Pratite nas

Iz Svijeta

Hezbollah napao Izrael: Prijeti razorniji rat od onog 2006.

Objavljeno

na

Foto: Reuters

Kao što je to najavio i zaprijetio glavni tajnik Hezbollaha šeik Hassan Nasrallah, Hezbollah je napao danas izraelsku vojsku. Protutenkovske rakete ispaljene su iz Libanona prema selu Avivim na sjeveru Izraela, gdje su im cilj bile izraelska vojna baza i vojna vozila blizu granice.

Hezbollah je izdao priopćenje u kojem navodi kako su njihovi vojnici danas u 15 sati napali nekoliko oklopnih transportera izraelske vojske prilikom čega, osim uništenja oklopnih transportera, ubijena su dva a ranjeno nekoliko izraelskih vojnika.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je to demantirao tvrdeći sa u napadu nema stradalih izraelskih vojnika. Do razmjene vatre je došlo u vrijeme napetosti posljednjih dana između Izraela i libanonskog Hezbollaha koji je prošli tjedan optužio Izrael da je izveo napade dronovima na predgrađe Beiruta.

Izraelska vojska bombardira položaje koje smatra da ih koristi Hezbollah duž libanonsko-izraelske granice te je proglasila stanje pripravnosti i naredila otvaranje svih skloništa na sjeveru Izraela, piše Hassan Haidar Diab / Večernji list

Analitičari strahuju da bi Hezbollahov napad mogao dovesti do rata širih razmjera između Hezbollaha i Izraela s obzirom na to da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu prekinuo sastanak s honduraškim predsjednikom i sazvao hitan sastanak užeg kabineta.

Samo prije par dana glavni tajnik Hezbollaha Hassan Nasrallah zaprijetio je Izraelu kazavši “Neka nas izraelski vojnici samo čekaju…dan, dva, tri, mi ćemo doći i žestoko odgovoriti na izraelsku provokaciju”, ističući kako će suprotstaviti Izraelu i oboriti svaki izraelski dron koji uđe u libanonski zračni prostor, time otvarajući veliku mogućnost za rat, koji bi obuhvatio Libanon, Siriju i Izrael, u jeku pojačanih regionalnih napetosti.

Prijetnje Nasrallaha su došle nakon što je Izrael napao iranske snage u blizini Damaska tvrdeći kako tvrdi su planirale lansirati naoružane bespilotne letjelice na ciljeve u Izraelu ističući da je napad bio usmjeren na operativce Iranske revolucionarne garde i šijitske milicije koji su posljednjih nekoliko dana planirali napade na Izrael iz Sirije. Međutim, izraelski napad dronovima na predgrađe Beiruta koji je pod kontrolom Hezbollaha, kap je koja je prelila čašu.

Napad na predgrađe Beiruta od strane izraelskih dronova je bio prvi napad od 2006.godine kada je izbio rat između Izraela i Hezbollaha, u kojem je poginulo 1.200 ljudi, uglavnom civila, a u Izraelu je umrlo 158 ljudi, uglavnom vojnika.

Osim za napad na predgrađe Beiruta, uporište Hezbollaha, Nasrallah je najavio odmazdu i za zračne udare Izraela u Siriji, u kojima ubijena dvojica pripadnika Hezbollaha. “Čuo sam što je Nasrallah rekao. Predlažem Nasrallahu da se smiri. On dobro zna da Izrael zna kako se obraniti i uzvratiti neprijateljima”, poručio je Netanyahu te zaprijetivši Libanonu da će ga vratiti u kameno doba u slučaju da Hezbollah napadne Izrael.

Nema sumnje dođe li do eskalacije sukoba i rata između Hezbollaha i Izraela bit će to daleko razorniji rat od onog 2006. jer će Izrael biti napadnuti s dvije fronte, iz Libanona i Sirije.

Izraelska obavještajna služba nedavno je navela da Hezbollah ima između 100 i 120 tisuća raketa kratkog dometa, kao i nekoliko stotina raketa s dužim dometom, ali i više tisuća boraca Hezbollaha, iranske Revolucionarne garde i ostalih šijitskih paravojnih formacija u Siriji.

 

Netanyahu poručio vođi Hezbolaha da se ‘smiri’

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Njemačka planira integraciju budućih useljenika i prije dolaska u Njemačku

Objavljeno

na

Objavio

Njemačka vlada planira s integracijom budućih useljenika započeti još i prije njihovog useljavanja u Njemačku, priopćeno je nakon sastanka kabineta Angele Merkel u srijedu.

“Mi već i prije useljavanja trebamo postaviti smjernice za integraciju nakon dolaska u Njemačku”, rekla je povjerenica savezne vlade za integraciju Annette Widmann-Mauz nakon sastanka vlade na kojoj je prihvaćen dio tzv. “Nacionalnog akcijskog plana integracije”.

Akcijski plan predviđa mjere za integraciju budućih useljenika koje bi započele u zemljama porijekla a koje se prije svega odnose na učenje njemačkog jezika te iscrpno informiranje o životu u Njemačkoj.

“Time između ostalog želimo spriječiti stvaranje pogrešnih očekivanja od života u Njemačkoj”, rekla je Widmann-Mauz.

Nacionalni akcijski plan integracije sadrži nekoliko tematskih cjelina od kojih Widmann-Mauz ističe “početnu integraciju i inkluziju”.

U projekt su osim vlade uključene i savezne zemlje te pripadnici civilnog društva, socijalnih organizacija te 75 udruga migranata.

Donošenja nacionalnog akcijskog plana integracije je dio priprema za uvođenje Zakona o useljavanju kvalificiranih radnika koji stupa na snagu 1. ožujka ove godine.

Ovaj zakon će po prvi puta nakon sedamdesetih godina omogućiti sustavno useljavanje stručnjaka i kvalificiranih radnika iz zemalja koje nisu članice Europske unije.

Njemačkom tržištu rada nedostaje preko milijuna radnika a samo u sektoru obrtništva je trenutno otvoreno 250.000 radnih mjesta.

Njemačka kancelarka je na tzv. samitu o zakonu o useljavanju stručnih radnika u prosincu naglasila kako je useljavanje potrebno kako bi se zadržalo blagostanje u Njemačkoj.

Stranka Alternativa za Njemačku (AfD) je već kritizirala namjere Angele Merkel da Njemačku pretvori u useljeničku zemlju i time pogorša sadašnje probleme.

“Ono od čega Njemačka veća sada pati a to je stvaranje paralelnih društava, dječji brakovi, kriminalni klanovi, ubojstva iz časti i nedopušteni uvjeti u školama, će se dodatno pogoršati”, priopćila je Baetrix von Storch, jedna od vodećih političarki AfD-a. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Crnogorski premijer: Odnosi Srbije i Crne Gore su najlošiji od obnove nezavisnosti, ali ne našom zaslugom

Objavljeno

na

Objavio

Crnogorski premijer Duško Marković rekao je u srijedu da je Crna Gora prošla kroz „neviđenu propagandu“ nakon usvajanja zakona o slobodi vjeroispovijesti koju su vršili čimbenici “unutar zemlje, ali najdrastičnije i najbrutalnije oni iz susjedne Srbije”.

„Započeli su napadom na državne simbole i naše veleposlanstvo u Srbiji, bez spremnosti i namjere da se oni zaštite. Često se govori da je dva puta u Beogradu bio pokušaj paljenja crnogorske zastave. To nije bio pokušaj, nego je to bilo paljenje crnogorske zastave i to je bio jasan odnos prema državi Crnoj Gori i njenom suverenom pravu da odlučuje o unutarnjim pitanjima“, priopćio je Marković tijekom gostovanja u jutarnjem programu crnogorskog javnog servisa.

Komentirajući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da bi Crna Gora o zakonu o slobodi vjeroispovijesti trebala razgovarati sa patrijaršijom Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, Marković je kazao da će crnogorska vlada o svojim unutarnjim pitanjima razgovarati isključivo s predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske.

„O tome ne može niti će odlučivati nijedan predsjednik, pa ni predsjednik Srbije. Za nas je legitimna adresa za razgovor o ovom pitanju Mitropolija crnogorsko–primorska, odnosno, mitropolit Amfilohije ili njegovi suradnici koje on izabere za taj razgovor“, rekao je Marković.

Istaknuo je da Crna Gora želi Srbiju kao uspješnog i pouzdanog susjeda, te da je želja crnogorskih vlasti da se o pitanjima razgovara na službenoj i državnoj razini a ne preko medija i “programiranih analitičara i intelektualaca”.

“Odnosi Srbije i Crne Gore su najlošiji od obnove nezavisnosti, ali ne našom zaslugom”, priopćio je Marković.

On smatra da je crnogorski zakon o slobodi vjeroispovijesti najliberalniji u regiji jer su se prilikom njegove izrade, kako je kazao, proučavali zakone Srbije, Hrvatske, ali i zemalja Europske unije.

Crna Gora u posljednjim danima 2019. usvojila je zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojim se regulira i pitanje vlasništva nad imovinom vjerskih zajednica, što je u znatnoj mjeri ugrozilo imovinu Srpske pravoslavne crkve u toj zemlji. SPC taj zakon vidi kao paravan za otimanje njene imovine u Crnoj Gori. Zakon pak podržava Crnogorska pravoslavna crkva, koja ga vidi kao prvi veliki korak ka obnovi autokefalnosti te crkve.

U Crnoj Gori se svakog četvrtka i nedjelje, nakon večernje molitve vjernici Srpske pravoslavne crkve okupljaju u prosvjednim šetnjama u gotovo svim gradovima diljem te države.

Također, u Beogradu je ispred crnogorskog veleposlanstva održano nekoliko prosvjednih skupova na kojima su sudionici pokušali uz pomoć pirotehničkih sredstava zapaliti crnogorsku zastavu.(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari