Connect with us

Hercegovina ima solidno kameno bogatstvo

Published

on

”Oni koji pokušavaju naći sebe u kamenu želim reći da tu ima prostora, materijala, ljudi, volje, financija i svega što je potrebno, samo se treba organizirati na bolji način. Smisao je da organiziramo ono čemu govorimo.

Napravili smo puno toga, a nadam se kako ćemo se danas dogovoriti da idemo svi zajednički naprijed, da organiziramo ono za što postoje velike mogućnosti”, rekao je u svom uvodnom izlaganju Frane Oreč, na konferenciji ”Hercegovina – zemlja kamena” u prostorijama INTERA Tehnološkog Parka Mostar.

hercegovina-zemlja-kamena

Oreč je istaknuo kako Hercegovina ima solidno kameno bogatstvo, te da tržište kamena ima širok dijapazon, u koji treba ući.

Dotaknuo se također i prijeratne proizvodnje kamena, ističući kako su postojali kamenjari u Jablanici i Posušju čija proizvodnja nije bila zanemarujuća, ali današnje prilike nisu ni slične.

”Prije tri godine organizirao sam okrugli stol na temu posuškog kamena kako bih potaknuo obradu onoga što se u Posušju nekada radilo”, kazao je Oreč.
Božo Ćorić načelnik Odjela za društvene djelatnosti grada Mostara, na otvaranju je izrazio veliko zadovoljstvo što se jedan ovakav znanstveni skup održava u Mostaru.

Dekan Građevinskog fakulteta Ivan Lovrić, spomenuo se prošlogodišnjeg simpozija na ovu temu, ističući kako se nada da će naredne godine biti organiziran i drugi simpozij o kamenu.

Inače, konferenciju su organizirali Privredna/Gospodarska komora FBiH, Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Rudarsko Geološka udruga ‘Zvuk kamena’ i INTERA Tehnološki Park Mostar.

Prisutni su imali priliku čuti o tehničkoj, arhitektonskoj, te komercijalnoj vrijednosti kamena Hercegovine, koji je nadaleko poznat. Predavanja su održati najeminentniji stručnjaci u ovoj oblasti.

bljesak.info/kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari