Connect with us

Reagiranja

HHO: Izjavom o proustaškim medijima, Stanković širi mržnju i kleveće kolege

Objavljeno

on

Hrvatski helsinški odbor uputio je dopis Etičkom povjerenstvu HRT-a zbog izjava njihovog voditelja Aleksandra Stankovića na Al Jazeere Balkans u kojoj je naveo da u Hrvatskoj “ispod radara prolazi desetak proustaških medija”.

[ad id=”68099″]

Priopćenje HHO-a prenosimo u cijelosti:

Članovima povjerenstva: Miri Barić, Nebojši Gladoviću, Damiru Smrtiću, Gordani Mrđen, Andreji Oreč, Biljani Romić, Miri Vočinkić, Mirni Zidarić, Hrvoju Zovku

Poštovani članovi Etičkog povjerenstva HRT-a,

Novinar Hrvatske radiotelevizije i voditelj emisije Nedjeljom u dva u emisiji Al Jazeere Balkans među ostalim izjavio je:

Prema važećem Etičkome kodeksu Hrvatske radiotelevizije „Novinari i kreativno osoblje odgovorni su za istinitost iznesenih navoda u svojim javnim istupima i djelovanju i istupima na društvenim mrežama te ne smiju kršiti odredbe ovoga Kodeksa ili drugih općih akata HRT-a“ (članak 48), te „ moraju biti vjerodostojni i odmjereni u javnim istupima te moraju izbjegavati sve istupe u javnosti, objektivno neprimjerene poslu koji obavljaju. Novinari i kreativno osoblje moraju biti svjesni da će u svemu što rade, pišu ili šalju javnosti biti smatrani dijelom HRT-a.“ (članak 47)

Zahtijevamo da Aleksandar Stanković hrvatskoj javnosti i vama odgovori na pitanje koji su to proustaški mediji u Hrvatskoj. Temeljem kojih kriterija i zakona je on utvrdio da su to proustaški mediji. Tko je on da govorom mržnje optužuje, za sada neidentificirane medije u Hrvatskoj da su proustaški. Zahtijevamo da vama i hrvatskoj javnosti kojih je to desetak medija navodno proustaški orijentirano. Da obrazloži na temelju čega on procjenjuje da su proustaški. Da nam definira što to znači proustaški mediji i da nam obrazloži na temelju kojih kriterija baš on određuje koji je to proustaški medij i da nam definira što je to proustaški medij. Konačno, mislimo da bi on sve to trebao obrazložiti i vama Etičkom povjerenstvu koje bi na temelju tih njegovih iskaza javnosti uputili svoj pravorijek.

Temeljem njegovog iskaza može se procijeniti je li Aleksandar Stanković u međunarodnom mediju s visokim stupnjem kredibiliteta oklevetao vlastite kolege novinare, je li njegov nastup bio vjerodostojan, je li se ogriješio o etički kodeks”, stoji u dopisu HHO-a upućenom članovi Etičkog povjerenstva HRT-a.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari