Pratite nas

Kultura

Heroj utakmice s Danskom, Rakitić, dobiva bistu

Objavljeno

na

I ja sam jučer jutrom zavapila Triba mi heroj, uz staru stvar pjevačice Bonnie Tyler čija je poznata pisma grmila radio Splitom ili Dalmacijom, više ne znam ni sama što je bilo uključeno u kuhinji jutrom dok sam kuhala kavu. Nisam znala ni slutila da će to biti Ivan Rakitić. Heroji se po tome mjere; kada izvučeš sve što tone na dno. Bravo Ivane i hvala ti, napisala je Dijana Iva Sesardić, akademska kiparica.

Mojim bi prijateljima možda ovaj status zvučao pomalo neobično jer svi znaju da nisam veliki fan nogometa, no kad je repka u igri sve poprima u mojoj duši sasvim drugu dimenziju. Iz svojih rukometnih dana dobro znam koji je to osjećaj, koji ponos i kakva odgovornost.

Dogode se utakmice poput ove jučerašnje koje su ogroman, prije svega psihički, teret i znam što donose u utakmici u kojoj bi inače svaki igrač dao najboljeg sebe; hrpu pogrešaka, sljepila, zamućenih trenutaka…slabosti neobjašnjivih. Imala sam takvih utakmica u svojoj sportskoj karijeri. Znajući sve to, već jutrom pročitala sam neke izjave igrača i trenera naše nogometne repke i znala sam; Svi su spremni srcem i voljom, ali neki heroj će nam ipak tribati. Pitala sam samu sebe ; Hoćemo li imati snage izdići se iz onog mentalnog bloka nakon što se na utakmici dogode loše situacije i ugrabiti pobjedu?

Heroj nam je trebao!

Kada je na kraju svega što sam odgledala na utakmici došao trenutak zadnjeg odlučujućeg jedanaesterca, zastala sam ispred komentara na fb mojih prijatelja koji su u očaju molili Nebo za zgoditak, i u žaru najveće želje ponudila tom Nebu žrtvu paljenicu… tako nekako. Napisala sam u sekundi, pred sam zalet mladog Rakitića; Napravit ću Raki bistu kiparsku, samo neka zabi ovaj gooool.

Napisala i pokrila se ušima gledajući u tv. Sliku bih još mogla podnit, ali ton gorčine za promašaj ne. I upravo mi je slika rekla ono najlipše.

Spremna sam odraditi svoj dar Nebu.. takav je dogovor. Glina je spremna, kaže poznata hrvatska akademska kiparica Dijana Iva Sesardić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Trobojnico moja mila!

Objavljeno

na

Objavio

Trobojnico moja mila!

Na tebe nasloniti ću glavu.
Sklopit oči s ponosom na licu.
Prošla si kroz patnju i slavu
izrasla u pravu pobjednicu.

Na tebi usnuti ću snove!
Usnut’ tvoje tri najljepše boje.
Čut ću majku kako opet zove
iz djetinjstva prijatelje moje.

Neki će se glasom odazvati,
ali neki s nama nisu više.
I u snu ću tiho zaplakati,
na kamenu sad im ime piše.

Prekrila si najveće heroje,
što su tebe podigli visoko,
prekrila si prijatelje moje,
koliko fale, reći će ti oko!

A ja samo mogu reći: Hvala!
Da njih nije, ne bi ni nas bilo!
Svaka riječ u suzu je stala,
sve što vrijedi niz lice se slilo!

I zato, trobojnico mila,
vijori u inat dušmanima,
klicat će ti s Velebita vila,
još smo živi, još Hrvata ima!!!

Velimir Velo Raspudić / Kamenjar.com

MODRIĆ! LUKA, imenom se krsti, Velebitski on je kamen čvrsti!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

Fra Mario Knezović obranio doktorsku disertaciju

Objavljeno

na

Objavio

Fra Mario Knezović sa svojim mentorom i rektorom sveučilišta

Fra Mario Knezović, član Hercegovačke franjevačke provincije, uspješno je obranio doktorsku disertaciju pod naslovom: „Analiza i uloga komunikacijskih kanala u evangelizacijskome djelovanju Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini“. Rad je nastao pod mentorstvom prof. dr. sc. Danijela Labaša, Hrvatski studijI Sveučilišta u Zagrebu.

Obrana je održana na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru u subotu 14. srpnja. Predsjednik povjerenstva ocjene i obrane rada je bio prof. dr. sc. Igor Kanižaj, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Uz mentora treći član povjerenstva je bio komentor prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru. Obrana je bila uspješna, te je fra Mario Knezović postao doktor znanosti iz znanstvenog područja društvenih znanosti, znanstvenog polja informacijske i komunikacijske znanosti, znanstvena grana odnosi s javnošću.

Rad je podijeljen u četiri poglavlja: Kršćanstvo i katolička crkva u BiH, Evangelizacija i masovni mediji, Odnosi s javnošću i mediji, Rezultati istraživanja. Znanstveni rad je obrađen na tri načina: deskriptivni, empirijski i sintetički. U deskriptivnome dijelu obrađeni su svi dosadašnji dokumenti Katoličke crkve o sredstvima društvenoga komuniciranja. Temeljito su obrađeni komunikacijski kanali na razini sveopće Crkve, te oni na razini BiH. Ti komunikacijski kanali – mediji su podijeljeni u nekoliko skupina: elektronički, tiskani, izložbeni, tranzitni, interpersonalni i novi mediji (Internet i društvene mreže). Kao temelj za istraživački rad obrađena je prošlost i sadašnjost Katolike crkve u BiH.

U empirijskome dijelu je na temelju stratificiranoga uzorkovanja istraženo djelovanje Katoličke crkve u BiH u širenju svoje poruke putem medija. Istraživanje je podijeljeno u tri dijela: župe, pastoralni djelatnici (svećenici) i službene institucije. Znanstvenom metodom je istraženo kako komuniciraju župe u procesu evangelizacije i odnosima s javnošću. Župe su podijeljene u tri stratuma: do 1.000 vjernika, od 1.000 do 5.000 vjernika i župe veće od 5.000 vjernika. Istraženo je i kako pastoralni djelatnici (svećenici) sudjeluju u medijskoj areni, kao i njihov angažman i bojazni na polju sredstava društvenog komuniciranja. Istraženo je i djelovanje i odnos službenih institucija s medijima.

U sintetičkome dijelu analizirani su rezultati istraživanja na temelju kojih su iznesene pastoralne smjernice i preporuke za djelovanje Katoličke crkve na polju evangelizacije putem medija.

Povjerenstvo je istaknulo da je ovaj rad veliki doprinos znanosti, Katoličkoj crkvi, ali i medijskoj sceni općenito, jer ne postoji ni jedna država na svijetu koja ima na ovakav sustavan i cjelokupan način istraženo i analizirano djelovanje Katoličke crkve na polju medija u službi evangelizacije. Na temelju rada se mogu praviti pastoralni planovi kako bi Radosna vijest došla putem novovjeke propovjedaonice (medija) do svakoga čovjeka.

Uredništvo portala Kamenjar.com od srca i iskreno čestita fra Mariu Knezoviću na obrani doktorske disertacije!

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari