Connect with us

Iz Svijeta

Iranski ministar unutarnjih poslova: Helikopter iz skupine s iranskim predsjednikom grubo prizemljio

Objavljeno

-

Jedan od helikoptera iz skupine koja je prevozila iranskog predsjednika Ebrahima Raisija grubo je prizemljio, a spasilačke ekipe su na putu prema mjestu događaja, rekao je iranski ministar unutarnjih poslova u nedjelju.

Iranska državna novinska agencija IRNA je objavila da je helikopter prevozio Raisija, ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana te lokalne dužnosnike. Nakon izvješća, iranska novinska agencija Fars je pozvala Irance da se mole za Raisija.

Ministar unutarnjih poslova Ahmed Vahidi je za državnu televiziju rekao da vlasti čekaju daljnje pojedinosti. Šezdesettrogodišnji Raisi je izabran za predsjednika iz drugog pokušaja 2021., a otkako je stupio na dužnost, postrožio je zakone o ćudoređu, nadgledao krvavo gušenje protuvladinih prosvjeda i zauzeo tvrd stav u pregovorima sa svjetskim silama o iranskom nuklearnom programu.

Mnogi njegove poteze vide kao pokušaj da se pokaže kao dobar kandidat za nasljednika iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hamneija.

Helikopter u kojem je bio iranski predsjednik Ebrahim Raisi (63) grubo je prizemljio, objavila je u nedjelju državna televizija dodajući da su na mjesto incidenta upućene hitne službe.

Iranski mediji prenose kontradiktorne informacije o tom događaju za koji još nema službene potvrde.

Raisi je putovao u iransku pokrajinu Istočni Azerbajdžan. Državna televizija objavila je da se incident dogodio u blizini granice Jolfe, oko 600 kilometara sjeverozapadno od Teherana. Spasioci su pokušavali doći do mjesta nesreće, ali su ih ometali loši vremenski uvjeti – jaka kiša i vjetar.

Ranije u nedjelju Raisi je posjetio Azerbajdžan gdje je s azerbajdžanskim predsjednikom Ilhamom Aliyevom svečano otvorio branu.

Iranska vojna zračna flota uglavnom datira iz 1979. godine, a međunarodne sankcije otežavaju nabavku dijelova za njih. Raisi se smatra štićenikom iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija, a neki analitičari sugeriraju kako bi upravo on mogao zamijeniti 85-godišnjeg vođu nakon njegove smrti ili ostavke.

Raisi je pobijedio na predsjedničkim izborima u Iranu 2021., na izborima koji su zabilježili najmanji odaziv u povijesti Islamske Republike. SAD ga je sankcionirao zbog njegove umiješanosti u masovna pogubljenja tisuća političkih zatvorenika 1988. godine na kraju krvavog iransko-iračkog rata.

Također je naoružavao Rusiju u njenom ratu protiv Ukrajine i pokrenuo masivni napad bespilotnim letjelicama na Izrael usred rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Nastavio je naoružavati “proxy” skupine na Bliskom istoku, poput jemenskih hutista i libanonskog Hezbolaha. (Hina/K)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas