Pratite nas

Reagiranja

HEP – Više od gluposti

Objavljeno

na

Više od struje – liječenje elektro-šokovima

Iskreno govoreći ne bih ovo pisao da nisam isprovociran konstantnim oglasima kompanije HEP d.d. tijekom televizijskih prijenosa hrvatske rukometne reprezentacije sa Svjetskog rukometnog prvenstva u Kataru. Povukli su me za jezik i sad će dobiti jezikove juhe. HEP je izašao s novim oglasom, tj. sloganom koji glasi „HEP Više od struje“. Slogan je više nego zbunjujuć i na pragu je solidne autoironije jedne državne kompanije za koju se smatra kako posluje loše, iako ozbiljno dvojim kako su ljudi u toj kompaniji sposobni za autoironiju na razini sebe kao pravne osobe HEP d.d.

Što je to doslovno više od struje? Električna struja je tijek električnog naboja, tj. usmjereno gibanje njegovih nositelja. Električni naboj je temeljno očuvano svojstvo nekih subatomskih čestica koje određuju njihovu elektromagnetsku interakciju. Električki nabijena materija utječe na, i stvara, elektromagnetska polja. Međudjelovanje između naboja i polja izvor je elektromagnetske sile koja je jedna od četiri fundamentalne sile. Tako nas kroz desetak natuknica izvješćuje Wikipedia. Dakle, u fizikalnom smislu zaista ne vidim što bi to bilo „više od struje“. Doslovno govoreći, ništa nije više od struje osim možda gdjekoja roda koja načini gnijezdo na stupu dalekovoda.

hepŠto je to metaforički više od struje? HEP možda želi reći kako je više od same struje. No, što je to HEP, a što bi bilo „više“ od struje? Možda žele kazati kako oni nisu „samo struja“, nego su i sve ostalo što kao izvor energije koristi električnu struju. Možda žele kazati kako su oni u hladnjaku ohlađeno piće u vrućim ljetnim mjesecima, mirisno pečenje ispečeno u električnoj pečnici, cijeli niz složenih pomagala kojima se liječi ljude i spašava živote, itd. Ako krenemo tim putem, nećemo dobro završiti, jer tad su oni i primjerice električni stolac.

Zaista, jedno od prvih izrugivanja na temu tog oglasa ili slogana bio je oglas HEP-a „HEP Više od struje“ pri čemu je ispod natpisa bila postavljena fotografija električnog stolca kao sprave za izvršavanje smrtne kazne. Nakon toga na pamet su mi pale mnoge druge stvari poput mučenja i/ili terapije elektro-šokovima, mučenja tzv. „šokerima“ u svrhe iznuđivanja informacija i priznanja, pa čak i „mučenja“ šokerima u svrhe proizvođenja seksualnog užitka, a na um mi je pao čak i časopis HEP koji je barem 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća bio nešto poput Erotike. Podijelio sam svoju nedoumicu s poznanicima i prijateljima i počele su frcati zamisli. Primjerice fotografija groma koji udara u krov Bazilike sv. Petra, ili crtež groma koji razara krov Bijele kuće na koricama istoimenog prvog albuma grupe Bad Brains iz 1982. godine. No, nije mi palo na pamet ništa ozbiljno što bi predstavljalo dominantnu metaforu toga kako je HEP više od struje. Metafora ima mnogo, ali su tematski i vrijednosno različite i oprečne i tu se krije poteškoća.

Navedeni slogan ili oglas rezultat je rada marketinških stručnjaka, barem se nadam. Mogući kandidati su marketiški odjel samog HEP-a, tj. Sektor marketinga i korporativnih komunikacija (Tel: 01/6171295, Faks: 01/6322946, E-pošta: [email protected]), ili pak neka samostalna marketinška agencija što nisam uspio doznati.

Dakle, taj rezultat je dio prakse marketinga i to dijela koji se naziva oglašavanje. Konkretno govoreći, ovaj oglas naziva se oglasom tipa otvorenog argumenta. To znači kako bi kupac i/ili korisnik trebao sam zaključiti na što se oglas odnosi. Pravilo je jednostavno. Oglas ove vrste je dobar ako većina ili svi kupci jednoznačno zaključe na što se poruka odnosi i tad je učinak oglasa pozitivan, dok je loš ako isti zaključuju na razne stvari, ili su pak neodlučni između raznih stvari i tad je učinak oglasa neutralan ili negativan. Kako nisam čuo da postoji čak i manja skupina kupaca i korisnika HEP-a koja je jednoglasno zaključila što je to više od struje, što je to HEP pa da je više od struje, te kako sam se susreo sa cijelim nizom ruganja, satira, ironiziranja, šala i viceva na račun ovog oglasa, preliminarno zaključujem kako je rezultat oglasa neutralan ili negativan.

Jedna od mogućnosti jest kako se ovdje radi o oglasu u nastavcima, tj. o tzv. Teasing kampanji. To su primjerice plakati u nastavcima pri čemu tek nakon objave primjerice trećeg plakata shvatite što se oglašava, ili tek nakon trećeg oglasa na radiju ili TV shvatite isto to. No, ozbiljno dvojim o tome. Naime, ne bih želio da mi se fotografija hladnog gaziranog pića pojavljuje uz fotografiju čovjeka kojeg se liječi elektro-šokovima (točnije elektrokonvulzivnom terapijom koja se rabi u slučajevima teških depresija, manije i katatonije), ili da se fotografija pečenja iz pečnice pojavljuje uz fotografiju čovjeka usmrćenog na električnom stolcu (zamisao te naprave dolazi od A. P. Southwicka, inače zubara, koji se 1881. dosjetio toga kako bi se osuđene na smrt moglo usmrćivati na električnom stolcu kao metodom humanijom od metode vješanjem, dok su prvu napravu načinili H. P. Brown i A. Kennelly koji su bili zaposlenici Thomasa Edisona).

Nevoljko zaključujem kako je oglas „HEP Više od struje“ eklatantan i dramatičan simbol sveukupnog lošeg rada ne samo HEP-a, nego i većine kompanija u državnom vlasništvu. Mogu oni biti koliko god hoće profitabilni, zakoniti, društveno odgovorni, moralni, održivi i ne znam kakvi sve ne, ali ako čine ovakve propuste, onda zaista griješe u elementarnim stvarima. Ova pogreška ne izgleda kao loša kampanja, loš slogan, ili loš oglas. Ona se čini znakom toga kako je ispod žita puno toga lošeg u cijeloj kompaniji.

Toplo se nadam kako će ovaj oglas biti maknut s malih ekrana barem tijekom prijenosa športskih natjecanja hrvatske rukometne reprezentacije tijekom Svjetskog prvenstva u Kataru čije prijenose već i zbog njih samih iščekujem sav naelektriziran, te mi svakako uz to ne treba još i blentavi oglas HEP-a. Naime, nedostatak uigranih akcija i isključivo oslanjanje na kakvoću pojedinaca, primjerice krila i vratara koji redovito briljiraju, kao i do sad bit će dostatno za uspjeh do, recimo, razine polufinala, tj. utakmica protiv suparnika koji su kakvoćom igrača podjednaki i igrom bolji, ali tad više ne.

U ovom mraku hrvatskog rukometa koji s godinama postaje sve zlosutniji pod vodstvom Goluže sve su udaljenija i slabašnija svjetla lijepih igara reprezentacije pod vodstvima Kljaića i Červara i samo čekam trenutak kad ih se više neću moći sjetiti moguće samo zato što sam star. Kako god bilo na djelu je morbidbi chiaroscuro u kojem postoji bjelodano natprirodan sklad promašaja kako u igri hrvatske rukometne reprezentacije, tako i u temeljnoj djelatnosti sektora marketinga HEP-a.

Za ovu priliku, očekivano: AC/DC sa skladom Thunderstruck s albuma The Razors Edge iz 1990.

prof Kristijan Krkač

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

dr. Hrvoje Tomasović pozvao branitelje: Oduprimo se ‘njihovoj’ Hrvatskoj, totalitarizmu i političkoj agresiji koju širi Beljak

Objavljeno

na

Objavio

Branitelji, oduprimo se „njihovoj“ Hrvatskoj, totalitarizmu i političkoj agresiji koju širi Beljak

Započet  ću ovu svoju objavu citatom iz popularne pjesme “E, moj narode” Marka Perkovića Thompsona: “Ja to više tako ne mogu i neću!”

Predsjedniku HSS-a, mojem samoborskom gradonačelniku Kreši Beljaku nije bilo dosta što je izazvao opću sablazan svojim nedavnom tweetom da “Udba nije ubila dovoljno hrvatskih političkih emigranata”, već, unatoč konsternacije šire javnosti nastavlja sa nizom svojih skandaloznih izjava.

Tako je na Facebook stranici gradonačelnika Čazme Dinka Piraka Beljak izjavio sljedeće:

Ako je Bleiburg zločin, onda je zločin i Oluja”.

S obzirom da se ovdje radi o više nego očitom govoru mržnje, nepoštivanju više hrvatskih zakona te same Deklaracije o Domovinskom ratu, odlučio sam se na javni korak u smjeru adekvatnog sankcioniranja Kreše Beljaka za ovakovo njegovo “političko” djelovanje.

Samo da podsjetim zaboravne: taj isti Beljak već je i prije imao javne agresivne i seksističke ispade zbog kojih bi mu aktivisti iz #spasime trebali prosvjedovati pod kućnim prozorom.

Bez obzira na moje političko razmimoilaženje s Ružom Tomašić, ona sigurno kao žena nije zaslužila ton i način obraćanja koje je svojedobno imao taj isti Beljak kada joj je poručio: “Sikter iz naše Hrvatske!”

Kakva je to “njihova” Hrvatska jasno se i bjelodano vidi iz zadnji Beljakovih objava, a takvom se totalitarizmu i političkoj agresiji trebamo odlučno suprotstaviti.

Stoga sam se, kao hrvatski branitelj, odlučio za pokretanje ove grupe pod nazivom “BRANITELJI PROTIV BELJAKA”, s dva osnovna cilja:

1. Poticanje institucija hrvatske države na dosljedno poštivanje rezolucije EU parlamenta iz 2019. godine “Važnost europskog sjećanja za budućnost Europe” koja jasno poistovjećuje nacistički i komunistički režim;

2. S obzirom na činjenicu da mandatno-imunitetno povjerenstvo u pravilu ne skida saborski imunitet zastupniku na osnovu privatnih kaznenih prijava, želimo potaknuti institucije da po službenoj dužnosti protiv Kreše Beljaka podignu kaznenu prijavu zbog njegovih degutantnih izjava za koje mora odgovarati!

Dragi moji suborci, hrvatske braniteljice i branitelji, odazovite se ovom mojem pozivu u grupu “BRANITELJI PROTIV BELJAKA“!

Uvijek vaš ratni prijatelj, Hrvoje Tomasović, dr.med.

Krešo Beljak: ‘Ako je Bleiburg zločin, onda je zločin i Oluja’; Hrg: ‘Mislim da Beljaku treba medicinska pomoć’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

GONG: Državno izborno povjerenstvo treba regirati u slučaju Škore i Facebooka

Objavljeno

na

Objavio

Nevladina udruga Gong ustvrdila je u četvrtak kako bi DIP trebao sankcionirati predsjedničkog kandidata Miroslava Škoru zbog toga što u financijskom izvješću nije pravilno prijavio sredstva iskorištena za oglašavanje na društvenim mrežama u vrijeme predizborne kampanje.

“S obzirom na to da kandidat Miroslav Škoro nije prijavio oglašavanje na društvenim mrežama u skladu sa zakonom i pridruženim pravilnikom, Gong smatra da DIP mora razjasniti ovaj slučaj te Škori obustaviti isplatu naknade troškova izborne promidžbe”, poručio je Gong.

Pozvao se pritom na važeće izborne propise koji nalažu da bi kandidati na izborima trebali o troškovima promocije na društvenim mrežama izvijestiti odvojeno od drugih troškova. Također, zakonski je određeno da se kandidatima koji se ne pridržavaju uputa i ne dostave financijske izvještaje “na propisani način”, može obustaviti isplata naknade troškova izborne promidžbe.

Gong je ustvrdio da bi DIP Škori, koji ostvaruje pravo na naknadu troškova izborne promidžbe, trebao izreći administrativnu sankciju te obustaviti isplatu naknade dok uredno ne ispuni svoje obveze.

Iz Gonga ističu da bi isto trebalo napraviti i s kandidatima i kandidatkinjama koji su ušli u drugi krug, ako se pokaže da nisu na ispravan način unijeli troškove za društvene mreže.

Dodaju kako su se svi ostali kandidati iz prvog kruga, osim Ante Đapića, držali pravila i posebno prijavili sredstva za društvene mreže. Đapić, međutim, nije prešao prag od minimalno osvojenih 10 posto glasova birača, pa se na njega ova sankcija ne odnosi, jer ne ostvaruje pravo na naknadu troškova izborne promidžbe. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari