Pratite nas

Pregled

Helikoptere vrijedne 220 milijuna dolara dobili smo od Amerike za samo 35 milijuna

Objavljeno

na

U njima je motor Rolls Royce od 650 konjskih snaga i brzinom od 240 kilometara na sat mogu letjeti 500 kilometara daleko.

Pomoću rotirajuće televizijske i termo kamere iznad elise mogu otkriti utopljenika na udaljenosti od 12 kilometara, a u brišućem letu pomoću višeraketnog sustava ili mitraljeza od 12,7 milimetara precizno pogađaju metu na udaljenosti od osam kilometara.

 

Oni su Kiowa Warriori, izvodničko-borbeni helikopteri visokih letnih performansi koji su dobili ime po plemenu američkih starosjedioca.

Ukupno 16 takvih helikoptera od danas su u sastavu Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Prva pošiljka od pet helikoptera u Zemunik je dopremljena iz američke vojne baze u Alabami krajem srpnja, a prošle nedjelje transportnim avionom C-5 stiglo je i ostalih 11, piše Zadarski.hr

Američki predsjednik Donald Trump, kao iskusni poslovni čovjek, vjerojatno misli da je ovo dobar posao za Hrvatsku – kazala je Julieta Valls Noyes, veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj na predstavljanju Kiowa Warriorsa održanoj u četvrtak u Zemuniku, ističući činjenicu da je 16 helikoptera, koji u nabavnoj cijeni koštaju 220 milijuna dolara, Hrvatska dobila od Oružanih snaga SAD-a za 35 milijuna dolara.

Od toga iznosa Hrvatska će pak platiti tek 15 do 20 milijuna dolara plus PDV, dok je ostalo dio donacije američke vlade.

Ukupna vrijednost projekta uvođenja helikoptera Kiowa Warrior u operativnu upotrebu, koji će trajati od 2016. do 2020. godine, a uključuje cjelokupnu obuku letačkog i zrakoplovno-tehničkog osoblja, uspostavu logističkog sustava opsluživanja i održavanja helikoptera te vrijednost donacije, iznosi 65 milijuna dolara ili 455 milijuna kuna s PDV-om, pojasnio je brigadir Davor Tretinjak, voditelj projektnog tima MORH-a za opremanje OS RH helikopterima Kiowa Warror.

Takav aranžman SAD su prvi put sklopile na svijetu s nekom državom kojoj su donirali Kiowa Warriore, istaknula je veleposlanica Valls Noyes, izražavajući nadu da će Hrvatska i SAD nastaviti suradnju u procesima osuvremenjivanja vojne opreme i prelaska s istočnog na zapadnjačko, moderno naoružanje.

Znači li to da će hrvatske zrakoplovne snage možda dobiti i američke borbene lovce F-16 o kojima se naveliko šuška, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević nije dao precizan odgovor.

Ovo je prvi, veliki i značajni korak za Hrvatsku u suradnji s našim američkim partnerima kao liderima NATO saveza.

Molim vas, nemojte nas požurivati, korak po korak – rekao je Krstičević koji je u društvu načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Mirka Šundova, zapovjednika HRZ i PZO brigadnog generala Miroslava Kovača, zamjenika pomoćnika ministra obrane SAD-a MichaelaCarpentera, izaslanika predjednice RH Daria Mihelina i drugih visokih vojnih i političkih dužnosnika obišao nove letjelice na pisti vojne zračne luke u Zemuniku.

Ministar Krstićević nije krio zadovoljstvo ostvarenom donacijom naglašavajući nekoliko puta da je nova hrvatska Vlada, nakon šest godina stagnacije, odlučila povećati proračun MORH-a za devet posto.

U ukupnom BDP-u on se sada povećao sa 1,17 na 1,23 posto, a cijlj je, paralelno s rastom gospodarstva, u narednim godinama doći do dva posto BDP-a, pojasnio je Krstićević, što je pozdravila i američka veleposlanica.

Dabogda da rata više nikada ne bude, ali me veseli da Hrvatska vojska ide u pravom smjeru, da našem narodu uvijek možemo biti na usluzi i pružiti sigurnost u ovim sve nesigurnijim vremenima – kazao je ministar Krstičević dok je u kokpitu novog helikoptera snimao selfie s veleposlanicom Juliet Valls Noyes.

Među 12 odabranih pilota koji će krajem siječnja iduće godine uz pomoć američkih vojnih trenera započeti letačku obuku u trajanju od 32 tjedna je i mladi poručnik Tomislav Baturina.

On jedva čeka da isproba mogućnosti američkih letjelica izrađenih 2012. godine, koje su u međuvremenu koristile američke vojne snage u Afganistanu, piše Zadarski.hr.

Imamo veliku motivaciju da učimo nešto novo i tehnološki suvremeno. Oprema je sada kompletirana i čekamo početak obuke.

Pozitivna “nervoza” drži i zapovjednika helikopterske eskadrile pukovnika KrešimiraRažova.

Ovo je veliki izazov za našu eskadrilu jer imamo priliku upoznati nove tehnologije, tehnike i taktike. Sofisticirana tehnika ovih uređaja omogućuje nam da ostvarimo ono što smo sanjali i zbog čega smo postali piloti.

Borbena moć ovih helikoptera je velika i razorna, neprikosnoveni su u izviđanju, prikupljanju i distribuciji podataka u realnom vremenu, a jednako veliku ulogu imaju u civilnim akcijama traganja i spašavanja na kopnu i moru, bilo danju ili noću, pogotovo kod nadzora kopnene i morske državne granice – opisao je namjenu i mogućnosti djelovanja Kiowa Warriora pukovnik Ražov.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Sjednica Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Od 18.-19. prosinca 2017. godine u Zagrebu će se održati konstituirajuća sjednica 2. saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Uz izbor predsjednika i potpredsjednika 2. saziva Savjeta, na sjednici će se razmatrati mogućnosti unapređenja i jačanja suradnje na gospodarskom, znanstvenom, kulturnom i svim drugim poljima između Republike Hrvatske i Hrvata koji žive izvan njezinih granica. Poseban naglasak bit će stavljen na dio vezan uz mogućnosti unapređenja sustava učenja hrvatskog jezika za Hrvate izvan Republike Hrvatske, mogućnostima suradnje u okviru EU fondova, postupak dobivanja državljanstva i druga statusna pitanja.

Tijekom prvog dana rada Savjeta, članovima će se obratiti g. Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske. Napominjemo da je Vlada Republike Hrvatske, na sjednici održanoj 7. rujna 2017. donijela Odluku o osnivanju i imenovanju članova Savjeta.

Savjet čine predstavnici hrvatskih zajednica iz cijelog svijeta koji zajedno s predstavnicima državnih tijela i institucija, Katoličke crkve i organizacija civilnog društva u domovini imaju zadaću pomagati hrvatskoj vladi u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Članovi Savjeta iz reda pripadnika Hrvata izvan Republike Hrvatske su predstavnici udruga, organizacija i institucija Hrvata izvan Republike Hrvatske. To su osobe koje su uvažene u sredinama u kojima žive, angažirane na očuvanju i jačanju hrvatskog identiteta svojih zajednica i na unapređenju odnosa sa svojom domovinom. Imenovani su na prijedlog hrvatskih zajednica iz država iz kojih dolaze, na mandat od 4 godine (članovi Savjeta ne primaju nikakvu novčanu naknadu za svoj rad).

Zastupljenost Hrvata izvan Republike Hrvatske u Savjetu Vlade RH određena je sukladno brojnosti i značaju Hrvata u dotičnoj državi, aktivnosti i povezanosti zajednice s Republikom Hrvatskom, kao i radu na afirmaciji ugleda i interesa Republike Hrvatske. Tako bosansko hercegovački Hrvati imaju 9, hrvatska manjina u europskim i susjednim zemljama 17, a hrvatsko iseljeništvo – 29 predstavnika. Članovi Savjeta po položaju su predstavnici državnih tijela i institucija u RH.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Sestre Ramljak: Treba nam vaša molitva da bude Bogu na slavu!

Objavljeno

na

Objavio

Međugorske glazbenice Anna Marija i Darija Ramljak, večeras nastupaju u finalnoj emisiji showa Supertalent, u programu NOVE TV.

Darija i Anamarija Ramljak sestre su koje su nas svojim iznimnim i nestvarnim vokalnim sposobnostima sve impresionirale. One dolaze iz Međugorje, a kažu kako je duhovna glazba ono što ih čini osobitima i da ih najbolje predstavlja. Uoči večerašnjeg nastupa na svom facebook profilu napisale su:

Dragi naši, evo nas u pripremama za večerašnji nastup. Treba nam vaša molitva da bude Bogu na slavu! 😊
Glasajte (sa hrv.brojeva) uz sadržaj TALENT09 na broj 666888 i budite uz nas!
Hvala što postojite! 💓

Sestre Ramljak ponovno oduševile nastupom u Supertalentu (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari