Connect with us

Hrvatska

HGK otkriva svu grozotu Grčićevih manipulacija brojkom nezaposlenih

Objavljeno

-

Hrvatska gospodarska komora (HGK) u najnovijoj analizi statističkih pokazatelja otkriva pravu istinu o manipulacijama brojkama vladajućih SDP-ovaca na čelu s dežurnim optimistom potpredsjednikom Vlade Brankom Grčićem. On se, naime, pohvalio najmanjom stopom nezaposlenosti od 2009. godine, ali je zaboravio reći da se u međuvremenu iselilo više od 100.000 radno sposobnih ljudi, a najveća je manipulacija to što je zaboravio napomenuti da je broj zaposlenih najmanji, manji čak i od Račanove Vlade 2000, piše direktno.hr

[ad id=”68099″]

Analizu i komentar prenosimo u cijelosti:

Sa srpnjem već lagano otupljuje oštrina trenda pada broja nezaposlenih pod utjecajem glavne turističke sezone. Tako je broj nezaposlenih u odnosu na lipanj bio niži za 0,8 % te iznosio 257 994 osoba, a stopa registrirane nezaposlenosti 15,9%, tek 0,2 postotna boda manje nego mjesec dana ranije.

No, kada se ovi pokazatelji promatraju u godišnjoj usporedbi, stoje nešto povoljnije: broj nezaposlenih u srpnju manji je za 1,1 % u odnosu na srpanj prošle godine, a stopa registrirane nezaposlenosti manja je za 1,9 postotnih bodova (vidi: crvena linija u grafikonu). Ipak, pritom primjećujemo ublažavanje godišnjeg trenda: negativna razlika u godišnjoj stopi nezaposlenosti je najniža od kraja prošle godine, a razlika u padu broja nezaposlenih je najniža od rujna prošle godine.

hgk nezaposleni

Analiza HGK

Iako su trenutno razine nezaposlenosti i stope registrirane nezaposlenosti na najnižoj razini od 2009. godine, trendovi ostalih pokazatelja na tržištu rada i dalje nisu povoljni što znači da je pad broja nezaposlenih pod značajnim utjecajem drugih varijabli pored zapošljavanja uslijed čega i stopa nezaposlenosti pada sporije nego što bi to bilo pri zdravijim pomacima u nezaposlenosti. Naime, brojnost aktivnog stanovništva je još uvijek značajno manja nego prošle godine (za 3,2 %); štoviše, i dalje se u ovoj godini kreće na najnižim povijesnim razinama (u srpnju je prema našim izračunima bila na razini od 1,622 milijuna, što je tek nešto više od rekordno niskih 1,612 milijuna zabilježenih u svibnju). To je posljedica izostanka oporavka zaposlenosti (smanjenje nezaposlenosti se ne preljeva u zaposlenost). Tako je broj zaposlenih (prema našem izračunu) u srpnju ostvaren na razini od 1,364 milijuna, što je njegova najniža srpanjska razina još od ljeta 2000. godine.

Do kraja godine očekujemo produljenje ovakvih trendova što će rezultirati blagom korekcijom registrirane nezaposlenosti naniže u odnosu na prethodnu godinu, no oporavak zaposlenosti i aktivnosti će ponovno izostati.

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize Zvonimira Savića:

„Pod utjecajem turističke sezone, broj nezaposlenih i stopa nezaposlenosti u srpnju bile su u padu. Unatoč tome, prema našim izračunima broj zaposlenih u Hrvatskoj ostvaren je na razini od 1,364 milijuna, što je najniža brojka zabilježena u srpnju u zadnjih 15 godina. Broj aktivnog stanovništva procjenjujemo na 1,622 milijuna, što je neznatno više od rekordno niskih 1,612 milijuna zabilježenih u svibnju. Unatoč blagim pozitivnim trendovima na tržištu rada, u 2015. godini očekujemo izostanak vidljivog oporavka zaposlenosti i aktivnosti.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas