Connect with us

BiH

Hercegbosanska Jalta – Nema mira bez pravde i pravednosti

Published

on

Nema mira bez pravde i pravednosti

[ad id=”93788″]

Dayton kao nedovršeni mir u Bosni, zadao je višestruke zadaće, u prvom redu onima koji su ga osmislili ali ne i završili, te onima koji su, bilo žrtve bilo dobitnici, tog započetog, a dva desetljeća nenastavljenog procesa. Dayton i kao prisila na mir bez pravde i pravednosti, zbog stalnog nazadovanja u kojoj Bosnu i Hercegovinu uvodi u neki budući međudržavni, međunacionalni i međuvjerski sukob za teritorij, svojevrsna je sramota tvoraca Daytona, koji su, zapravo, sutvorci Novog svjetskog poretka. Za tvorce tog nepravednog mira Dayton je bio, i jest, povijesna prilika demonstriranja moći velikih i snažnih, a za Bosnu i Herecgovinu još jedan u nizu propalih projekata izgradnje suživota u razlikama. Suživot u razlikama ne može biti nikako daytonska dogma življenja razlika u zajedništvu, več mora biti povijesna pragmatičnost življenja jedni pored drugi. Dok svako zajedništvo u posebnostima uvijek negira, ne priznaje, i ubija slabijeg i malobrojnijeg, život jedni pored drugi, pak, potiče rast u  slobodi i jednakosti, pravdi i pravednosti, svake pojedinačne razlike, bez obzira na njenu brojnost, što je jedini preduvjet opstanka multi-kulti društva kakvo je i bosanskohercegovačko.

Budući da daytonska tvorevina Bosna i Hercegovina u dva desetljeća nekog prisilnog postojanja, životarenja, daleko više nazaduje negoli napreduje, što su joj u toj vojnoj američkoj bazi obećavali, razlog je organiziranja, ne novog Daytona jer na toj ruševini i nepravdi se ne može ništa ni nadograditi ni novo započeti, nego neke nove Jalte. One, „europske“ Jalte koja je poslije Drugog svjetskog rata podijelila svijet kako bi se mir održao, i koja je onodobnim Maršalovim planovima izdigla Europu iz pepela u prosperitetne i sigurne, slobodne i demokratske zemlje. Jalta koja je omogučila najduži mir u Europi, i svijetu, i postavila temelje današnjoj Europskoj Uniji. Potrebna je „bosanskohercegovačka“ Jalta na kojoj bi se ispravile sve nepravde Daytona, uistinu zaustavio beha rat i dovršio mir, a Bosna i Hercegovina se uredila kao konfederalna Švicarska, na ovom, trajno ratovima podrhtavajućem, dijelu trulog Balkana, kroz koji prolazi i granica slobodne i demokratske Europe. Bosni i Hercegovini je potrebna Jalta koja bi je u ime, i zbog, mira i podijelila, jer pravedan  mir i stabilnost daleko su važniji od bosanskohercegovačke cjelovitosti u podijeljenosti. Jalta koja će jamćiti beha narodima slobodu, jednakost, pravednost i sigurnost u podijeljenosti, sve do nekog vremena koje će tu beha podijeljenost ujediniti, na način kako se ujedinila i podijeljena Njemačka. Put do ponovnog beha ujedinjenja bit će sigurno krači uz neki novi Maršalov plan, koji bi je vratio u Europu, i osigurao joj ekonomsku i političku stabilnost, a time i mir. Mir koji zaista nema alternativu.

Iako je Jalta zbog mira podijelila Europu, na slobodni zapadni i režimsko-diktatorski  istočni dio, i ako je ta podijeljenost održavala europski i svjetski mir, a jest, šta onda koči podijeljenost Bosne i Hercegovine. Zašto onda ne podijeliti, zbog beha i europskog, ali i svjetskog, mira  i Bosnu i Hercegovinu na režimsko diktatorski srpski, orijentalno islamsko unitarističko bošnjački, i europsko hrvatski demokratski dio. Bosanskohercegovačka podijeljenost jedino može da jamči, u prvom redu vlastiti joj opstanak i mir, ali jednako tako i europski i svjetski mir. Budući da u podijeljenosti Njemačke nije i nestalo te zemlje, i njene državnosti, te da je tako podijeljena postala pokretač svih europskih pozitivnih napredaka, zar tu sudbinu, i zadaću, ne dati i Bosni i Hercegovini. Tko ima pravo Bosnu i Hercegovinu i njene narode uništiti, zbog neke neodržive, i za mir opasne cjelovitosti u dvoentitetskoj podijelejnosti zemlje. Svaki zagovor takve Bosne i Hercegovine, zapravo, je održavanje nedovršenog mira, što nije ništa drugo nego nastavak građansko konfesionalnog beha rata za teritorij.

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR4OmKkIKolEi5LBaopCvu67W3KlmUK4QH9K8xumK7ons9w4SQT

Jaltska podijeljenost Bosne i Hercegovine poglavito je potrebna i zbog toga što ovako, navodno cjelovita a iz dva dijela, umjesto iz tri, što je u dva desetljeća njenog sklepanja u Daytonu, gotovo, nestala,  i ni jednom njenom narodu nije istinska i prava domovina postala. I oni mali ostaci Bosne i Hercegovine što se još malo negdje vide i čuvaju u sjećanju nestaju u žestokom sudaru velikosrpskog secesionizma i velikomuslimanskog isilovskog unitarizma. Na strane tih dviju, povijesno suprotstavljenih vjerskih politika, pravoslavlja i islama, stale su na srpsku stranu Rusije i na bošnjačku Osmanlije, što naprosto ubrzava beha nestanak. Sve veći utjecaj Rusije, koja na srpskoj strani pokazuje i demonstrira staru moć velesile, kod Bošnjaka raste poistovjećivanje sa Turcima, i privlačnost prema „Islamskoj državi“ i njenom uređenju.

Budućnost Bosne i Hercegovine nikako ne ovisi o broju jednog njenog naroda, Bošnjaka, već od snage zajedništva u jednakosti, ravnopravnosti, toleranciji, i slobodi svih njenih nacionalno vjerskih sastavnica. U Bosni i Hercegovini nikako ne može postojati samo jedan geometar, bošnjački, u procesu njenog razmjeravanja i markiranja nacionalnih gruntova. Jedino tri beha geometra, iz svakog naroda po jedan, sa svojom prošlošću i sadašnjošću, može pravedno razmjeriti i označiti svoje dijelove, na zajedničkom beha gruntu, koji podjednako pripada svima, kao grunt roditelja kada ga dijeli djeci. Kao što se roditeljski grunt dijeli kada djeca odrastu i postanu punoljetni, tako isto se mora razdijeliti i beha grunt, budući da su beha narodi, Hrvati, Srbi i Bošnjaci, postali punoljetni, i pokazali, nažalost, ratom, da ne mogu i ne će zajedno. U ratu je svaki taj punoljetni beha narod se borio  za svoj grunt, po nacionalnim i vjerskim granicama, što znači da je i prije rata zemlja bila podijeljena i znalo se šta je ćije. Srbi su svoj grunt, nažalost, genocidom izgradili i ogradili, na tom putu su i Bošnjaci koji to isto ćine sa federacijom.

No Bosna i Hercegovina je več davno uknjižena 1/1 od tri dijela svatko na svom i u svom prostoru. Vrijeme kada je Bosna i Hercegovina bila vlasništvo  samo jednog, katoličko hrvatskog, naroda davna je prošlost, u kojoj su je Osmanlije podijelile, i izmiješale vlasnike. Prisilna islamizacija što je proveli Osmanlije bila je krvavi uvod, koji i danas traje, u vjersko i nacionalno gruntiranje Bosne i Hercegovine, koje je svoj vrhunac dostiglo u građansko vjerskom beha ratu za grunt. Taj proces nacionalnog gruntiranja Bosne i Hercegovine može i treba završiti na jedan pravedan, slobodan, demokratski te iznad svega miran način. Beha Jalta je potrebna prije negoli Dayton zabetonira nepravednu beha diobu, tri naroda dva grunta, umjesto tri naroda tri grunta, na cijelom i cjelovitom bosanskohercegovačkom gruntu.

Vinko Đotlo

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari