Connect with us

Pregled

Herman Vukušić: ‘Markica zdravlja’ za smanjenje posljedica pandemije koronavirusa

Objavljeno

on

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Herman Vukušić predstavio je u petak projekt “Markica zdravlja”, koja preko višesadržajnog QR koda daje podatke o zdravstvenom statusu pojedinca i može imati veliko značenje u smanjenju negativnih učinaka pandemije koronavirusa.

“Projekt je potpuno besplatan i njegova implementacija ne zahtjeva nikakva sredstva. Stranka ‘Agrameri’ se zalaže da sva testiranja na antitijela, koja bi potvrđivala status imunosti na koronavirus, za Zagrepčane budu besplatna”, rekao je Vukušić na konferenciji za novinare.

Status imunosti znači da bi svi Zagrepčani i hrvatski građani, koji su imuni na koronavirus, imali slobodu kretanja i boravka u zatvorenim prostorima. Obzirom da se radi o gotovo trećini stanovnika, to znači da se sve industrije (ponajprije ugostiteljska) ne bi trebale zatvarati za vrijeme lockdowna, kaže Vukušić.

Na “Markici zdravlja” bili bi sadržani podaci poput kroničnih bolesti, antikoagulantne terapije, alergija, postojanja implantata i sl., Vukušić tvrdi da ona ne bi predstavljala nikakav napad na privatnost građana već samo dodatni element u zaštiti njihova zdravlja i smanjenju ograničenja zbog protupandemijskih mjera.

Takva markica ne bi značila nikakvu aplikaciju za praćenje kretanja građana niti zahtjev za unošenje bilo kakvih podataka koji već nisu sadržani u Centralnom zdravstvenom informacijskom sustavu, istaknuo je.

Goran Lazić, koji je autor projekta “Markica zdravlja” u suradnji sa tvrtkom MCS, rekao je da očitanje markice u digitalnom ili tiskanom obliku ne zahtjeva nikakve dodatne financijske investicije u smislu e-čitača, već se ona može očitati s bilo kojeg pametnog telefona.

Istaknuo je kako se time podaci mogu dobiti sekundi, dok se npr. na objedinjenim hitnim bolničkim prijemima, bez obzira na stanje svjesnosti pacijenta, prikupljaju oko 64 minute.

Lazić smatra kako bi bilo idealno da svaki građanin na svojoj zdravstvenoj iskaznici, ili bilo kojem drugom identifikacijskom dokumentu, ima nalijepljen QR kod s kojeg se može pristupiti podacima.

Da treba što prije ostvariti projekt “Markice zdravlja” smatra i pulmolog Saša Srića obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, koja se i dalje rapidno pogoršava.

Napomenuvši kako cijepljenje protiv koronavirusa ide dosta sporo, Srića je upozorio da u trećem valu pandemije sve veći broj mladih ljudi obolijeva i završava na respiratoru. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari