“Hercegovina u stratosferi” – Širokobriješki dron u stratosferi

2

Široki Brijeg – Grupa entuzijasta iz Širokog Brijega ovih dana je, nakon višetjednih priprema, u stratosferu, na visinu od čak 30 km, izbacila letjelicu – dron, kojim vrše snimanje i mapiranje terena.

Projekat kojeg su nazvali “Hercegovina u stratosferi” značajan je posebno za gorske službe spašavanja, jer će dramatično skratiti vrijeme potrage za osobama koje nerijetko nestanu u hercegovačkim vrletima.

Za ovo što su uspjeli postići pretežno priručnim sredstvima koje su sami napravili, kontaktirala ih je i NASA.

Opširnije pogledajte u video-prilogu emisije “TV Liberty” Radija Slobodna Evropa, koju je u nedjelju uveče emitirao “BHT”…

Grupa entuzijasta iz Širokog Brijega ovih dana je – nakon višetjednih priprema – u stratosferu izbacila letjelicu – drone, kojim vrše snimanje i mapiranje terena.

“Projekt kojeg su nazvali “Hercegovina u stratosferi” značajan je posebno za gorske službe spašavanja.

 

Projekt je počeo kao bezopasna zezancija uz kavu gdje smo gledajući fotke iz heli/quad/hexa-koptera razmišljali o nekim većim visinama. Kad se prvi put spomenula visina od 30 kilometara malo je bilo neshvatljivo da je to oko tri puta veća visina od visine na kojoj lete avioni, da se s te udaljenosti vrlo lako vidi Jadransko more, Italija… Da je ta visina zapravo svemir”, kazao je za Bljesak.info Vinko Zovko-Jozić.

Nakon skoro godinu i po planiranja, praćenja vremenskih (ne)prilika, konzultiranja s lumenima koji su radili na projektima poput Apollo 11 koji su mnogostruko veći od ove naše zezancije, naš projekt se priveo kraju. Uz želju da se uvjerimo iz prve ruke je li okrugla ili nije odlučili smo uklopiti i vježbu spašavanja za lokalni GSS. Kao što vidite sve je uspješno privedeno kraju”, dodaje Zovko.

U suradnji s udrugom UPIT, Službom za civilnu zaštitu, GSS-om Široki Brijeg, te nekoliko volontera, a posebno se zahvaliti Ani Ćavar-Ivanković na velikoj pomoći, projekt smo odradili te smo našu malu Hercegovinu snimili iz stratosfere”, zaključuje ovaj perspektivni 21-godišnji Širokobriježanin.

Kako prenosi Radio Slobodna Europa, za ovo što su uspjeli postići, pretežno priručnim sredstvima koje su sami napravili, kontaktirala ih je i Američka svemirska agencija – NASA.

Grizzly Photography Studio

Starmo.ba/Kamenjar.com/bljesak.info

facebook komentari

 • wolf

  Masala,masala,sucur alahu,eno i oni kamenjari ba stigli u svemir.
  Alahu dragi sto nisi kakvu promahu napravio,pa da one sejtan
  kutija gruhne u Maocu.Ona ba bilalova u crnoj uniformi cekala
  u zasjedi,ma ne salim se issila mi.Od pola kila kamen drzi u saci na gotovs.To je ona ba sto je slovence zahuraala nedavno.

 • tvigi

  S kamenjara u svemir 🙂 bravo. Dosta vise pustinja i tundri. Mojave, krasnogorsk i ini.
  Zastarila je ona kamena s ramena. Sad je drona s kamena 🙂