Connect with us

Reagiranja

HHO poslao upozorenje: U Francusku ušle skupine huligana iz Hrvatske koje žele izazvati nerede

Objavljeno

on

Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak uputio je javnosti Izjavu br. 8 – o predstojećoj utakmici u St. Etienneu, koju prenosimo u cijelosti:

 [ad id=”93788″]

Europsko nogometno prvenstvo u Francuskoj u središtu je pozornosti javnosti. Hrvatsku javnost nakon posljednje uspješne utakmice s reprezentacijom Turske posebno uznemiruju vijesti o tome da se na utakmici u St. Etienneu između Hrvatske i Češke u petak u 18 sati očekuju neredi koje će navodno izazvati pripadnici navijačke skupine „Torcida”, ali i ne samo oni.

Predstavnici navijačke skupine „Uvijek vjerni” već su upozorili na činjenicu da dio navijača priprema prekid utakmice u St. Etienneu kako bi Hrvatska bila izbačena ne samo s europskoga prvenstva nego i europskoga nogometa na određen broj godina. O tome su bile vođene i rasprave u hrvatskoj javnosti. Napominjemo da su tijekom posljednje godine dana Hrvatski nogometni savez (HNS) i Hrvatska nogometna repezentacija kažnjeni s pet utakmica igranja bez publike. Osim huliganizma, divljaštva i piromanije međunarodne nogometne institucije posebno iritira stalna pojava fašističke retorike na utakmicama hrvatske državne vrste.

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) u sklopu projekta „Izravna prevencija navijačkog nasilja” smatra svojom obvezom obavijestiti javnost o informacijama koje posjeduje.

Prema provjerenim informacijama kojima raspolaže HHO u St. Etienneu se nalazi 300-tinjak pripadnika Torcide koji su tamo doputovali iz Hrvatske. Dio njih je zadržan na granici na graničnim prelazima „Pasjak” i „Rupe” budući je kod njih pronađena oprema za maskiranje i određena količina droge te se nad njima provodi kriminalistička obrada. Hrvatske vlasti su u direktnom kontaktu s francuskim vlastima i surađuju u pokušaju prevencije nereda na stadionu.

Navijači Torcide, ali i pripadnici drugih navijačkih skupina iz Hrvatske pribavili su ulaznice preko navijača St. Etiennea na drugo ime. Upravo stoga hrvatska strana inzistira na tome da predstavnici francuskih vlasti, ali i organizatora, prilikom ulaska na stadion provjeravaju ulaznice personalizacijom uz predočenje osobnih isprava temeljem kojih se utvrđuje identitet donositelja ulaznice.

I ne samo to, francuske vlasti razmatraju mogućnost zabrane ulaska u grad na određeni rok pripadnicima navijačkih skupina, što je u skladu s francuskim zakonima. To može učiniti i gradonačelnik dekretom. Isto se dogodilo i prilikom gostovanja Dinama u Parizu 2012. godine kada su francuske vlasti prije utakmice PSG – Dinamo zabranile ulazak hrvatskim navijačima, koji su ipak u Parizu izazvali veće incidente. Jednako tako, 2013. prilikom utakmice PSV – Dinamo gradolnačelnik Eindhovena dekretom je zabranio ulazak navijača bez personaliziranih ulaznica.

Ovaj puta nitko neće moći, kao što je uobičajeno, optuživati HNS da je kriv i odgovoran za javno sramoćenje Hrvatske kroz Hrvatsku nogometnu reprezentaciju, kao što je bilo u slučaju sramotne svastike prilikom utakmice Hrvatska – Italija u Splitu. Ovaj puta organizaciju utakmice ima francuska strana kojoj pomaže i određeni dio predstavnika MUP-a RH koji se nalaze u Francuskoj.

Neosporno je da se u situaciji političke nestabilnosti u zemlji i lošeg ozračja u društvu te brojnih podjela nogometni uspjeh Hrvatske doživljava kao kohezivni faktor nacije koji vraća nadu i radost cijelom društvu. To nekima smeta, ali to još više razobličuje krajnje ciljeve jedne ili više prepoznatljivih grupa te je jasno da ova akcija nije slučaj ili nestašluk, nego „projekt”. Ne radi se samo o hrvatskom nogometu i Hrvatskom nogometnom savezu. Krajnji cilj ove akcije je daljnja destabilizacija hrvatskoga društva i javno sramoćenje Hrvatske države i Hrvata kao političkog naroda u svijetu.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

Predsjednik

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari