Pratite nas

Kultura

Heroj utakmice s Danskom, Rakitić, dobiva bistu

Objavljeno

na

I ja sam jučer jutrom zavapila Triba mi heroj, uz staru stvar pjevačice Bonnie Tyler čija je poznata pisma grmila radio Splitom ili Dalmacijom, više ne znam ni sama što je bilo uključeno u kuhinji jutrom dok sam kuhala kavu. Nisam znala ni slutila da će to biti Ivan Rakitić. Heroji se po tome mjere; kada izvučeš sve što tone na dno. Bravo Ivane i hvala ti, napisala je Dijana Iva Sesardić, akademska kiparica.

Mojim bi prijateljima možda ovaj status zvučao pomalo neobično jer svi znaju da nisam veliki fan nogometa, no kad je repka u igri sve poprima u mojoj duši sasvim drugu dimenziju. Iz svojih rukometnih dana dobro znam koji je to osjećaj, koji ponos i kakva odgovornost.

Dogode se utakmice poput ove jučerašnje koje su ogroman, prije svega psihički, teret i znam što donose u utakmici u kojoj bi inače svaki igrač dao najboljeg sebe; hrpu pogrešaka, sljepila, zamućenih trenutaka…slabosti neobjašnjivih. Imala sam takvih utakmica u svojoj sportskoj karijeri. Znajući sve to, već jutrom pročitala sam neke izjave igrača i trenera naše nogometne repke i znala sam; Svi su spremni srcem i voljom, ali neki heroj će nam ipak tribati. Pitala sam samu sebe ; Hoćemo li imati snage izdići se iz onog mentalnog bloka nakon što se na utakmici dogode loše situacije i ugrabiti pobjedu?

Heroj nam je trebao!

Kada je na kraju svega što sam odgledala na utakmici došao trenutak zadnjeg odlučujućeg jedanaesterca, zastala sam ispred komentara na fb mojih prijatelja koji su u očaju molili Nebo za zgoditak, i u žaru najveće želje ponudila tom Nebu žrtvu paljenicu… tako nekako. Napisala sam u sekundi, pred sam zalet mladog Rakitića; Napravit ću Raki bistu kiparsku, samo neka zabi ovaj gooool.

Napisala i pokrila se ušima gledajući u tv. Sliku bih još mogla podnit, ali ton gorčine za promašaj ne. I upravo mi je slika rekla ono najlipše.

Spremna sam odraditi svoj dar Nebu.. takav je dogovor. Glina je spremna, kaže poznata hrvatska akademska kiparica Dijana Iva Sesardić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Troplet predstavlja Antu Čuvala i njegove tri izuzetno vrijedne knjige

Objavljeno

na

Objavio

U okviru Tropletovih dana kulture 2018, u utorak, 13. studenoga u 19 sati, u Hrvatskom domu H. S. Kosača u Mostaru, Troplet organizira „Susret s autorom“ i predstavlja prof. dr. Antu Čuvala i njegove tri izuzetno vrijedne knjige koje je objavio ove godine.

Unazad nekoliko mjeseci objavljena je njegova knjiga Komunistički totalitarizam na djelu – Hercegovačka hrvatska sela u poraću (1945. – 1952.) a potom  100. obljetnica pravaške saborske interpelacije 1918.-2018. – Grozote u Odesi 1916.-1917. i knjižica Croatian Martyrs for the Faith (Hrvatski mučenici za vjeru), koje ćemo ovom prigodom predstaviti.

U predstavljanju, pored autora, prof. dr. Ante Čuvala, sudjeluju: Anita Martinac, književnica; Hrvoje Mandić, povjesničar angažiran u Hrvatskom dokumentacijskom centru Domovinskog rata u BiH i fra Miljenko Mića Stojić, voditelj Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“. Događanje će glazbom oplemeniti VIS „Amen“.

Ante Čuvalo je bivši dugogodišnji politički emigrant s tri mandata u Hrvatskm narodnon vijeću. Studirao je filozofiju i teologiju i stekao doktorat iz povijesti na Ohio State University. Bio je profesor povijesti na Ohio State University i na collegu u Jolietu blizu Chicaga.

Objavio je nekoliko knjiga na engleskom i hrvatskom jeziku kao i brojne članke o Hrvatima, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Po povratku u domovinu, zajedno sa suprugom, utemeljio je izdavačku kuću CroLibertas Publishers. Objavili su nekoliko knjiga na engleskom, španjolskom i hrvatskom jeziku.

M.J./Hrsvijet

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

Tamo me rodi Hercegovka mati

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Kamenjar.com

Tamo

Tamo sunce umire u ljepoti !
Iz kamena se rađaju životi !
Žuljevite ruke pričaju priču
o neizmjernoj očevoj dobroti…

Tamo se laste u proljeće vrate,
kad produlje dani,noći se skrate .
Tamo se rijeke u beskraju gube
tamo planine sa nebom se ljube !

Tamo i zima svoje čari ima,
kad zabjeli poljane i gore,
bura u kosti uvlači se svima
kada krene da uzburka more !

Tamo me rodi Hercegovka mati .
Od kamena sivog i moji su geni .
Nitko mi više ne može dati
od ovog što ona zapisa u meni !

Tamo ću i ja na počinak poć’
sa precima svojim usnuti san .
Tamo ću posljednju dočekati noć.
Tamo ću posljednji ispratiti dan !

Velimir Velo Raspudić / Kamenjar.com

 

Mali gradić kraj Kupreški vrata vječno bit će kolijevka Hrvata!

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari