Pratite nas

Kultura

Heroj utakmice s Danskom, Rakitić, dobiva bistu

Objavljeno

na

I ja sam jučer jutrom zavapila Triba mi heroj, uz staru stvar pjevačice Bonnie Tyler čija je poznata pisma grmila radio Splitom ili Dalmacijom, više ne znam ni sama što je bilo uključeno u kuhinji jutrom dok sam kuhala kavu. Nisam znala ni slutila da će to biti Ivan Rakitić. Heroji se po tome mjere; kada izvučeš sve što tone na dno. Bravo Ivane i hvala ti, napisala je Dijana Iva Sesardić, akademska kiparica.

Mojim bi prijateljima možda ovaj status zvučao pomalo neobično jer svi znaju da nisam veliki fan nogometa, no kad je repka u igri sve poprima u mojoj duši sasvim drugu dimenziju. Iz svojih rukometnih dana dobro znam koji je to osjećaj, koji ponos i kakva odgovornost.

Dogode se utakmice poput ove jučerašnje koje su ogroman, prije svega psihički, teret i znam što donose u utakmici u kojoj bi inače svaki igrač dao najboljeg sebe; hrpu pogrešaka, sljepila, zamućenih trenutaka…slabosti neobjašnjivih. Imala sam takvih utakmica u svojoj sportskoj karijeri. Znajući sve to, već jutrom pročitala sam neke izjave igrača i trenera naše nogometne repke i znala sam; Svi su spremni srcem i voljom, ali neki heroj će nam ipak tribati. Pitala sam samu sebe ; Hoćemo li imati snage izdići se iz onog mentalnog bloka nakon što se na utakmici dogode loše situacije i ugrabiti pobjedu?

Heroj nam je trebao!

Kada je na kraju svega što sam odgledala na utakmici došao trenutak zadnjeg odlučujućeg jedanaesterca, zastala sam ispred komentara na fb mojih prijatelja koji su u očaju molili Nebo za zgoditak, i u žaru najveće želje ponudila tom Nebu žrtvu paljenicu… tako nekako. Napisala sam u sekundi, pred sam zalet mladog Rakitića; Napravit ću Raki bistu kiparsku, samo neka zabi ovaj gooool.

Napisala i pokrila se ušima gledajući u tv. Sliku bih još mogla podnit, ali ton gorčine za promašaj ne. I upravo mi je slika rekla ono najlipše.

Spremna sam odraditi svoj dar Nebu.. takav je dogovor. Glina je spremna, kaže poznata hrvatska akademska kiparica Dijana Iva Sesardić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Izišao 22. Broj glasila ‘Stopama pobijenih’

Objavljeno

na

Objavio

stopama pobijenih
Franjevačka klasična gimnazija Široki Brijeg

U izdanju Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« izišao je 22. broj glasila »Stopama pobijenih« koje donosi mnoštvo podataka o ubijenim hercegovačkim franjevcima i okolnostima u kojima se to dogodilo za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata. Glavni urednik je vicepostulator fra Miljenko Stojić.

Mr. sc. Vladimir Šumanović piše o pitanju autentičnosti izvješća 8. dalmatinskog korpusa Generalštabu Jugoslavenske armije od 25. veljače 1945. glede Mostarske operacije. Na svome ratnome putu u toj operaciji jugokomunisti su ubijali sve što im se ispriječilo na putu, jednako i civile i članove crkvene hijerarhije. Nije to bila osveta neodgovornih pojedinaca, već odluka vojnih tijela 8. dalmatinskog korpusa.

Don Krunoslav Draganović piše o stradanju Katoličke Crkve u Hercegovini, osvrnuvši se najviše na krvavu 1945. kada je ubijeno mnogo hercegovačkih franjevaca.

U rubrici »Pobijeni« fra Ante Marić piše o ubojstvu dr. fra Lea Petrovića donoseći iskaze svjedoka o njegovom ubojstvu i ubojstvu zajedno s njim njegovih 6 subraće.

U rubrici »Glas o mučeništvu« može se pronaći III. nastavak knjige Krvave godine autora dr. fra Ive Sivrića koji piše o hercegovačkim franjevcima i lažima napisanima i izrečenima ne samo u granicama bivše Jugoslavije nego uključivo u cijelom zapadnom svijetu i SAD-u.

Ovaj broj donosi i nekoliko svjedočenja o znakovima milosti udijeljenima pojedinim osobama po zagovoru pobijenih hercegovačkih franjevaca.

U novom broju glasila nalaze se i literarni radovi fra Janka Bubala, fra Umberta Lončara i Ante Kraljevića. Tu su i nagrađeni radovi na Nagradnom natječaju Vicepostulature u 2018. za uzrast odrasli.

Fra Goran Azinović piše o Hannah Arendt i banalnosti zla. Arendt je pratila suđenje Adolfu Eichmannu u Jeruzalemu, koji je bio jedan od glavnih organizatora totalnog uništenja Židova u Europi. Na kraju ovog teksta zaključuje se da je komunistička ideologija – ideologija bez savjesti, krvoločna, u kojoj su ljudi i žrtve bili samo broj ili dio statistike. Komunizam je ubio najviše ljudi, ali još uvijek nije osuđen.

Anita Martinac je razgovarala s dr. Miroslavom Akmadžom, profesorom na više fakulteta i povjesničarom na Hrvatskom institutu za povijest.

U rubrici »Podsjetnik« donose se događanja s prvog i drugog dana proslave 100. obljetnice prve mature na širokobriješkoj Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti.

Glasilo »Stopama pobijenih« može se nabaviti u župnim uredima, narudžbom od Vicepostulature ili na kioscima diljem Herceg Bosne, BiH.

Prijašnje brojeve glasila, u pdf obliku, moguće je pronaći na stranicama portala pobijeni.info, u poglavlju »Izdavaštvo«. Spomenuti portal je inače središnje mjesto za sve informacije glede pobijenih hercegovačkih franjevaca.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

STVORIO JE GOSPOD, ZA ZEMALJSKI RAJ

Objavljeno

na

Objavio

Ima jedna zemlja, kakve nigdje nije!
da je stoput’ veća u srce mi stane,
čarobne ljepote sve u sebi krije
zato su je htjele mnoge sile strane.

Stvorio je gospod, za zemaljski raj,
pa joj sunce grije, žitna polja, more…
i prosipa svojih zlatnih zraka sjaj,
na bistre joj rijeke, planine i gore.

I dok sunce sja, znaju padat’ kiše…
i na nebu njenom pojavit’ se duga,
što ravnica ima, takvih nema više!
u njoj pjesma uvijek, jača je no tuga!

Kad’ snijegom zabijeli, sva zrcali, blista!
k’o nevjesta mlada kad’ oltaru hodi,
kraljica joj djeva što porodi Krista,
gledat te ljepote svakom oku godi.

Od stoljeća sedmog, tragovi još stoje!
vjekovima tu su k’o nijemi svjedoci,
ali jasno kažu:- Sve Hrvatska, to je!
dobiše je davno na dar naši oci.

I nikako neki, shvatiti ne mogu!
što krast’ bi je htjeli i zla joj mrežu pletu,
da se time samom zamjeriše Bogu,
za Hrvate stvori on tu zemlju svetu.

Zato svakog od njih, čeka njegov sud!
jer dirnuše najljepše što svevišnji stvori,
a to može samo, bezbožnik i lud!
za takve se grijehe i u paklu gori.

Zemljo moja sveta, moj Hrvatski dome,
na braniku tvome, sinovi su tu!
nikad’ neće dati, da te drugi slome-
na put spremni stat će, što ti prijeti, zlu!

Ivan Pajdek / Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari