Connect with us

Herceg Bosna

Herceg Bosna je obranila Hrvate i bila ishodište njihovog političkog subjektiviteta u BiH

Objavljeno

-

Da Herceg Bosna nije bio projekt hercegovačkih Hrvata, već svih Hrvata u BiH, govori ne samo njezin naziv već i činjenica da je Herceg Bosna obuhvaćala ne samo Hercegovinu, već i Posavinu i središnju Bosnu, kazao je u emisiji Fokus RTV Herceg Bosne predsjednik Hrvatskog studentskog politološkog foruma Martin Mikulić, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

On je dodao da je HVO, kao vojska HZ HB, bio prisutan ne samo u općinama gdje su Hrvati većina, već i gdje su bili manjinsko stanovništvo.

-Primarna zadaća Herceg Bosne bila je egzistencijalna fizička zaštita hrvatskog naroda u BiH i ona je tu zadaću ispunila, kazao je Mikulić, naglašavajući kako je HZ HB, a kasnije HR HB bila ishodište političkog subjektiviteta Hrvata u BiH.

-HZ HB nije bio cilj odvajanje od BiH, da joj je to bio cilj ne bi se preko Herceg Bosne naoružavala bošnjačka Armija RBiH, zbrinjavale izbjeglice, kazao je počasni predsjednik HZ HH Vladimir Šoljić

U videu ispod pogledajte snimku emisije u kojoj je osim Mikulića i Šoljića o ulozi Herceg Bosne govorio i povjesničar iz Brčkog Stjepan Marčetić. (RtvHB/Hms.ba)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari