Pratite nas

Vijesti

Hebrang: ‘Ovo su peti predsjednički izbori u kojima hrvatska desnica ruši samu sebe’

Objavljeno

na

Jedan od ”veterana” HDZ-a,  Andrija Hebrang ne krije razočaranje, ali i vrlo realno sagledava sadašnji politički trenutak. U komentaru za portal Direktno.hr kaže da ”Desnica ruši samu sebe uz pomoć infiltriranih lijevih snaga”.

”Ovo su peti predsjednički izbori u kojima hrvatska desnica ruši samu sebe. Odmah treba reći da je ruše infiltrirane lijeve snage, koje ne mogu oprostiti desnici što je vodila Hrvatsku u njezinu stvaranju i obrani od srpske agresije, jer većina onih koji je ruše nije sudjelovala u tim povijesnim projektima. Tako je dio HDZ-a sam rušio svoje kandidate Matu Granića i Jadranku Kosor, a 2009. je u utrku, osim svojeg kandidata, moje malenkosti, ubacio nekoliko bezizglednih ‘lažnjaka’, Vidoševića i Primorca, kojima cilj nije bio pobjeda nego skretanje izborne vage prema ljevici, odnosno Ivi Josipoviću”, komentira Hebrang.

Podsjeća i na vrijeme od prije pet godina, kada je Hrvatska birala između Kolinde Grabar-Kitarović i Ive Josipovića:

”Gotovo je takvu sudbinu doživjela i Kolinda Grabar-Kitarović u prvom mandatu, kojoj je podmetnut dotadašnji HDZ-ovac, ‘lažnjak’ Milan Kujundžić, s ciljem da joj uzme nekoliko postotaka glasova i omogući drugi mandat notornom ljevičaru Josipoviću. I uspio bi da ga nismo raskrinkali s ratnim napuštanjima Hrvatske, jednom čak godinu i pol,  što čak ni njegovi pacijenti glasači nisu znali! Tako je izgubio, prema kasnijoj analizi pobjedničkog stožera, nekoliko postotaka pa je kandidatkinja HDZ-a prošla za manje od jedan posto.”

“Na žalost, u drugom pokušaju stigla ju je ‘desničarska kletva’. Razdijeljena desnica umjesto pobjede u prvom krugu, zbroje li se desni glasovi, doživljava novi poraz koji znači početak nove krize. Dobro, nisu više desnica i ljevica, nego suverenosti i liberali, ali promjenom naziva mijenja se samo forma. Suština je da se je pogrešnom politikom HDZ odmaknuo od svojih birača suverenista i otvorio vrata novom suverenističkom valu predvođenom Miroslavom Škorom.”

Hebrang detaljno navodi velike propuste sadašnjeg vodstva HDZ-a, na čelu s Andrejem Plenkovićem.

”Mi, stariji članovi stranke, marginalizirani nakon što smo je godinama vodili u pobjede, upozoravali smo na vrijeme. Nismo mogli opstati ni na razini počasnih članova volontera, jer drugo nam i ne treba. Otpadali smo redom, osim nekolicine,  zbog iznošenja kritike kako je stranka skretala lijevo u liberalne vode: koalicija s HNS-om, davanje statusa glasnogovornika koalicije SDSS-u, nepotrebno dijeljenje naroda Istanbulskom konvencijom, uvođenjem rodne ideologije i Marakeškim sporazumom, izostanak procesuiranja srpskih ratnih zločinaca, izbjegavanje naplate ratne štete, totalno usporavanje iskopavanja žrtava iz 1945. godine, loša briga za zdravlje branitelja, kojih umire 12 svakoga dana po podacima resornog Ministarstva, zaustavljanje referenduma o izborima, reforma školstva u rukama militantno lijevog HNS-a, izbacivanje desnih partnera s više tisuća preferencijalnih glasova nauštrb onih s nekoliko stotina…”

“A što tek reći na izbjegavanje proglašenja gospodarskog pojasa, suspenziju Kajkića, stavljanje ‘na led’ domoljubnih novinara, nepozivanje na obljetnice dugogodišnjih stranačkih zastupnika u Saboru, višedesetljetne dužnosnike stranke, ignoriranje dragovoljaca pri imenovanju na stranačke i državne dužnosti, vraćanje u stranku onih koji su je izdali i iz nje izlazili?”

Dugačak popis pogrešaka

“Mogao bih nabrajati satima. Dodamo li ovim ‘ideološkim’ pitanjima i katastrofalne gospodarske i reformske ocjene EU koje su stigle neposredno pred izbore, jasno je da je HDZ postaje sve manje suverenistička stranka. To je bilo plodno tlo za novi raskol i dijeljenje glasove iz čega je vrlo jednostavno pobjedu izvojevao jedini kandidat ljevice”, nastavlja Hebrang navodeći taksativno greške HDZ-ovog vodstva.

”Dosadašnjoj predsjednici nije pomoglo ni blago, ali kratkotrajno skretanje stranke u desno, tijekom drugog kruga, ali to nije moglo ispraviti višegodišnje pogreške. Bila je žrtva stranačke politike kojoj se u naglom zaokretu priklonila prije samo godinu dana.”

“No, nije svako zlo za zlo ako se izvuku pouke i korigira politika. Lijevo nagnuto stablo HDZ-a ima više svježih grana koje rastu prema desno, od onih koje vuku u lijevo i svakako su malobrojnije. Istina je da one lijeve grane već obilno sišu hranjive sokove i zato ih treba očistiti antiklijentelističkom politikom. Klijentelizam i ubijanje domoljublja dvije su ozbiljne bolesti koje nisu neizlječive. Dolaze složena i opasna vremena kada će se moći održati i svoje narode sačuvati samo suverenističke državne politike”, govori Hebrang.

Također trezveno na kraju zaključuje: ”Jasno je da je za svaku korekciju stranačke politike potrebna i pomoć članstva. Desetak godina sam bio potpredsjednikom stranke i sjećam se da smo birali takve antisuvereniste i ranije – Mesić, Josipović, Račan, Plenković, Bandić… Dobro sam ih osjetio na svojoj koži, pa i nedavno, kada je novi predsjednik države rekao da smo Kolinda Grabar-Kitarović, Tomislav Karamarko i ja izdajnici, jer smo prije tri godine na početku migrantske krize tražili poštivanje Zakona o granici, koji brani ulazak u državu osobi koja nije identificirana i čija prtljaga nije pregledana. Da, proglasio nas je izdajnicima čovjek koji nije branio granice ni u srpskoj agresiji, a dobio je izbore nakon takve klevete!”

“A da je bilo po našemu, koliko bi neidentificiranih počinitelja raznih atentata manje ušlo u Europu? Dakle, poštivanje svojih zakona i suverenističko razmišljanje spas su ne samo svojega, nego i drugih naroda. Zato, hrvatski suverenisti iz svih stranaka, otvorite oči i uši na putu oporavka hrvatske politike. Tko nauči iz poraza postaje pobjednik!”, zaključio je Hebrang, piše Direktno.hr.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Ministar Horvat: Prijedlog kako regulirati rad nedjeljom uskoro na javnoj raspravi

Objavljeno

na

Objavio

Ministar gospodarstva, obrtništva i poduzetništva Darko Horvat u subotu je u Prelogu najavio da će prijedlog o tome na koji način regulirati rad nedjeljom doći na javnu raspravu tijekom slijedećeg mjeseca.

Po njegovim riječima, prošle su godine napravljene pomne analize, neke od njih još traju, a sve bi trebalo biti pripremljeno za javnu raspravu do travnja, nakon što se razgovora s koalicijskim i sa socijalnim partnerima.

“Velika većina ih je bila kod mene u kabinetu i u velikoj se većini slažemo s prijedlogom koje je Ministarstvo gospodarstva stavilo na stol. U ovom trenutku ne razgovaramo ni o kakvim zabranama, razgovaramo o regulaciji rada nedjeljom”, rekao je ministar.

Napomenuo je da u Europi postoji tri skupine zemalja unutar kojih je taj problem riješen.

“Jedna grupa zemalja, među kojima je danas i Hrvatska, ima potpuno liberaliziran stav i nema nikakve regulacije, a drugi skup zemalja je onaj u kojima je nedjelja zabranjena. Ono što mi želimo je regulirati rad nedjeljom u skladu s mišljenjima poslodavaca, sindikata i svih onih koji od toga imaju ili bi trebali imati određene koristi”, istaknuo je Horvat.

Ministar je dodao da je u protekla tri mjeseca razgovarao sa sindikatima, Hrvatskom udrugom poslodavaca te s Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskom obrtničkom komorom.

“U nečemu se u potpunosti slažemo, a ima nekih stvari u kojima se razilazimo. Želim visoku dozu konsenzusa i nismo daleko od toga”, rekao je.

Horvat: U Hrvatskoj se ne zagovara stajalište da se rad nedjeljom u potpunosti zabrani

Na pitanje hoće li se rad nedjeljom zabraniti potpuno ili parcijalno, ministar Horvat odgovorio je da se u Hrvatskoj ne zagovara stav da se rad nedjeljom u potpunosti zabrani.

Ministarstvo gospodarstva je spremno s poslodavcima definirati koliko bi se nedjelja radilo, dodao je.

“Unutar tih nedjelja dali bismo priliku da poslodavci u svojoj internoj komunikaciji odrede broj nedjelja određenom dinamikom unutar kojih bi se radilo, i teritorijalno, ali i unutar HUP-a. Takav je prijedlog naišao na odobravanje. Hoće li to biti 12, 14 ili 15 nedjelja, taj ćemo stav usuglasiti”, kazao je ministar Horvat.

Istaknuo je i da Ministarstvo gospodarstva ima ingerencije samo nad primjenom ili konstruiranjem Zakona o trgovini unutar kojega je vezana mogućnost da se regulira rad nedjeljom samo trgovinama.

“Za ostale službe ili gospodarske subjekte ta će se priča eventualno otvoriti ili regulirati kroz neke druge zakone, prvenstveno kroz Zakon o radu”, dodao je.

Na pitanje nada li se podršci koalicijskih partnera kad je riječ o reguliranju rada nedjeljom, Horvat je odgovorio kako na tu temu s koalicijskim partnerima još nisu razgovarali.

“Medijskim prostorom kolaju raznorazne riječi ili rečenice. Mi sa svojim koalicijskim partnerima, koji u ovom trenutku čine saborsku većinu, na tu temu još nismo porazgovarali. Napomenut ću još jednom – onoga trenutka kada sve analize budu na stolu, kada budemo sigurni u svoj prijedlog, počet ćemo razgovore s koalicijskim partnerima i ne vidim razloga zbog kojeg bi oni bili protiv”, zaključio je ministar Horvat. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

‘Napadnuta’ OBITELJSKA kuća Hrvoja Zekanovića

Objavljeno

na

Objavio

Kukasti križ i slovo ‘U’ osvanuli su u subotu ujutro na kući zastupnika Hrvoja Zekanovića (HRAST) u Šibeniku, policija provodi očevid. a on je ocijenio kako je to ozbiljan presedan da se tako prijeti izabranome zastupniku u Hrvatski sabor.

Grafiti na ulaznim vratima Zekanovićeve obiteljske kuće u šibenskom Varošu, u starom dijelu grada, pojavili su se jutros između 9.15 i 9.30 sati. “Kad sam se vratio iz trgovine boja na vratimo se još bila cijedila”, rekao je Zekanović, koji je pred kućom stajao u društvu dva policajca.

“Ovo je moja obiteljska kuća u kojoj živim sa suprugom, tri kćeri i majkom. Definitivno se radi o napadu na izabranog hrvatskog zastupnika u Hrvatski sabor, što je jedan ozbiljan presedan. Ja zapravo ne znam da je u 30 godina hrvatske države bilo ovakvih slučajeva, da se nekom zastupniku na ovaj način prijeti i da mu se uništava imovina”, rekao je Zekanović, prenosi Hina.

Saborski zastupnik HRAST-a naglasio je da mu je majki pozlilo kada je vidjela grafite na ulaznim vratima kuće.

“Nikome nije svejedno, no posebno mojoj majci koja ima 80 godina. Ona tu živi cijeli život. Ovo je jako loš presedan za Šibenik i za Hrvatsku. Zanima me hoće li biti reakcije svih onih koji su se digli na zadnje noge kada je Milorad Pupovac pogođen limunom, što sam osobno osudio. Zanima me hoće li ova priča biti zaboravljena poput svastike na Poljudu”, zapitao se Zekanović.

Policija ispred obiteljske kuće Hrvoja Zekanovića radi uviđaj, službenih izjava još nema.

Skandal!!! Jutros mi je u Šibeniku napadnuta OBITELJSKA kuća u kojoj živim sa suprugom, majkom i tri kćeri. Hrvate se pokušava zaplašiti u njihovoj državi Hrvatskoj, e neće proći!
Dijelite da cijela Hrvatska zna! Objavio je Hrvoje Zekanović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari