnjih poslova. Ocijene li da postoje razlozi od interesa za RH da zahtjev odbiju, to će i učiniti. U obrazloženju rješenja o odbijanju nisu dužni navesti koji su razlozi doveli do konačne odluke. (Hassan Haidar Diab, Marina Borovac)

Davor Ivanković/VL

>>Reagiranja: Tko Rašetu oslobađa odgovornosti, a hrvatske branitelje optužuje i sudi?

>>Laži jugonostalgičara Andrije Rašete

facebook komentari

  • Bravo gospodine – i više od toga – Hebrang! I njegov otac Andrija Hebrang stariji bio je vrlo veliki hrvatski državotvorni Hrvat, kojeg je samo Hrvatska Država zanimala, a ne bilo koji drugi probitci, isto kao i Vjekoslava Maksa Luburića, generala DRINJANINA.

    Ova današnja antihrvatska i antifašistička vlada sina partizana Ive Josipovića, učenika Tita i izdajnika Mesića, ne želi procesuirati partizansko/jugoslavenske zločine, dok su oni na vlasti. Zato im je potreban još jedan mandat kako bi svi zlikovci i zločinci pomrli prije nego ih SUD PRAVDE POZOVE NA ODGOVORNOST.