Pratite nas

Reagiranja

Hebrang: Šprajc laže, na lokalitetu se nalaze i maloljetni kosturi

Objavljeno

na

Andrija Hebrang: Šprajcova izjava je “velika, teška laž s dubokim posljedicama za još dublju podjelu unutar hrvatskog korpusa”

Andrija Hebrang za direktno.hr izjavio je da je Šprajcova izjava “velika, teška laž s dubokim posljedicama za još dublju podjelu unutar hrvatskog korpusa” te dodao da je spomenuti voditelj na internetu mogao vidjeti da na tri lokaliteta koja su dosad otkopana nisu nađene izdajice, već 30 maloljetnih kostura i nema razloga da se to tvrdi za novi lokalitet.

“Ja sam vidio te kosture, lubanje s kristalno bijelim zubima, takvi su jer su bili maloljetni. To je najstrašniji prizor koji sam vidio u svom životu, a ja sam kao liječnik vidio svašta”, kazao je Hebrang.

Na tri lokaliteta koje je spomenuo pokopani su maloljetnici koji, kaže, nikako ne mogu biti izdajice i narodni neprijatelji, te navodi da ih je pobila XIII. lička divizija.

Hebrang je objasnio da su otkapanja na ovim lokalitetima poduzeta zbog rada Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata, koji je osnovan 2010. g. na temelju zakona koji je on sam u Saboru predložio. Taj ured je radio nepunih godinu dana, a ukinula ga je vlada Zorana Milanovića i predsjednik Josipović, objasnio je. Ured je radio sondiranja prema policijskom zapisniku, odnosno nalazu MUP-a.

“MUP je objavio 940 lokaliteta za koje se sumnja da postoje skrivena grobišta, a krenuli smo od Gračana upravo zato što za njih imamo najpouzdanije podatke koje je ostavio g. Haramija”, istaknuo je Hebrang.

Tko je bio gospodin Haramija kojega je spomenuo, okrio je za direktno.hr:

“Bio je higijeničar kojega su komunisti 1945. g. mobilizirali da dezinficira leševe prije zakapanja. Bio je hrabar čovjek pa je pribilježio te lokalitete i šutio 45 godina jer bi nestao da je to objavio. Objavio je svoj popis s Gračana sa 780 ubijenih žrtava 1990. prvi put u intervjuu Večernjem listu”.

Hebrang nas je podsjetio da je Ured objavio podatke o tri otkopane jame u Gračanima i da su mediji to prešutjeli.

Smatra da se istina o hrvatskoj povijesti ne može zatajiti i da je pitanje vremena kada će se pokrenuti to otkopavanje, a svoju motivaciju za bavljenje grobnicama koje su ostale iza komunističkog režima objasnio je ovako:

“Moj moto zašto sam se bavio time i zašto se sada bavim je Rezolucija Europe 1481 o žrtvama komunizma, koja kaže: nema pomirbe bez istine. Pomirba je temeljni preduvjet za razvoj hrvatskog društva, a za tu pomirbu treba istina. A istina se nalazi pod zemljom”.

Zaključio je da tek kada budemo imali konkretne podatke o Jasenovcu s jedne strane, o Maclju i ostalih 940 grobnica s druge strane, možemo govoriti o mogućnosti i načinu pomirbe.

Zoran Šprajc šokirao izjavom o grobnici u Gračanima: Leševi izdajnika (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Mladen Pavković: Nekada su ga pljuvali i gazili, a sada ga uzdižu u nebesa

Objavljeno

na

Hrvatski pjevač Mate Mišo Kovač (78) na liječenju je proslavio rođendan. Sa svih strana prima čestitke, ali i priznanja, kao vrhunski glazbeni umjetnik. Vjerojatno će ga se sjetiti i oni na državnom vrhu i „okititi“ ga nekim istaknutim državnim odličjem, jer to je, kao malo tko, zaslužio,  slagali se ili ne, jedan je i neponovljivi, – Mišo!

Veliko priznanje odali su mu i sami glazbenici, tj. njegovi kolege i to već dva puta u relativno kratkom vremenu u Splitu, na Splitskom festivalu i na nogometnom stadionu na Poljudu.

Mišo je toliko značajan, popularan za hrvatsku glazbu da mu već sada slobodno mogu dati ulicu ili trg u Zagrebu, Splitu i Šibeniku.

A jedan dio onih koji ga danas uzdižu u nebesa skoro su ga „pokopali“. Marginalizirali su ga, podcjenjivali i bacali u blato, jer kao to što on pjeva „to je šund“ i tome slično. Čak su se  neki i smijali kad je govorio da je pjevač s najviše prodanih  ploča  (i ostalih nosača zvuka). Međutim, to je točno, pa neka se smiju(sami sebi) i dalje.

Dakle, to je čovjek čiji je sin, Edo,  bio jedan od najmlađih hrvatskih branitelja-dragovoljaca (HOS-ovac) i koji je izgubio život pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Umjesto da mu pomognu u tim teškim životnim situacijama većina medija, pa i glazbenika, tj. njegovih kolega „iskoristilo“ je tu nevolju da ga još više ponize, iako se on nikada poniziti ne može.

Sjećam se kad ga je moja malenkost, u suradnji s producentom Vladimirom Mihaljekom-Mihom, jednom pozvala na humanitarni (braniteljski) koncert u zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište (HNK)  da su mi neki glazbenici i „kulturnjaci“ neprestano nakon toga govorili: kako sam to mogao, nije Mišo za HNK, te da je njegovim nastupom i ta kulturna ustanova dobila „narodnjački štih“!

Stoga, kad se danas na sve strane govori i piše o njegovoj veličanstvenoj karijeri treba se podsjetiti i 1999., kad  je namjeravao izvršiti samoubojstvo (pucao si je u grudi). Što su tada neki medijski „monstrumi“ pisali? Da se je stvarno želio ubiti pucao bi si u srce, a ne pokraj njega! Da to su među ostalim objavljivali!

Četiri  godine nakon toga bio je polumrtav, ležao nakljukan sedativima.

I materijalno je propadao. Zvali su ga na nastupe  i u Srbiju, gdje je još uvijek „kralj“,, ali on nikada nije pogazio svoju riječ. Jednom je nakon Domovinskog rata rekao-nikada više u Beograd! I nije nikada otišao ni na „kavu“.

Mišo, hvala ti, i sretan ti rođendan!

Mladen Pavković

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Predsjednica oštro odbacila pokušaj reinterpretiranja njezinih izjava o migrantima

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović oštro je odbacila pokušaj reinterpretiranja njezinih izjava vezanih uz pitanja zaštite hrvatskih granica od ilegalnih migracija i istaknula je da hrvatska policija postupa u skladu sa zakonom i humano, priopćeno je u utorak iz Ureda predsjednice.

“Oštro odbacujem pokušaj reinterpretiranja izjava vezanih uz pitanja zaštite hrvatskih granica od ilegalnih migracija”, rekla je Grabar-Kitarović.

Istaknula je kako “hrvatska policija u obavljanju poslova nadzora državne granice, samim time i granice EU pri sprječavanju ilegalnih migracija postupa zakonito, profesionalno i humano, a sredstava prisile prema prekršiteljima zakona primjenjuje u najmanjoj mogućoj mjeri koja je neophodna za zaštitu sigurnosti policijskih službenika i za obavljanje njihovih zadaća”.

Naglasila je da je sigurnost temeljni uvjet stabilnosti i razvoja Hrvatske i samim time jedna od njezinih ključnih zadaća.

“To su činjenice koje nikakve igre riječi, krivi prijevodi ili iz konteksta izvučeni dijelovi izjava ne mogu i neće promijeniti.”

Predsjednica se oglasila nakon što su svjetski mediji i HRW reagirali na intervju koji je dala za švicarsku javnu televiziju SRF.

Tijekom prošlotjedne posjete Švicarskoj, novinar švicarske državne televizije je predsjednici kazao da televizija posjeduje snimke pretučenih migranata koji tvrde da ih je hrvatska policija nasilno i ilegalno odvratila od ulaska u zemlju, a predsjednica je odgovorila da “govori o ilegalnim imigrantima koji žele iligalno ući u Hrvatsku”.

“Zašto mislite da je to ilegalno? Govorimo o ilegalnim migrantima, ljudima koji ilegalno žele ući u Hrvatsku i policija ih šalje nazad u Bosnu i Hercegovinu. Postoje otvoreni granični prijelazi koji su otvoreni za sve koji žele doći u Hrvatsku i zatražiti azil”, rekla je predsjednica za švicarsku televiziju.

Također je kazala da se zbog takvih optužbi raspitala kod ministra unutarnjih poslova, ravnatelja policije i policajaca na terenu i da su joj oni u više navrata potvrdili da ne koriste “pretjeranu silu”.

“Naravno da je potrebno malo sile kada potiskujete ljude, ali morate vidjeti i kakav je to teren koji prelaze pretežito po noći”, rekla je predsjednica koja je pred odlazak u Švicarsku posjetila granični prijelaz u Kordunskom Ljeskovcu.

(Hina)

 

Željko Glasnović: Migrantski val se zahuktava (VIDEO)

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari