Pratite nas

Hrvatska

Helikopteri koji život znače

Objavljeno

na

Glavna svrha usluge Eskadrile višenamjenskih helikoptera je pružanje zdravstvene zaštite na visokoj razini osobito u udaljenim ili izoliranim područjima s vrlo brzim odzivom, kako bi se omogućila brza i pravilna hospitalizaciju pacijenta u bolnicu.

Iz helikopterske baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na otoku Krku u emisiju Dobro jutro, Hrvatska, javio se bojnik Danijel Brezović, pilot višenamjenskog helikoptera za pružanje hitne medicinske pomoći.

Brezović je rekao kako je postupak za pokretanja njihovog djelovanja taj da lokalna ambulanta hitne medicinske pomoći šalje zahtjev za helikopterskim prijevozom u regionalni medicinski centar, u njihovom slučaju je to medicinski centar Rijeka. Nakon što oni zaključe da je zahtjev opravdan na temelju dijagnoze, oni upućuju zahtjev u operativno središte koje kontaktira helikoptersku bazu.

– Nakon što posada zaključi da je meteorološka situacija povoljna, operativno središte nam izdaje dozvolu za izvršenje zadaće, rekao je.

Helikopteri idu na teže pristupačna mjesta i na otoke, a posada se sastoji od 3 člana posade, a to su kapetan, kopilot i tehničar letač te 2 člana vojnog medicinskog tima, liječnik i medicinska sestra ili medicinski tehničar.

Rekao je kako jedan tim može prevoziti jednog pacijenta upravo zato da bi pacijent mogao dobiti najbolju moguću skrb.

Zlatni sat je upravo razlog zbog kojeg su oni stacionirani na Krku naglasio je.

– Sustav je koncipiran da s ove pozicije možemo stići do najudaljenije točke u našoj zoni odgovornosti, a to je primorsko – goranska županija, unutar 30 minuta te se tako najviše možemo približiti konceptu zlatnog sata, istaknuo je i dodao kako su i srednji i južni Jadran pokriveni na isti način.

Rekao je kako ovaj helikopter nema velike razlike od ostalih helikoptera HRZ-a, osim što je u njemu montirana oprema za medicinsku pomoć koja služi našem medicinskom timu da na adekvatan način zbrine pacijenta tijekom leta.
Brezović je naglasio da su prošle godine imali 330 letova i prevezli su 384 pacijenata.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Hrvatska

HVIDR-a podržala HDZ na parlamentarnim izborima

Objavljeno

na

Objavio

Arhiva

HVIDR-a RH ovom prigodom zahvaljuje na dosadašnjoj suradnji svim hrvatskim ratnim vojnim invalidima i članovima njihovih obitelji, kojima je naša Domovina na srcu, te ovim putem, temeljem Odluka Glavnog odbora HVIDR-a RH, pozivamo sve naše članove da u duhu zajedništva utemeljenog na ostavštini prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, prepoznaju ovaj presudni trenutak i izađu na izbore 5. srpnja 2020., te daju svoj glas Hrvatskoj demokratskoj zajednici.            

 Kao što su se hrvatski branitelji u pravom trenutku ujedinili i stali u obranu naše Domovine, duboko vjerujemo da će i danas, svi hrvatski branitelji prepoznati dokazane  državničke sposobnosti aktualnog premijera i predsjednika jedine iskrene stranke, prateći program dr. Franje Tuđmana, jedine stranke koja je radila na zajedništvu i poštovanju svih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, u svrhu zaštite digniteta Domovinskog rata i ugleda Hrvatske u svijetu.

Pozivamo Vas da mudro iskoristite svoj glas na izborima, te ne dozvolite da za premijera bude izabran čovjek kojemu je bliži komunistički diktator Tito od dr. Franje Tuđmana.

Nedopustivo je da premijer postane osoba koja ne zna odgovoriti na izazove modernog društva, osoba koja lažima prikriva svoju nesposobnost, koja dokazano ne zna odgovoriti na primarne ciljeve usmjerene ka zaštiti zdravlja i života građana Republike Hrvatske.

Ne zaboravimo da se radi o osobi koja dolazi iz stranke koja je 1991. godine glasala protiv hrvatske suverenosti i samostalnosti, a koju podržavaju stranke i pojedinci koji su osim gore navedenih zajedničkih stavova, davali opasne izjave da je naša zemlja izvršila agresiju na BiH, koji su nas sramotili u svijetu sa duhovima nekakvih ustaških guja  i sličnim protuhrvatskim izjavama.

Radi svega navedenog, ujedinimo se u zajedničkom cilju, izađimo na izbore u nedjelju 5. srpnja i dajmo svoj glas jedinoj hrvatskoj državotvornoj stranci i aktualnom premijeru Andreju Plenkoviću, u svrhu očuvanja i promicanja digniteta Domovinskog rata i ugleda naše države u Republici Hrvatskoj i svijetu, priopćeno je iz HVIDRA-e.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Sinj: Uručen Intervencijski plan za Cetinsku krajinu vrijedan 150 milijuna kuna

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Na svečanosti u Sinju u srijedu popodne gradonačelnicima triju gradova i načelnicima triju općina Cetinske krajine uručen je Intervencijski plan za taj dio Splitsko-dalmatinske županije, vrijedan 150 milijuna kuna.

Riječ je o gradovima Sinju, Vrlici i Trilju te općinama Hrvacama, Otoku i Dicmu.

Na svečanom uručenju plana bio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je tom prigodom rekao da je to uvod novi plan, po uzoru na projekt Slavonija, Baranja i Srijem da “Vlada kreira jedan program, odnosno projekt koji će se zvati Dalmatinska zagora, Lika, Gorski kotar i Banovina, gdje bismo u idućem razdoblju kanalizirali više od dvije milijarde kuna upravo za ovaj dio Hrvatske koji zahtijeva značajne investicije, nova radna mjesta i demografsku revitalizaciju”.

Podsjetio je da je ministar Tomo Medved s gradonačelnicom Sinja Kristinom Križanac danas potpisao ugovor o izgradnji jednog od četiriju veteranskih centara za hrvatske branitelje koji će se graditi u Hrvatskoj.

“Prije nekoliko dana smo bili u Daruvaru, uskoro kreće Petrinja i Šibenik, a ovo je veteranski centar za Sinj vrijedan 45 milijuna kuna. To su sjajni projekti vrijedni 320 milijuna kuna koji će omogućiti psihosocijalnu i zdravstvenu brigu o hrvatskim braniteljima”, istaknuo je Plenković i dodao da je i taj projekt financiran novcem iz EU.

Osim predsjednika Vlade, u Sinji je bio i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, koji je rekao da danas potpisani plan, vrijedan 150 milijuna kuna, obuhvaća tri grada i isto toliko općina Cetinskoga kraja na koje će se novac raspodijeliti. “Sada je na tim gradovima i općinama da predlože projekte zajedno s mojim timom i županijom te dožupanom Lukom Brčićem, koji bi trebali iznjedriti listu projekata koju želimo do kraja godine usuglasiti, ponovno potpisati i sredstva će biti na raspolaganju od sljedeće godine, kada se usvoji europski proračun”, objasnio je Pavić.

Istaknuo je da je, zajedno s Intervencijskim planom za Imotskim krajinu, Liku i Gorski kotar, riječ o velikim financijskim sredstvima, koja čine prvih 600 milijuna kuna od dvije milijarde kuna za projekt Dalmatinska zagora, Lika, Gorski kotar i Banovina. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari