Pratite nas

Zanimljivosti

Heineken kupio Pivovarnu Laško za 224 milijuna eura

Objavljeno

na

Heineken je kupio Pivovarnu Laško za 224 milijuna eura, potvrdiil su u ponedjeljak najveći dioničar firme DUTB i Heineken. Izvori koje citira Reuters tvrde da je Heinikenova ponuda nadmašila one koje su predali ivnesticijski fondovi CVC, KKK i Mid Europa Partners. Heineken je treći po veličini proizvođač piva u svijetu. Većinski udio od 51.11 posto platit će 25,56 eura po dionici, piše portal Telegram.

[ad id=”68099″]

DUTB, ima 23, 5 posto vlasništva u Laškom. U skladu sa slovenskim zakonom, koji nalaže da se državne tvrtke prodaju tako da novi vlasnik u prvoj fazi kupi najviše trećinu udjela a u kasnijoj fazi preda ponudu za ostalo, Heineken priprema tu drugu ponudu. U očekivanja deala u petak dionice Laškog skočile su 5 posto na 21 euro pa je Ljubljanska burza privremeno obustavila trgovanje njima do današnje odluke.

Cijela transakcija vrijedna je 400 milijuna eura kad se uzme u obzir dug zbog kojega je Pivovarna Laško lani i stavljena na prodaju, govore Reutersovi izvori. “Ova akvizicija jača našu poziciju u regiji i dovodi dva komplementarna jaka brenda u naš portfelj” rekao je direktor Heinikea Jean-Francois van Boxmeer.

Heineken je već ranije poručivao kako su slovenske pivovare zanimljive jer su vrlo kvalitetne i da marketing Laškog osmišljaju i izvan granica Slovenije. Heinieken je već prisutan uItaliji, Austriji, Mađarskoj i Hrvatskoj.

Laško je tek fragment u Heinekenovu širenju, prije tri godine potrošili su 6 milijardi dolara za preuzimanje kontrole nad azijskim proizvođačem Tiger beer i za proboj na meksičko tržište, piše Telegram.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

Papa Franjo doputovao u posjet Bugarskoj, u preletu poslao poruku predsjednici Grabar-Kitarović

Objavljeno

na

Objavio

Papa Franjo je u nedjelju doputovao u Bugarsku gdje njegovo zauzimanje za jedinstvo kršćana nailazi na nepovjerenje, pa i otpor poglavara Pravoslavne crkve, ali gdje može računati na srdačan doček državnih predstavnika.

Prilikom preleta hrvatskog zračnog prostora na putu prema Bugarskoj Sveti Otac uputio je poruku hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović:

– Na preletu hrvatskog teritorija, na putu prema Bugarskoji i Makedoniji, Vama kao hrvatskoj predsjednici i vašim sunarodnjacima šaljem srdačne pozdrave, moleći da vas Bog blagoslovi mirom i snagom, stoji u poruci predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović koju je uputio papa Franjo.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Predstavljena prva kamena replika bazilike sv. Petra izrađena od bračkog kamena

Objavljeno

na

Objavio

U Pučišćima na Braču – predstavljena je prva kamena replika bazilike sv. Petra. Izrađena, naravno, od bračkog kamena, prema nacrtima iz Vatikana, teška gotovo 200 kilograma – do u detalje vjerno prikazuje najveću crkvu na svijetu. A sve to djelo je samoukog umjetnika Josipa Radića.

Bazilika je remek djelo vjere i strpljivosti. Pet godina, više od 8500 sati rada, filigranska preciznost te snaga i odricanje utkani su u svaki dio ovoga minijaturnog savršenstva. Do u detalja vjerna replika, teška oko dvjesto kilograma, od bračkog kamena.

Rođeni Pučišćanin Josip je samouki umjetnik, umirovljeni časnik Hrvatske vojske. Od kamena pobjegao kamenu se vratio. Kruna desetljetne izrade kamenih sakralnih objekata, bazilika je rađena prema originalnim nacrtima, piše HRT

Više je ovo od umjetničkog djela. Simbol snage i upornosti, klesaraske tradicije i bračkog kamena.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari