Connect with us

Hrvatska

HGZ optužnicu srbijanskog tužiteljstva smatra nezapamćenim presedanom

Objavljeno

-

Foto: Hina

Predsjednik Hrvatskoga generalskog zbora Marinko Krešić u petak je optužnicu kojima srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine (TZRZ) tereti četiri visoka časnika hrvatskoga zrakoplovstva zbog akcija u Oluji ocijenio presedanom nezapamćenim u povijesti.

Predsjednik Hrvatskoga generalskog zbora umirovljeni general bojnik Marinko Krešić u Osijeku je sudjelovao na osnivanju Stručnog savjeta – ogranka HGZ-a za Slavoniju i Baranju te je tom prigodom na novinarski upit odgovorio da „neprihvatljivim smatra mogućnost da jedna zemlja donosi zakon koji vrijedi za cijelo područje kompletne bivše Jugoslavije i da može dignuti optužnice protiv naših junaka koji nisu učinili nikakvo zlodjelo“.

“Oni nisu prešli u tuđi prostor, već su se borili na prostorima Republike Hrvatske i izvršavali svoje zadaće”, rekao je Krešić i dodao kako je optužnica podignuta u drugoj državi, a odnosi se na Republiku Hrvatsku.

“To je presedan i mislim da ćemo se očitovati i dati široko izvješće o tom pitanju čim budemo imali više detalja”, najavio je umirovljeni general bojnik i predsjednik HGZ-a Marinko Krešić.

Za voditelja novoosnovanoga Stručnog savjeta – ogranka Hrvatskoga generalskog zbora za Slavoniju i Baranju izabran je umirovljeni brigadni general Mladen Mikolčević, a tom prigodom u HGZ su primljena i tri nova člana – umirovljeni general bojnik Dragan Bagarić i umirovljeni brigadiri Marko Leko i Stipa Šašlin.

Predsjednik HGZ-a Krešić podsjetio je da je Slavonija u Domovinskom ratu dala nemjerljiv doprinos u obrani suverene i samostalne Republike Hrvatske, ističući kako se žele više uključiti u rad i pomoći Slavoniji.

Cilj HGZ-a ostvaren je u Domovinskom ratu, a sada u miru moramo se boriti za mlade da ostanu na ovim prostorima, poručio je i dodao kako je to Slavonija odavno zaslužila.

Mikolčević je izjavio da Slavonija nije krvarila za Hrvatsku samo u Slavoniji, nego po cijeloj državi, te kako smatra da su sada svi dužni pomoći Slavoniji, a to će biti “jedan od kotačića koji će raditi na tome”. (Hina)

General Miljavac: Napada na izbjegličku kolonu nije bilo! To dokazuje i razgovor srpskih oficira kojega smo snimili dok su se povlačili

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari