Connect with us

Iz Svijeta

Hezbolah: Nijedno mjesto u Izraelu neće biti pošteđeno u slučaju rata

Objavljeno

-

Foto: EPA

Vođa libanonskog Hezbolaha, šeik Hasan Nasralah, upozorio je u srijedu da “nijedno mjesto” u Izraelu neće biti pošteđeno njihovih projektila ako izraelski čelnici provedu u djelo svoje prijetnje da će napasti Libanon.

Hasan Nasralah također je zaprijetio Cipru. “Otvaranje zračnih luka i ciparskih baza izraelskom neprijatelju kako bi ciljao Libanon značilo bi da je ciparska vlada sudionik rata”, upozorio je u govoru koji je uživo prenosila televizija.

“(Izraelski) neprijatelj savršeno zna da smo spremni na najgore. Zna da nijedno mjesto neće biti pošteđeno naših projektila”, rekao je Nasralah.

Izraelska vojska objavila je jučer da je odobrila planove za ofenzivu na Libanon zbog intenziviranja prekograničnih sukoba s Hezbolahom u kontekstu rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Vođa Hezbolaha rekao je da ih u slučaju rata Izrael “treba očekivati s kopna, mora i zraka”. U drugom dijelu govora, ustvrdio je da se “neprijatelj zaista boji da otpor ne prodre u Galileju” na sjeveru Izraela, dodajući da je riječ o “mogućnosti (…) u kontekstu rata koji bi mogao biti nametnut Libanonu.”

Vođa Hezbolaha istaknuo je da je njegov pokret iskoristio “tek dio svojeg oružja” otkako je 8. listopada prošle godine otvorio frontu na jugu Libanona kako bi pomogao Hamasu u Pojasu Gaze.

Rekao je da Hezbolah ima više od 100.000 muškaraca spremnih za borbu. Hezbolah financira Iran, zakleti neprijatelj Izraela.

U više od osam mjeseci nasilja između Hezbolaha i izraelske vojske u pograničnim područjima u Libanonu je poginulo najmanje 478 ljudi, većinom borci Hezbolaha, te 93 civila, po podacima AFP-a. Na izraelskoj strani, poginulo je najmanje 15 vojnika i 11 civila, po izraelskim podacima. (Hina/K)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas