Pratite nas

Kolumne

“Hibridna” presuda

Objavljeno

na

Premda su politički pokazatelji poprilično razvidni, ne treba se iznenaditi ako možebitno ozbiljna istraga pokaže kako je presuda hercegbosanskim Hrvatima samo jedne inačica hibridnoga rata. Ovaj put možda u režiji islamističkih središta moći

Drugostupanjska presuda Haaškoga tribunala šestorici hercegbosanskih Hrvata nije samo po burnim reakcijama u Hrvatskoj, BiH i Srbiji, nego i po svojim posljedicama što će ih dugoročno proizvoditi, do kraja razgolitila samu ideju o takvom načinu međunarodnoga sudovanja, koje se posve logično pretvorilo u produženo bojište na kojem politički moćniji akteri vode nastavak borbe za ostvarenjem ciljeva koje nisu uspjeli realizirati tijekom rata.

Zato je i prosvjedna odluka generala Slobodana Praljka jedini moralno uzvišen čin u prostorijama te dvadeset i šest godina stare međunarodne ustanove, što sudeći po prvotnoj reakciji svjetskih medija, nije mogla prikriti ni jedna politika umočena u rad tog sudišta.

Premda bi se po istupima navodnih pravnih auktoriteta na međunarodnoj pozornici moglo prosuđivati o udjelima pojedinih nacionalnih politika u sudskim odlukama Haaškoga tribunala, stvarne bi pravnike s malo etičkoga osjećaja do krajnjih granica trebao zabrinuti način na koji je ova politička ustanova vodila procese pod maskom božice pravde.

Naime, za razliku od sudskih parbi u normalnim demokratskim državama, gdje je najvećim dijelom sudstvo, kao posebna vlast, izdvojeno od političkoga utjecaja, pa se i najbezazlenija politička poruka smatra pokušajem pritiska na sud, Haaški je tribunal od svojih početaka funkcionirao isključivo na političkim odlukama, koje je Sudsko vijeće, nakon montiranih optužnica Tužiteljstva, trebalo tek oblikovati u forme različitih presuda.

Tužitelji Haaškoga suda nisu opasni zato što, kao Carla del Ponte, podsjećaju na okrutnost nacističkih progonitelja i njihov odnos prema cijelim narodima ili poput njezinih nastavljača odjevenih u demokratsko ruho, koji odražavaju najsvjetlije tradicije staljinističkoga progona političkih protivnika, nego zato što bi njihov način rada mogao postati temeljem europskoga sudovanja.

Problem, naime, nastaje tek u trenutku kad politička središta moći pozivaju na poštivanje ovakvih političkih presuda. Ljudi mogu poštivati odluku nezavisna i nepristrana suda, čak i onda kad presuda nije u njihovu interesu, pače, može biti i nedovoljno utemeljena. Nu zdrava logika i minimum etičkoga osjećaja svakoga normalnog čovjeka potiču na otpor i borbu proti takvoj nepravdi.

Struktura drugostupanjske haaške presude hercegbosanskih Hrvatima, unatoč tomu što se na nju čekalo četiri godine, više djeluje kao smušen sastavak nesvršena jurista, nego ozbiljna sudska presuda, u kojoj su osuđeni hrvatska država, njezino političko vodstvo pa i cijeli hrvatski narod.

Dok se primjerice u obrazloženju presude navodi kako je Sudsko vijeće u drugom stupnju prihvatilo i uvažilo znatne dijelove prigovora obrana optuženih Hrvata, te prihvaćene prigovore na razini kaznene odgovornosti ne prate i adekvatne sankcije, koje su očito samo prepisane iz prvostupanjske presude.

Svaki bi ozbiljan prizivni sud, ovdje ne računam nacističke i komunističke sudove, poništio ovakvu presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje.

Kako na odluke Haaškoga tribunala ne postoji ni mogućnost formalnoga priziva, njegove žrtve ostaju trajno oštećene, a pravda nikad zadovoljena.

U političkom smislu, sad više nema dvojbe kako je presuda hercegbosanskim Hrvatima pogodovala ponajprije islamističkom projektu u BiH, jer je sud na primjer bin Ladenove islamističke teroriste proglasio braniteljima BiH, a jedini autohtoni narod u BiH – Hrvate i njegove vojne i političke predstavnike okupatorima vlastite zemlje.

Nije teško zaključiti kako Haaški sud ovom presudom potiče Bošnjake da iskorijene hrvatski narod s područja Herceg-Bosne te na taj način izbiju na jadransku obalu i otvore put još čvršćega povezivanja s Erdoganovom Turskom. Protezanjem turske moći na BiH sužava se mogućnost širenja EU na tu zemlju, jer Bošnjaci bez Turaka ne žele u Europsku uniju.

Haaškom presudom nagrađena je i Srbija, koja je oslobođena za bilo kakvu agresiju dok je u stvarnosti vodila četiri agresivna rata – protiv Slovenije, Hrvatske, BiH i Kosova.

Naime, po Haaškoj presudi Hrvatska je osuđena kao jedini agresor, što nije ništa drugo nego stara projekcija jedne od europskih velesila, koja i snosi znatan dio odgovornosti za tadašnju muslimansku agresiju na hrvatska područja u BiH. Ovakva presuda inače potiče i Beograd na vođenje intenzivnijega hibridnoga rata protiv Hrvatske.

Protuhrvatski intonirana haaška presuda odgovara i Rusiji, koja štiti svoje interese u Republici Srpskoj, a s kojom je vežu i duboki partnersko-saveznički odnosi. Dok Bošnjaci ne žele EU, nasuprot njima, Republika Srpska priječi svako povezivanje BiH s NATO savezom.

Grlatošću njemačkih medija i pozivima bruxelleskih činovnika na poštivanje političke presude hercegbosanskim Hrvatima pokušava se prikriti udjel berlinske politike u haaškoj montaži. Budući je Srbija svojevrsna odskočna daska za izvoz njemačke robe u Rusiju, kojim se inače krši embargo, onda i Haaški sud kao „sastavni dio europskih vrijednosti“ nosi jedan dio tereta njemačko-ruske trgovinske razmjene.

Forma i struktura presude ne bi nam dali za pravo tvrdnji kako je proizvedena u europskim uredima. Po svemu sudeći na njoj radio pravno nedovoljno discipliniran um, koji se očito poslužio starom prvostupanjskom presudom, skovanom u britanskim radionicama, još dok je London bio dio jedinstvene EU.

Premda su politički pokazatelji razvidni, ne bih se iznenadio kad bi možebitno ozbiljna istraga pokazala kako je presuda hercegbosanskim Hrvatima samo jedne inačica hibridnoga rata. Ovaj put možda u režiji islamističkih središta moći.

Ivan Svićušić / Hrvatsko slovo

MIŠETIĆ: Osvjetljavanje presuda Haškog tribunala u predmetu Prlić

Što vi mislite o ovoj temi?

Kolumne

Neće kazandžije u svijet, a i kada odu – shvate da im nigdje nije dobro kao ovdje

Objavljeno

na

Objavio

Nakon dugo vremena opet se oglasio Branimir Johnny Štulić uvrnutim priopćenjem. Ljuti se na kazandžiju Radu. Šerbedžiju, naravno. Zato što Rade laže i lažno se predstavlja njegovim prijateljem: ”Taj kazandžija Šerbedžija mračno laže. Johnny ga nikad nije zvao u šetnju po Zagrebu, niti mu je napravio pjesmu, niti su ikada bili prijatelji, upravo obrnuto, on je njega jednom zgodom, po svojoj želji, provozao svojim mercedesom da bi s njime divno šutio, međutim, iskoristi taj svoj poziv da tu pjesmu lakše otuđi i ubaci u svoju predstavu bez pitanja, dapače, da to sakrije, on nju potom i snimi, a sad već tim gnjusnim lažima opravdava i sam razlog svog opakog postojanja.” Godine koje su prošle, za mene barem, Štulićevim su pjesmama oduzele nekadašnju draž, ali ono nešto što titra na tromeđi diletantizma, banalnosti i genijalnosti ne može im se poreći. To nešto izbija i iz ovog zlovoljnog demantija.

Kazandžija je turcizam, znači: kotlar, obrtnik koji izrađuje kotlove i druge posude od bakra ili mjedi. Međutim, u simboličnom smislu kazan u vječito gladnim balkanskim gudurama predstavlja stjecište svih zemaljskih dobara, a prvo se namire oni koji su bliže kazanu. Pa tako ‘kazandžija’ može značiti i ‘onaj tko je uvijek uz kazan’. U tom kontekstu državne jasle, korito i kazan svojevrsni su sinonimi, a kazandžije, jaslari, koritari naša sudbina. Treba biti pošten i priznati da kazandžija Rade nije možda najbolji egzemplar kazandžije jer je on ovu zajednicu ponečim i zadužio, primjerice ulogom Matana u Prosjacima i sinovima, a kakvu-takvu glumačku karijeru ostvario je i izvan granica Regiona; no privatizacija Brijuna, naglašena jugoslavenština i još ponešto svrstavaju ga u tu kategoriju.

Tipičan kazandžija njeguje osobitu vrstu reciprociteta naspram države na čiji se ”kazan” nakačio: koliko beriva iz ”kazana” povuče, toliko žuči natrag isporuči. Na njihovu sreću zlovolja prema hrvatskoj državnosti u suvremenoj je Hrvatskoj roba koja ima dobru prođu. Zato kazandžijama ide bolje no ikada u posljednjih tridesetak godina. Kazandžija najviše ima u politici, medijima i kulturi jer se tu – da ostanem na tragu B. J. Štulića –  najmračnije laže. Posebna su sorta kazandžije umjetnici. Ruku na srce, ”kazan” je ono što drži sve te Frljiće, Mataniće, Tomiće i ostale kekine u državi u kojoj je još uvijek na zastavi ”šahovnica” i platežno sredstvo kuna. Isti je razlog i ,,kazandžiju Radu” dovabio natrag iz dalekog svijeta.

Neće kazandžije u svijet, a i kada odu – shvate da im nigdje nije dobro kao ovdje. Tako slušam kazandžiju Edina zvanog Edo kod kazandžije Ace. Edo je bio pet ili koliko već godina u Izraelu, zbog ljubavi, i to je lijepo. Pa se vratio, valjda zbog domotužja, i to je lijepo. Premda se vratio nešto zapadnije, ali nećemo sada sitničariti. Stanković mu, očito je, radi promociju za veliki koncert u Domu sportova 16. studenog 2018. Koncert je, zapravo, trebao biti devetoga, međutim iz ”tehničkih razloga” odgođen je za tjedan dana. Netko zloban mogao bi pomisliti da su ti ”tehnički razlozi” nedovoljan broj prodanih ulaznica. Bilo kako bilo, uskočio je Aleksandar Stanković da pomogne kao drug drugu iliti kazandžija kazandžiji.

Mediji su inače skloni Edinu Osmiću, u samo zadnjih tjedan dana tri velika intervjua: u Večernjem listu, na N1 i na HTV-u. Kada bi netko na HTV-u, iako takvog nema, ugostio Marka Perkovića i promovirao njegov koncert te malo zapjevao s Markom kao Aca s Edinom – digla bi se na noge cijela ta ”kazandžijska Hrvatska”, sve dok taj netko ne bi dobio otkaz. Ta ”kazandžijska” ili ”antifašistička” Hrvatska već dva desetljeća sve drži u rukama i pomalo cijedi Hrvatsku kao limun. Njima limunada, nama gorčina. Kuži Edin kako stvari stoji pa onako hinjenom bosanskom priprostošću gudi ”antifašističkim” ušima: ”Najzajebanije je to što se kod nas fašizam izjednačava s antifašizmom”. No, da Edin nije tipični zapadnjački ljevičar, udaljen od stvarnosti, svjedoči njegova fina diskriminacija imigrantske opasnosti za Bihać i za Zagreb. Veli Edin da imigranti nisu baš nikakva opasnost za Hrvatsku jer ionako ne žele ostati u Hrvatskoj, dok su, eto, opasnost za Bihać i BiH jer se Bosna i Hercegovina nije u stanju nositi s tim problemom. Kao da imigranti žele ostati u Bihaću!?

Još bi mu čovjek i oprostio to o imigrantima da nije izvalio sljedeće:  ”Ne mogu ni ja reći da su svi Hrvati fašisti zbog 20 idiota.” Iz konteksta je bilo vidljivo da se referirao na svojedobno postrojavanje Keleminčevih ridikula na Trgu bana Jelačića. Krajnje je maliciozno na temelju tako marginalnih pojava pod povećalo stavljati cijelu naciju, pa onda velikodušno priznati da ipak svi Hrvati nisu fašisti! To je trenutak u kojemu je Edin Osmić uvrijedio zemlju koja mu je pružila utočište od rata, omogućila obrazovanje i estradnu karijeru, i da je Hrvatska država nalik Izraelu u kojemu je Edin donedavno boravio – sigurno više nikada ne bi dobio priliku na javnoj televiziji blatiti zemlju koja mu je toliko dala.

Ipak, sve su to sitnice naspram onog što nam radi Veliki Kazandžija dok nam, blagoglagoljeći o europskim vrijednostima, zemlju priprema da postane odlagalište za zapadnu Europu neupotrebljivih imigranata. Uistinu, kazandžije mračno lažu.

Damir Pešorda/Hrvatski tjednik /Hrvatsko nebo

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Nino Raspudić: Zašto je Nitko tako jak i kakva mu je budućnost?

Objavljeno

na

Objavio

Tijekom deset godina pisanja Kratkog espressa tema mi je, među istaknutim osobama na političkoj i društvenoj sceni, bio već gotovo svatko. Sada je konačno na red došao Nitko.

Pisati o Nikome u jesen 2018. je nezaobilazno, jer je dotični Nitko politički relevantna, istina prazna figura u političkom sustavu Hrvatske.

Prema zadnjem CRO Demoskopu, redovnom mjesečnom istraživanju o političkim preferencijama građana, nakon tri mjeseca “Nitko” (niti jedan političar) se vratio na vrh ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara.

Nitko je tako godinu dana pred predsjedničke izbore potisnuo aktualnu predsjednicu Grabar Kitarović na drugo mjesto. “Nitko” je najučestaliji odgovor u studenom s izborom od 21,1 posto (prema 20,0 posto u listopadu), dok je Kolinda Grabar Kitarović druga s izborom od 20 posto (prema prošlomjesečnih 19,8 posto).

Trend je jasan, dok je potpora aktualnoj predsjednici blago pala, Nitko je narastao za više od postotka, i čini se da ga nitko drugi ne može zaustaviti. Važno je napomenutu, kada govorimo o simpatizerima Nikoga, da se ne radi o ljudima koji su odbili sudjelovati u anketi, već o onima su se izjasnili, dakle, prihvatili pravila igre i odgovorili, i to tako da im je najdraži Nitko, piše Nino Raspudić / Večernji list

Tko bi dakle, prema trenutnim anketama mogao potući Kolindu Grabar Kitarović na sljedećim izborima? Nitko. Istina, po anketama je i Ivo Josipović imao prednost pred istom protukandidatkinjom, i to znatno veću, pa je na koncu izgubio. Ali Nitko se čini konkretnijim i perspektivnijim.

Nitko, za razliku od svih drugih ponuđenih imena, ima tu prednost što ne iritira birače. Kakav mu je stil odijevanja? Nikakav. Kakav auto vozi? Nikakav. Gdje stanuje? Nigdje. Nema rodbine, nema prošlosti. Nema predaka koji su sudjelovali u Drugom svjetskom ratu. Nitko nije imao nikakvu ulogu u privatizaciji. Nitko ne bi pritrčao drugoj stranci jer oni time ne bi dobili ništa. Nitko nikome ne smeta.

Nitko jest samo utoliko što nije, što ga nema. No problem je što Nitko nije jedinstven. Naš Nitko nije isti kao njihov Nitko. Nitko su dakle mnogi, koju mogu biti jedinstveni Nitko toliko dugo dok su samo potencijalni netko.

Objedinjava ih samo ono što (još) nije. Čim bi se to aktualiziralo kao stvarni Netko, raspršila bi se snaga i trenutna prednost Nikoga. Svatko ima svoga Nitko, zato ga svi vole, zbog apstraktnosti i univerzalne razmjenjivost. On je nešto poput novca. Tisuću kuna može po potrebi biti kaput, izlet u Veneciju, četvrt teleta, tečaj šivanja, sunčane naočale i puno drugih, međusobno nepovezanih stvari.

Kao što nisu isti, primjerice, katolički ateist i protestantski ateist, već nužno dijelom pokazuju i osobine onoga što nisu, od čega su se odmakli, tako nije isto lijevi i desni Nitko. Što su ljudi nezadovoljniji političkom scenom, Nitko je veći. Što je stanje na političkoj sceni bolje to Nitko ima manju potporu. Tko, dakle, profitira od toga što su političari loši, prijetvorni, korumpirani? Nitko. Evo ga već na 21%!

Mnogi bi željeli zauzeti taj prostor. Dalija Orešković bi silno željela biti Nitko. Marko Vučetić se već ponudio da bude Uvjetni Nitko, dok se ne pojavi bolji, kojeg bi, kaže, rado podržao. Oni koju su već etablirani na političkoj sceni i koji po popularnosti Nikome gledaju u leđa silno se trude da netko ne bi postao Nitko, tj. zauzeo njegovo mjesto.

Točnije, oni se prije svega brinu da Nitko ostane Nitko. No, možda je upravo on naš pravi suveren? Prazno mjesto u sistemu oko kojeg se sve okuplja i koje nas još jedino drži zajedno? Možda, nesvjesno, hrvatska politika odavno teži njemu?

Ljudi bez svojstava i sada nas vode. Kakva nam je vanjska politika? Nikakva. Kao da je vodi Nitko. Tko iz Hrvatske može pomoći Hrvatima u BiH? Nitko. Znakovito je kako je gospodarstvo naviše naraslo za vrijeme tehničke vlade, u, izgleda za nas idealnoj situaciji, kada se na pitanje tko upravlja ekonomijom moglo mirne duše reći – Nitko. Dokle Nitko može rasti? Kakva mu je politička budućnost? Bi li promjena izbornog zakona utjecala na njegov rejting? Ova pitanja još čekaju odgovor. Možda je s recept za dobivanje velike potpore birača u Hrvatskoj 2018. sastoji u tome da budeš što sličniji Nikome. Da o polarizirajućim stvarima nemaš stava.

Jer nitko nema ništa protiv Nikoga. Političar Nitko nema neprijatelja. Moraš biti netko da bi imao protivnike. Protivnici te i čine nekim. Svaka determinacija je negacija. Ako si lijevi ne možeš biti i desni. Ako sjediš, onda ne stojiš niti ležiš. Ono što nisi te definira jednako kao i ono što jesi, samo s druge strane identitetske granice. Vrh politike danas je Nitko. Ni stari ni mladi, ni ženstveni ni muževni, ni lijevi ni desni.

Nitko možda već istinski vlada hrvatskom, budući da ima toliku potporu, a nikako da uleti Netko ili više nekih koji bi mu oduzeli prostor. Tko će potpisati Marakeški sporazum? Nitko. Tko će zaustaviti odljev mladih ljudi iz Hrvatske? Nitko. Tko će uvesti pravdu, red i solidarnost? Opet Nitko. Bojim se kako se u dogledno vrijeme nitko neće pojaviti da zauzme mjesto Nikoga. Nitko će tako još dugo biti prvi izbor većine ljudi. A i tko bi ga mogao ugroziti? Koja je tajna da pobijediš Nikoga u anketi? Kakav bi trebao postati? Nikakav.

S druge strane imamo svakakve. Već peti zastupnik SDP-a sada podržava HDZ-ovu vladu, uz HNS koji je pretrčao tamo ranije. A ta HDZ-ova vlada provodi politiku kakvu bi provodili SDP i HNS da su osvojili vlast. Je li, kad se sve to uzme u obzir, Nitko kao najpopularniji političar izraz bunta građana protiv tih Svakakvih?

Puno ih misli da imaju kapaciteta uskočiti i postati relevantni na političkoj sceni bez ikakve stvarne snage. To što si nitko i ništa ne mora značiti da možeš postati Nitko. Nitko je, naime, velika faca. Tko je odaniji od Jandrokovića? Nitko. Tko je dosljedniji od Stipe Mesića? Nitko. Tko je normalniji od Bandića? Nitko. Tko je veći hrvatski domoljub od Vesne Pusić? Nitko. Tko je pošteniji od Ivana Vrdoljaka? Nitko. Tko je veći briselski ćato od Plenkovića? Nitko. Tko još može onako lijepo ugostiti Vučića kao Kolinda Grabar Kitarović? Nitko.

Uzevši sve navedeno u obzir, mogu zaključiti kako me nitko od navedenih do sada nije inspirirao za kolumnu kao Nitko. Ne sumnjam da će još dugo držati vrh ljestvice popularnosti u Hrvatskoj, piše Nino Raspudić / Večernji list

 

Nino Raspudić: Marakeški sporazum je vrlo problematičan dokument, Hrvatska ga ne bi trebala potpisati!

 

 

Nino Raspudić vrlo argumentirano o izborima u BiH i mogućim posljedicama

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari