Connect with us

Vijesti

Hercegovina ‘po naški’

Objavljeno

on

Hercegovina je misto di svi pričaju, onako, ponaški. To je misto di pozdravljaš sa : ”Oće li?” i ”Kako je,komšija? ” …

[dropcap]U[/dropcap]glavnom, u svakoj kući ima puno dice. Ćaća je, podrazumijeva se, glava kuće. Ne priča vele, nikad te nije udarija, ali se baš njega najviše bojiš. Mater k’o mater. Šibala te za svaku sitnicu dok si bija mali, ali opet je ona ta koja te uvik prid ćaćon brani i za te svaku večer Boga moli. Svejedno, opet joj se kovrčiš.

Dida je već uša’ u duboku starost,ali to ga ne sprječava da svakodnevno posvećuje svu svoju pažnju lozi ili kiviju koje voli jednako k’o i svoju ženu. Baba svake nedilje obvezno iđe k misi i priti ti da ćeš u srid pakla ako i ti ne iđeš. Brat ti vozi auto od petog razreda. Obvezno od srednje ili puši ili igra lopte. Sestra ti redovito iđe na živce. Doslovno ti siše krv na slamku pa je često pošalješ ”up**kumaterinu”, ali opet čim ti nešto zaškripi,njoj prvoj letiš. Ako si sa sela moraš imat’ dva auta. Za na posa’ i ”zaugrad”. Isto tako i dva ”prisvlaka.”

Nisi pravi Hercegovac ako nemaš daljinski oblipljen selotejpon , ako dnevno ne pojideš bar pola kruva, ako mater i ćaću ne zoveš imenom i ako te ćaća ne zove sine bez obzira bija ti muško ili žensko. Valjalo bi da imaš ,po mogućnosti, i ćuku ili kakvo mače. Prije svadbe moraš renovirat’ kuću i poslat’ od 300-700 pozivnica za rodbinu i s materine i š ćaćine strane,ali i mladine tetke i strine iz Amerike, vjerne komšije i svoju ”bandu” pa makar sutra kruva gladan bija. Hercegovačko srce je veliko, rastezljivo po potrebi, puno ljubavi i razumijevanja, naravno hrvatstva i katoličanstva. Zavidne je hrabrosti i obvezno pumpa progemištriranu krv.

Ovo je jedino misto na svitu di se Lessi vraća kući iz Njemačke,Kanade,Australije ili neke druge nedođije jer ipak onaj lakše zarađeni kruv nije sladak k’o ovaj naš sa sedan kora . Ni na jednom drugon mistu na svitu nećeš nać’ ovakav kamen, ovaj krš i maslinu. Nećeš ni piti bolje vino niti čuti bolju gangu. Još manje ćeš vidit’ veselije sunce i bistriju vodu od one u Neretvi. Hercegovina je hrvatski barjak i srce junačko. Hercegovina je druga majka, kamen za koji su naše ćaće krv prolili. Život njoj,a nama dali. Hercegovina nije velika,ali je dom. Utočište. Mirno more,sigurna luka. Biti Hercegovac ne može svatko to je čast i privilegija.

Ikas Banožić

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari