Connect with us

Helez potvrdio: Isplata invalidnina hrvatskim braniteljima ŽZH-a od utorka

Published

on

Federalni ministar za branitelje Zukan Helez potvrdio je da će isplata osobnih invalidnina za hrvatske branitelje ŽZH-a koji su prava stekli do 2005., početi kada i svim ostalim korisnicima – već od utorka, 12. kolovoza.

zukan-helezIako je Helez već prije izjavio da do isplate neće doći prije nego što se dostavi potrebna dokumentacija prema kojoj bi bio poznat konačan broj i imena korisnika, ista je, kako doznaje republikainfo.com, pristigla u Federalno ministarstvo za pitanja branitelja te više nema zapreka za početak procedure dostavljanja potrebnih doznaka prema federalnom ministarstvu financija.

Kako se neslužbeno doznaje, potrebnu dokumentaciju je dostavio visokopozicionirani časnik HVO-a, tako spriječivši daljnju blokadu isplate invalidnina braniteljima.

Prema tome, braniteljima ŽZH-a koji su u korisničko pravo uvedeni do 2005., već od utorka počinje isplata invalidnina kao i retroaktivna isplata zaostataka.

Također, ovi branitelji neće biti obuhvaćeni revizijom.

Ovim će se i realizirati nedavni dogovor Odbora za branitelje HDZ-a 1990 i Federalnog ministarstva branitelja oko deblokade isplate invalidnina za branitelje ŽZH-a.

Invalidnine bi trebale biti isplaćene za skoro 2.500 branitelja, a nakon rješenja problema ovih korisnika najavljen je i nastavak dogovora oko pronalaska rješenja i za korisnike koji su prava stekli nakon 2005., što je potvrdio i sam Helez.

Podsjetimo, Odbor za branitelje HDZ 1990, nakon što su to od njih tražili i insistirali predstavnici braniteljskih udruga (HVIDRA Herceg-Bosne, HVIDRA ŽZH-a i HVIDR-a HNŽ-a), uključila se u rješenje problema braniteljske populacije te je s federalnim ministrom za branitelje Zukanom Helezom postignut dogovor su deblokadu isplate braniteljskih invalidnina.

Iako je dogovorom o konačnoj isplati braniteljskih invalidnina prekinuta višemjesečna agonija hrvatskih stradalnika koji su, nakon časnog sudjelovanja u Domovinskom ratu, postali žrtve nevjerojatnih političkih makinacija.

No, ono što posebno iznenađuje je i protivljenje pojedinih općinskih braniteljskih organizacija ovom dogovoru koje smatraju da se istim “razjedinjuju branitelji” što je, na žalost, jasan znak beskurpuloznog manipuliranja životima i egzistencijom branitelja u kojekakve političke ciljeve.

Blokada svake komunikacije između županijskog i federalnog ministarstva branitelja

Hrvatski branitelji, korisnici braniteljskih prava u  ŽZH-u, već mjesecima trpe neisplatu invalidnina zbog potpuno blokirane komunikacije na relaciji federalno ministarstvo branitelja – ministarstvo branitelja ŽZH i svjesne blokade za bilo kakav dogovor po ovom pitanju, a sve na veliku štetu branitelja koji su izravno snosili sankcije isključivih stavova s obje strane, a ponajviše zbog stranačkih naređenja o blokadi “odlaska u Sarajevo” na dogovor oko rješenja problema.

Na žalost, branitelji su ponovno i beskurpulozno trebali biti iskorišteni kao topovsko meso, dovodeći ih do “točke usijanja” zbog višemjesečnog uskraćivanja zakonski stečenih prava, čiji bi bunt i eventualni prosvjedi bili iskorišteni u cilju predizborne kampanje.

U ovom kontekstu, uistinu je teško razumjeti što je ovdje zaštita hrvatskih nacionalnih interesa i zaštita braniteljske populacije – oduzeti im prava, oduzeti im primanja, dovesti ih u situaciju neimaštine i ovrha te ih onda iskoristiti za predizborne svrhe?

A sve je počelo prijedlogom federalnog ministra za pitanja branitelja Zukana Heleza da hrvatska strana u ŽZH-u “skine svojih 400 dezertera kojima su omogućili mirovine”.

“Neću vam ih skidati ja, skinite ih vi”, kazao je tada Helez, doznaje Republika. Naravno, na to hrvatska strana, iz razno-raznih (poznatih) razloga, nije pristala.

Tako je revizija koju je, da podsjetimo, potpisala bivša predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto, morala ići dalje…

(hdz1990.org)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari