Connect with us

Događaji

Heroji rata – Žrtvujući živote uspjeli su raznijeti ‘oklopnjak’

Objavljeno

on

U sklopu akcije Žaoka toga su dana srpski agresori i teroristi, vodeći pred sobom živi zid od zarobljenih civila, nastojali osvojiti pounjska sela na dvorskom području

Obilježena je 24. godišnjica pogibije desetorice hrvatskih policajaca koji su 26. srpnja 1991. godine dali svoje živote u obrani Hrvatske.

Osmorica su bila iz PU Zagrebačke, a dvojica iz PU Sisačko-moslavačke.

[ad id=”68099″]

U sklopu akcije Žaoka toga su dana srpski agresori i teroristi, vodeći pred sobom živi zid od zarobljenih civila, nastojali osvojiti pounjska sela na dvorskom pdoručju, no u Strugi Banskoj zaustavila su ih dvojica policajaca koja su, žrtvujući svoje živote, raznijeli improvizirano oklopno vozilo. Policajac iz StrugeMile Blažević-Čađo skočio je na to vozilo, upozorio civile iz živog zida i bacio bombe poginuvši i sam prilikom toga, a s njim je stradao i policajac Željko Filipović iz Zagreba.

Taj napad zaustavio je napredovanje pobunjenika i terorista, no toga dana poginuli su još i policajci Mile Pušić, Davor Vukas, Branko Vuk, Ivica Perić, Žarko Gundić, Mladen Halapa, Zoran Šaronja i Goran Fadljević. Poginulo je i više civila dok su mnogi bili ranjeni.

„Kada je bila izvršena agresija na Hrvatsku od strane srpsko-crnogorske vojske, hrvatskom narodu i građanima ove zemlje nije drugo preostalo nego se obraniti. Nažalost, mnogi su braneći Hrvatsku položili svoje živote, stoga nas njihova nasilna smrt obvezuje da ne zaboravimo ovu memoriju kao i sve druge memorije tijekom naše povijesti”, rekao je u danas u Strugi Banskoj vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Juraj Jezerinac.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR