Connect with us

Vijesti iz regije

Helikopteri spašavaju mještane od poplava na jugu Njemačke

Objavljeno

-

Hina

Olujno nevrijeme pogodilo je velike dijelove južne Njemačke u petak i subotu, što je dovelo do poremećaja u prometu, a neki su stanovnici morali biti evakuirani helikopterima.

Na području bavarskog grada Augsburga stanovnici su morali biti evakuirani zbog popuštanja nasipa i brane, rekle su vlasti.

Željeznički promet zbog poplava je obustavljen između bavarskog glavnog grada Müenchena, Bregenza u Austriji i švicarskog Züricha.

Linija između Ulma i Augsburga također je prekinuta, a međugradski vlakovi na relaciji Stuttgart-München preusmjereni su.

Stanovnici bavarskog mjesta Fischach, zapadno od Münchena, helikopterom su prevezeni iz domova nakon što se izlila rijeka Schmutter.

Mještani drukčije nisu mogli napustiti domove, rekla je glasnogovornica okružnih vlasti. Prema policiji, hitne službe i čamci odlaze po ljude u poplavljenim kućama. Nekoliko susjednih okruga proglasilo je izvanredno stanje dok kiša nastavlja padati, a vodostaj rasti.

Stanje na Krku danas se normaliziralo
U saveznoj pokrajini Baden Wuerttemberg, zapadno od Bavarske, situacija se brzo pogoršala nakon što je rijeka Rottum počela plaviti nekoliko mjesta.

– U gradiću Reinstettenu 150 hitnih službi radi više od 22 sata kako bi ublažile poplavu do koje je došlo nakon puknuća brane, rekao je gradonačelnik Philipp Bürkle za dpa.

Bürkle je rekao da vatrogasne postrojbe iz obližnjeg područja pumpaju vodu iz podruma i dijele vreće s pijeskom. Zasad je evakuiran samo jedan dom za starije i nemoćne, u kojem je boravilo 15 ljudi.

Otprilike 55 kilometara sjeverno vlasti u gradiću Wiesensteig su za svojih 2100 stanovnika uvele obvezu prokuhavanja vode prije konzumacije jer su poplavne vode ušle u lokalno postrojenje vodoopskrbe.

Škola u selu Meckenbeuren, u blizini Bodenskog jezera, morala je biti evakuirana nakon što je lokalna rijeka probila vreće s pijeskom postavljene oko nje.

Njemačka meteorološka služba predvidjela je daljnje grmljavine i do 80 litara kiše po četvornom metru u južnim dijelovima Njemačke u subotu. Očekuje se da će se oluje nastaviti u nedjelju.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas