Pratite nas

HHO-Poklič “Za dom spremni” je ekvivalentan nacističkom “Seig Heil”

Objavljeno

na

HHO poručio je da već 20 godina upozorava na moralnu i političku pogubnost ustaškog pokliča “Za dom spremni”, koji je ekvivalentan nacističkom “Seig Heil”, ali to nije naišlo na odgovarajući odjek u javnosti jer njezin dobar dio godinama odobrava pozdrav koji je povijesno vezan uz ustaški pokret.

 

Hrvatski helsinški odbor  u priopćenju upozorava da izvikivanje i isticanje totalitarnih simbola u suvremenom svijetu utemeljenom na demokratskim načelima nije samo anticivilizacijski čin, nego i sjeme mogućih novih pogubnih ideologija i pokreta, zbog čega je najveći dio europskih zemalja zabranio isticanje takvih simbola.

 

HHO smatra da je koncentriranje medijske pažnje na nogometaša Josipa Šimunića površno jer se pozdrav “Za dom spremni” posljednjih godina čuo i na drugim utakmicama, i to uz prešutnu i odobravajući podršku dobrog dijela hrvatske javnosti.

 

Bez obzira što poklič “Za dom spremni”, kao i ostala ustaška i komunistička ikonografija, u Hrvatskoj nisu zakonom sankcionirani, nego se različitom i neujednačenom sudskom praksom tretiraju samo kao prekršaji, HHO smatra uporabu i jednih i drugih simbola neprihvatljivom.

 

Odbor te organizacije za ljudska prava smatra da za meritum stvari nije relevantno povijesno podrijetlo ustaškog pokliča, već ukazuje na sadašnji učinak tog pozdrava na hrvatski društveni i politički život, te na percepiranje Hrvatske i hrvatskog naroda u svijetu kroz prizmu tog pokliča.

 

Nakon incidenta sa Šimunićem na utakmici Hrvatska – Island na javnoj sceni su se, kažu u HHO-u, javila stara apologetska tumačenja pozdrava “Za dom spremni” i to uglavnom s ciljem odvajanja tog pozdrava od njegovih fašističkih i ustaških konotacija. No, činjenica je da ga je ustaški pokret usvojio i koristio kao stranački znak prepoznavanja, te ga u NDH nametnuo državnoj administraciji i široj javnosti.

 

“Nije bitno jesu li ustaše koristili već postojeće ili slične pozdrave, niti je važno što su i drugi pokreti koristili slične formulacije. Ovaj pozdrav povijesno je vezan uz ustaški pokret od samih njegovih početaka”, ističe HHO dodajući da ga je Pavelić koristio već 1932., a vjerojatno i ranije.

 

Tim su pozdravom završavale i sve javne manifestacije za vrijeme ustaškog režima i bio je na svim službenim dokumentima NDH. Upravo zbog povezanosti s Pavelićevom diktaturom i negativnim iskustvom NDH, dio hrvatske emigracije pavelićevskog izvorišta napustio je taj pozdrav ranih 1950-ih kao politički kompromitantan.

 

“U ustaškom simboličkom sustavu taj je pozdrav ekvivalentan nacističkom ‘Sieg Heil’, pa je povijesno kompromitiran”, kaže HHO dodajući da bi toga morao biti svijestan svaki hrvatski građanin i Hrvat izvan domovine.

Izvršni odbor HHO-a vjeruje da je javnu percepciju tog pozdrava moguće promijeniti samo demokratskom raspravom, preveniranjem, a ne novim oblicima represije ili javnog linča pojedinaca iskupina.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Angela Merkel o debaklu na izborima: Mnogo povjerenja je izgubljeno

Objavljeno

na

Objavio

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je u ponedjeljak da će vratiti povjerenje glasača nakon što su razmirice unutar njezine koalicije triju stranaka utjecale na izborne poraze u Bavarskoj.

U osvrtu na turbulentnih godinu dana od općih izbora 2017., nakon kojih su uslijedili bolni koalicijski pregovori uz oštre prepirke oko imigracije, kancelarka je priznala kako je “mnogo povjerenja izgubljeno”.

Naglasila je kako se očekuje da će njezina Kršćansko-demokratska unija (CDU) i sestrinska bavarska Kršćansko-socijalna unija (CSU) “djelovati na jedinstven način”, ukazujući na prijepor sa CSU-ovim Ministrom unutarnjih poslova Horstom Seehoferom.

Izbori u Bavarskoj još jedan udarac za vladu Angele Merkel

Njezini koalicijski partneri CSU i SPD pretrpjeli su na izborima u Bavarskoj održanim u nedjelju velike gubitke, zbog čega je Merkel zaključila da “kao kancelarka mora učiniti više kako bi osigurala povjerenje”.

Vladajuće su stranke bile šokirane rezultatima regionalnih izbora na kojima je CSU pao na 37 posto, izgubivši apsolutnu većinu u Bavarskoj kojom su vladali još od 1960-ih.

Socijaldemokratska stranka Njemačke, Merkelin drugi koalicijski partner, pala je na 9.7 posto, čime je prepolovila svoju potporu i dosegla najgori izborni rezultat ikad na regionalnim izborima.

(Hina)

 

Salvini nakon izbora u Bavarskoj: ‘Arrivederci, Merkel’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Ante Gotovina komentirao prosvjed u Vukovaru: Svi imamo pravo reći i slobodno izraziti ono što mislimo

Objavljeno

na

Objavio

Savjetnik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane umirovljeni general Ante Gotovina i umirovljeni general Mladen Markač danas su prisustvovali završnom dijelu vježbe “Velebit 18 – združena snaga” na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja.

U vježbi je sudjelovalo više desetaka tenkova i oklopljenih vozila, minobacača, helikoptera i aviona. Nakon održane vježbe Ante Gotovina je čestitao svim sudionicima.

Kako je kazao, radi se o složenoj vojnoj vježbi. “Sada slijedi, kao i uvijek, temeljita raščlamba ove vježbe koja će svojim zaključcima omogućiti Načelniku glavnog stožera i ministru obrane daljnje usmjeravanje k održavanju i jačanju borbene sposobnosti naših oružanih snaga”, kazao je Gotovina i dodao kako u vježbi ne bi mijenjao ništa, prenosi Dnevnik.hr

“Ono što nikada ne smijemo zaboraviti, oružane snage su jedan od najvažnijih stupova nacionalne sigurnosti. One nama garantiraju sigurnost i čuvanje naših sloboda i to je njihova zadaća”, kazao je Gotovina.

Na pitanje novinara kako bi procijenio utjecaj ministra obrane Damira Krstičevića na razvoj vojske odgovorio je: “Nema zadaće razvoja osiguranja. Ono što je bitno, to je sustav nacionalne sigurnosti. On vodi k cilju i mi smo svi zajedno s njim”.

Osvrnuo se i na vukovarski prosvjed: “Mi živimo u demokraciji. Svi imamo pravo reći i slobodno izraziti ono što mislimo. Kakva bi to bila država, ne bi to bila demokracija? Svatko od nas ima pravo reći što misli i za to mu nitko ne smije uskratiti niti ugroziti njegovu sigurnost zbog toga”. “Ja nisam mogao ići, radio sam svoj posao i bio sam na moru”, dodao je Gotovina.

Na pitanje novinara smatra li da su institucije zakazale po pitanju procesuiranja ratnih zločina, Gotovina je odgovorio:

“Uvijek se može bolje. Ali mi moramo vjerovati našim institucijama. Država je jaka koliko su jake njezine institucije. Istina je da smo ponekad nestrpljivi. Moramo se naoružati strpljenjem i vjerovati ono što je naš zajednički interes, a to je da svaki čovjek koji živi tu se osjeća dobro. I ti su temelji Domovinski rat, na njima je izgrađena naša demokracija. Sigurno da uvijek ima nekih stvari koje mogu biti bolje, ali to je put koji samo mi možemo napraviti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari