Connect with us

Povijesnice

Heroj Danijel Borović prije 30 godina donio je Hrvatskoj prvi borbeni zrakoplov Mig-21

Objavljeno

-

Dok je prelet Rudolfa Perešina u Klangerfurt u Austriji u listopadu 1991. pridonio internacionalizaciji rata u Hrvatskoj, prelet Danijela Borovića 4. veljače 1992. donio je Hrvatskoj prvi nadzvučni borbeni zrakoplov.

Danijel Borović – junak koji je donio Hrvatskoj prvi MIG-21

Preleti pilota iz JNA na hrvatsku stranu u vrijeme rata bili su pravo junaštvo jer je u opasnosti bio ne samo pilot, nego i cijela njegova obitelj.

Hrvatski piloti su bili pod prismotrom KOS-a, a akcije preleta koordinirale su hrvatske tajne službe sa samim pilotima i to u najvećoj tajnosti. Ovakvi preleti bili su veliki udarac borbenom moralu agresora.

Četvorica hrvatskih junaka i pilota koji su prebjegli sa zrakoplovima JNA zovu se redom: Rudolf Perešin, Danijel Borović, Ivan Selak i Ivica Ivandić.

Na današnji dan 4. veljače 1992. tek priznata Republika Hrvatska dobila je svoj prvi nadzvučni lovački zrakoplov MIG-21 zaslugom hrabrog pilota Danijela Borovića.

On je tog dana izvršio povijesni prelet iz zrakoplovne baze JNA Željava kraj Bihaća na hrvatski aerodrom u Puli. Istovremeno je njegova supruga sa sinom doputovala iz Bihaća u Zagreb (dvije akcije bile su koordinirane).

Danijel Borović je rođen u Knegincu Gornjem pokraj Varaždina, a iz istog pitoresknog Hrvatskog Zagorja je i drugi junak pilot Domovinskog rata pokojni Rudolf Perešin koji je poginuo u akciji Bljesak. On je bio prvi pilot prebjeg iz JNA uopće, a njegov Mig-21 je ostao u Austriji gdje je Perešin sletio.

Preleti hrvatskih pilota – drame i junaštva za filmove i škole

Preleti hrvatskih pilota početkom Domovinskog rata bila su pravi podvig i junaštvo koje bi valjalo upisati u školske knjige i hrvatske filmove.

Nakon spektakularnog preleta Rudolfa Perešina u Klagenfurt 25. listopada 1991. piloti Hrvati i njihove obitelji bili su pod posebnom prismotrom KOS (Kontra Obavještajna Služba) JNA i SDB (Služba Državne Bezbednosti).

U strahu da ne ponove Perešinov pothvat onemogućavano im je letenje administrativnim preprekama, slanjem na izvanredne liječničke preglede i sl., a zapovjednik korpusa general Bajić je prijetio “pritvaranjem svakoga tko pokuša i jednu fotelju iznijeti iz stana”.

Početkom 1992. Danijela Borovića vraćaju na letenje, isključivo na dvosjedu u ulozi nastavnika, a istovremeno iz Zagreba stižu signali da se prelet obavi što prije jer se bližilo međunarodno priznanje Hrvatske koje je i uslijedilo 15. siječnja 1992.

Prilika se ukazala 4. veljače 1992. i tog dana oko 14 sati kolega pilot Miroslav Peris šalje signal Borovićevoj supruzi Snježani da je vrijeme za odlazak. Miroslav Peris kasnije je poginuo kao pilot HRZ-a prilikom borbenog leta u blizini Vrginmosta.

Cijela priča oko bijega poput odabiranja trenutka kada radar na određenoj udaljenosti stapa dva aviona u jedan, nemogućih uvjeta zamračenih hrvatskih gradova i pista, gotovo potpunog nestanka goriva, davanja lažnog identiteta obitelji mogle bi postidjeti najuzbudljivije hollywoodske akcijske izmišljotine. No, ne i hrvatske junake – pilote – koji se nisu ustručavali riskirati i živote obitelji da bi se predali na raspolaganje Hrvatksoj vojsci.

Nakon preleta na pistu u Puli, dva dana kasnije u Zagrebu se sreće sa suprugom i sinom koji su također imali dramatično dvodnevno putovanje iz Bihaća u Zagreb uz česta zaustavljanja i provjere.

Supruga Snježana je za izlazak iz okruženja u kojem se Bihać već tada nalazio koristila lažni identitet kćeri srpskog inspektora koju s bolesnim djetetom iz Bihaća voze na liječenje u Sarajevo.

Susret je bio trenutak radosti i olakšanja za hrabru hrvatsku obitelj Borović, a za Hrvatsku vojsku radost – prvi MIG-21 je u našim rukama!

(narod.hr/kamenjar.com)

Milanović odlikovao pilota Borovića za prvi prelet MIG-om na hrvatsku stranu

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari