Pratite nas

Reagiranja

HHO: Kako je moguće da se neki hrvatski uglednici i moćnici liječe u svijetu na račun HZZO-a, a mala nevina dječica na to nemaju pravo

Objavljeno

na

HHO se oglasio o problemu devetero mališana koji se u Klaićevoj bolnici liječe od zoćudnog tumora nazvanog Neuroblastom. Iako je Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila upotrebu spomenutog lijeka, on je izuzetno skup.

Bolnica bolnica bi iz svojih unutarnjih sredstava mogla omogućiti lijek za samo dva pacijenta čime su liječnici dovedeni u nemoguću i nedopustivu dilemu.

Priopćenje HHO-a koje potpisuje Zvonimir Čičak prenosimo u cijelosti:

“U središtu pozornosti hrvatske javnosti našlo se devetero mališana starih do pet godina koji se liječe u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u Zagrebu. Djeca boluju od zloćudnog tumora nazvanog Neuroblastom, i čeka ih sigurna smrt ukoliko im se ne omoguće neophodni lijekovi. Neuroblastom napada različite djelove tijela, a manifestira se primjerice da, ovisno o oboljelom dijelu tijela djeca nekontrolirano mokre. Krv iz mozga ne može se vraćati u srce ukoliko bolest pritisne venu. Ako je u blizini dušnik dijete ne može disati, gutati, koža im poplavi, očni kapci se spuštaju. Ukoliko se zloćudni tumor razvija negdje uz kralježnicu dijete je oduzeto pa ne može pokretati ekstremitete, bilo ruke bilo noge. Tumor se širi i na kosti što izaziva velike bolove. Ukoliko se pak širi u blizini očiju, očne jabučice se guraju prema van. Djeca teško dišu, znoje se, grče im se mišići i udovi koji se pritom nekontrolirano miču. Teško govore.

Bez adekvatnog liječenja smrt od Neuroblastoma je neizbježna. Lijek Dinutuximab beta mogao bi pomoći djeci pri liječenju. Prije dva mjeseca Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je upotrebu spomenutog lijeka, pa je prema tome odobren i za Hrvatsku. Slijedom toga, lijek bi trebao i morao financirati i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. No lijek Dinutuximab beta izuzetno je skup. Jedna doza stoji oko 350.000 kuna, a za jedan cjeloviti tretman potrebno je pet doza, tj. 1.500.000 kuna. Pritom, taj lijek šansu pozitivnog djelovanja povećava za dvadest posto, pa je krajnji ishod liječenja neizvjestan.

Liječenjem tog zloćudnog tumora bave se jedino liječnici u Klinici za dječije bolesti u Klaićevoj. Bolnica bi iz svojih unutarnjih sredstava mogla omogućiti lijek za samo dva pacijenta čime su liječnici dovedeni u nemoguću i nedopustivu dilemu. Oni bi dakle trebali odlučiti o životu i smrti sedam preostalih malih pacijenata. Koga god izabrali, ostali mali pacijenti “osuđeni su na sigurnu smrt”. Dilema nije samo etička. Ona je prije svega moralna, i radi se zapravo o propitivanju onoga što možemo nazvati “javni moral” cijeloga hrvatskoga društva. Od odgovornih pojedinaca do najviših državnih institucija.

Može li i smije li iznos od deset milijuna kuna biti nešto upitno u hrvatskome društvu? Nažalost, u nas je i to moguće.

U modernom svijetu nitko drugome ne može i ne smije uskratiti pravo na život kao temeljno ljudsko pravo, a isto tako ni pravo na skrb i brigu društva o zdravlju. Ovo načelo nije ugrađeno samo u članak 59. Ustava RH, nego i u mnoge međunarodne dokumente koji se bave tom materijom.

Pogotovo kad se radi o djeci, i to onoj najranjivijoj skupini djece-pacijenata, u čiju se budućnost i potrebe kunu sve institucije ove države, ali i suvremenog svijeta.

Konačno, ne radi se samo o životu i zdravlju nevine dječice iz Klinke za dječije bolesti u Klaićevoj. Ovdje se radi o pravu svih građana Republike Hrvatske na odgovarajući i dostupni zdravstveni tretman u medicinskim institucijama u Hrvatskoj u skladu sa zakonom.

S pravom se stoga u ovoj Izjavi pitamo kako je moguće da se neki hrvatski pojedinci, prije svega uglednici i moćnici, liječe u svijetu na račun HZZO-a, a mala nevina dječica na to nemaju pravo. I to sve dotle da se problematizira i kupovina neophodnog lijeka neophodnog za njihovo lijecenje!? Temeljna je dilema dakle samo jedna : tko će u ovom slučaju biti HEROD”? .

Krucijalno je pitanje, u kakav su položaj dovedeni roditelji i bližnji ove dječice kad mogućnost preživljavanja i smrti ovisi o bešćutnosti birokracije. Životi devetero dječice koji boluju od spomenutog opakog zloćudnog tumora morali bi za sve nas biti izdignuti ne samo na razinu vrijednosti nego i temeljnih vrednota ovoga drustva.

Stoga pozivamo institucije hrvatske vlasti na svim nivoima, da javno preuzmu odgovornost za sudbinu ove djece. Životi ove dječice ne mogu i ne smiju ovisti o nekakvim ad hoc povjerenstvima. Njihova budućnost i zdravlje mora se zrcaliti iz ponašanja svih segmenata hrvatskoga društva, koje bi, slijedom Ustava, trebalo biti socijalno.

Stoga odmah učinite sve što možete, i to bez prijetvornih birokratskih dilema i nedoumica. Jučer, a ne sutra. Da ne bude prekasno.”

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Čičak žestoko odgovorio Lekoviću

Objavljeno

na

Objavio

Izabran sam tako da sam dobio jednoglasnu podršku i Odbora za imenovanja i Sabora. 113 zastupnika glasalo je za mene. To je glas građana. Kad neki notorni Leković govori o tome da je to poruka za građane, onda on ne razumije parlamentarnu demokraciju, komentirao je u Studiju 4 Ivan Zvonimir Čičak izjave predsjednika HND-a nakon njegova imenovanja za vanjskog člana saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije.

On i dalje razmišlja na totalitaran način u kojem on određuje što je za građane Hrvatske dobro i loše. Ne. Građani su dali svoj glas parlamentu i on odlučuje što je dobro, a što loše, nastavio je Čičak.

Imenovanjem predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava Ivana Zvonimira Čička za vanjskog člana Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, Hrvatski sabor završio je imenovanja vanjskih članova tog radnog tijela.

No na imenovanje Čička žestoko je reagiralo Hrvatsko novinarsko društvo. Predsjednik HND-a Saša Leković rekao je da je naknadnim imenovanjem Čička šestim vanjskim članom Odbora – “nastavljeno ruganje građanima Hrvatske”.

Ivan Zvonimir Čičak na to je odgovorio: Građanima Hrvatske izruguju se oni koji u ime sekte svojih istomišljenika žele biti kriteriji toga tko u Hrvatskoj može biti negdje. Dodao je kako je na njegov račun napisano mnogo uvreda na nekim portalima, a Index je nazvao “glasnogovornicima javne mržnje”.

Predsjednik HND-a Saša Leković u priopćenju spominje njegov “doprinos” hrvatskom novinarstvu – i činjenicu da ga je sud proglasio krivim za klevetu. Ono što je zadatak svih novinara jest da se bore za dekriminalizaciju klevete. Ja nisam osuđen zbog klevete nego zato što nisam htio otkriti izvor iz MUP-a koji mi je otkrio neke stvari o kapetanu Laptalu. Ono što sam radio u civiliziranom svijetu je vrlina, da braniš svoj ceh i profesionalnu tajnu, rekao je Čičak i dodao kako ne vidi nikakav problem što je za to osuđen i platio kaznu.

Ono što HND-u smeta jest i činjenica što u Odboru ne sjedi nitko tko je iz medija, ističu kako je time prekršen Poslovnik Hrvatskog sabora. Na to Čičak odgovara kako je on bio član izvršnog odbora HND-a i obnašao i druge važne funkcije u HND-u i kako se tada zalagao da predstavnici HND-a budu u saborskom odboru te kako je tadašnje vodstvo bilo protiv toga. Ja sam novinar. Imam veću biografiju od svih njih zajedno. Ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. Bio sam član brojnih novinarskih i nenovinarskih organizacija. Kad oni meni drže lekciju, to je smiješno, rekao je Čičak.

Najavio je da će se u Odboru aktivno zalagati protiv govora mržnje, svađa i neprimjerenog rječnika koji dominiraju javnim prostorom. Posebno se osvrnuo na saborske rasprave: Zastupnici moraju voditi računa o dostojanstvu, o dojmu koji svojim porukama ostavljaju u hrvatskoj javnosti. Oni nisu društvo u birtiji. Oni su zastupnici u Hrvatskom saboru, narod ih je izabrao i to trebaju osvijestiti. 

Otvoreno pismo Ante Guge Saši Lekoviću: Tvoje laži onemogućuju bilo kakvu mogućnost da se tvoje ponašanje opiše kao pristojno

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Dr. Josip Stjepandić prijavio NK Crvenu Zvezdu i Nogometni savez Srbije UEFA-i zbog poticanja na mržnju

Objavljeno

na

Objavio

“Do novog oslobođenja! Slava svim žrtvama za srpski Vukovar!”, pisalo je na transparentu navijača Crvene zvezde – Delija u danima kad se Hrvatska s tugom ali i s ponosom sjeća žrtava Vukovara i Škabrnje.

Uz ovaj natpis uslijedilo je skandiranje srpskom heroju Ratku Mladiću kome se presuda za najteže ratne zločine očekuje 22. studenog.

Na ovo je reagirao dr. Josip Stjepandić prijavom UEFI, koju možete pročitati u nastavku:

Štovani dame i gospodo,
tijekom nogometne utakmice 1. Srpske lige između klubova „Crvena Zvezda“ i „Rad“ dne 18.11.2017 „Delije“, navijači „Crvene Zvezde“, razvili su transparent „18.11.1991. ДO HOBOГ OCЛOБOЂEЊA – СЛAВA СВИM ЖPTBAMA ЗA CPПCKИ BУKOBAP (18.11.1991 Do novog oslobođenja – Slava svim žrtvama za srpski Vukovar)“ na stadionu.

Time se obljetnica 18.11.1991 obilježavala kao oslobođenje, kad su srpske vojne snage okupirale hrvatski grad Vukovar te pritom pobile više tisuća ljudi, među njima civili i zarobljenici, mnoge od njih zvjerski mučeći.

O zločinima srpskih snaga u međuvremenu su sudili međunarodni sudovi u Den Haag-u. Tako su Mile Mrkšić i Veselin Šljivančanin u postupku „Mrkšić et al. (IT-95-13/1) Vukovar Hospital” (http://www.icty.org/case/mrksic/4) osuđeni na visoke zatvorske kazne zbog zločina protiv čovječnosti. Stalni međunarodni sud utvrdio je u postupku protiv Srbije (Application of the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide (Croatia v. Serbia), Judgment, I.C.J. Reports 2015, p. 3), da je Srbija počinila genocidne radnje (v. stavak 295: „…The Court thus finds that it has been proved by conclusive evidence that killings of members of the protected group, as defined above (see paragraph 205), were committed, and that the actus reus of genocide specified in Article II (a) of the Convention has therefore been established…”).

Mišljenja sam da su NK Crvena Zvezda i Nogometni savez Srbije prekršili pravila UEFA-e, jer su u najmanju ruku dopustili poticanje na mržnju, te Vas stoga pozivam da pokrenete stegovni postupak protiv NK Crvena Zvezda i Nogometnog saveza Srbije.

Sa štovanjem
Dr. Josip Stjepandić

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari