Connect with us

Iz Svijeta

Heroj djetinjstva Winnetou najnovija žrtva kulture otkazivanja

Objavljeno

-

Foto: Hina

Generacijama su djeca voljela indijanskog junaka Winnetoua, kojeg je stvorio Karl May. Međutim, poglavica Apača uskoro bi se mogao preseliti u vječna lovišta, piše u četvrtak Večernji list

Njemačka izdavačka kuća Ravensburger Verlag objavila je da povlači svoju knjigu povezanu s novim Winnetouovim filmom “Mladi poglavica Winnetou” i druge naslove o popularnom junaku iz dječje književnosti. Odluka je uslijedila nakon optužbi za rasizam i kulturno prisvajanje od ljevičarskih aktivista na internetu.

Tvorac romana Karl May (1842. – 1912.) smatra se prvim autorom ovog bestselera na njemačkom govornom području, podsjeća Guardian. Njegove knjige prodane su u oko 200 milijuna primjeraka diljem svijeta i prevedene su na 40 jezika.

Priče se fokusiraju na prijateljstvo između njemačkog imigranta u SAD-u Olda Shatterhanda i vođe Apača i njegova brata po krvi Winnetoua. Romani su bili toliko popularni da su se čak i nacisti suzdržali od zabrane, iako ih se smatralo proturječnim njihovim rasnim idealima zbog slavljenja obojenih ljudi. Navodno je čak i Adolf Hitler bio obožavatelj.

No, u žestokoj raspravi na društvenim mrežama autori knjiga o Winnetouu optuženi su za reproduciranje rasističkih stereotipa koji potječu iz kolonijalizma, kao i za kulturnu aproprijaciju u opisivanju osobina domorodačkog stanovništva. Odluka izdavača podijelila je javnost.

Pristaše tog poteza opisali su Mayove književne pokušaje da dočara idilu u zemlji podrijetla domorodačkog naroda Sjeverne Amerike kao “laž, koja potpuno isključuje genocid nad domorocima, nepravedno naseljavanje njihove zemlje od bijelaca i uništavanje njihova prirodnog staništa”, navodi Die Zeit, sažimajući ljutiti odgovor.

Tabloid Bild je u međuvremenu je predvodio pozive da se knjige vrate, inzistirajući na tome da je “probuđena histerija” odgovorna za “spaljivanje heroja našeg djetinjstva na lomači”, piše novinar Večernjeg lista Vedran Balen. (Hina)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari