Pratite nas

Pregled

‘Hibridni rat je ozbiljan i stvaran’

Objavljeno

na

Hibridni rat

Sjećate se špijunske afere u kojoj je ministar Dragan Mektić optužio Hrvatsku za špijuniranje i naoružavanje terorističkih organizacija u BiH – eto u tom slučaju došlo je do potpunog obrata.

Tužiteljstvo BiH otvorilo je istragu protiv svog ministra za odavanje nacionalnih tajni. O ovoj temi razgovarali smo u Studiju 4 s Gordanom Akrapom s instituta za istraživanje hibridnih sukoba.

– S obzirom na činjenicu da je državno tužiteljstvo BiH izvršilo cijeli niz radnji i razgovaralo s cijelim nizom osoba uključujući ranatelje svih policijskih i sigurnosnih agencija u BiH i tražilo od njih pismena izvješća, očito su donijeli takav zaključak na temelju tih informacija koje su pokazale da su optužbe koje je ministar Mehtić iznio neutemeljene i netočne – odnosno jedan cijeli niz dezinformacija koji je usmjeren na pogoršanje odnosa s Hrvatskom, lažno optuživanje Hrvatske sigurnosno-obavještajne agencije za miješanje u unutarnje stvari BiH, ali i posredno – pokušaj utjecaja na institucije u BiH kojima se uvjetno govoreći na čelu nalaze Hrvati koji nisu po mjeri bošnjačkoj stranačkoj politici, ustvrdio je.

Na pitanje je li Mehtić od tužitelja postao osumnjičeni političar, Akrap je rekao “da takva dezinformacija jednostavna i banalna nije ni mogla završiti drugačije nego prozivanjem Mehtića za njeno plasiranje”.

– Kad se pogleda cijeli proces obrade podataka i onoga što je izneseno – vidi se jasno da nema riječi o istini. Dapače, radi se o najjednostavnijoj prozirnoj dezinformaciji koju je vrlo jednostavno utvrditi. I to je tužiteljstvo utvrdilo. Međutim problem pravi koji se krije iza svega toga su one izjave od početka koje je davao ministar Mehtić. Onog trenutka kad je išao davati izjavu tužiteljstvu i naknadno koje je govorio Bakir Izetbegović o tome – mi ovakvom i ovom tužiteljstvu BiH ne vjerujemo, oni rade protiv države BiH, istaknuo je.

– Cilj je, između ostalog, i potiskivanje utjecaja, barem onoga što je ostalo, Hrvata na procese zbivanja u BiH. Jer nemojte zaboraviti da je taj dan kad je Mehtić plasirao te dezinformacije u Neumu je završen skup pod nazivom “Europski ustav za europsku BiH” gdje se u 8 točaka zaključaka iznose vrlo jasni prijedlozi kojima se trasira put BiH prema EU uz naglašavanje potrebe za očuvanjem ljudskih prava, jednakosti, suradnje, konstitutivnosti, pomirenja, smirivanja tenzija. Međutim, sve ono što ne odgovara pojedinim čimbenicima političkim i sigurnosnim u BiH jer očito ne žele da BiH krene prema euroatlanskim integracijama.

– Hrvatska je racionalno reagirala u ovoj priči i pustila da institucije rade svoj posao. Nije previše burno reagirala, samo je ukazala na netočnosti, rekao je.

Na pitanje koliko se hrvatska politika mora ozbiljno odnositi prema neozbiljnim informacijama, obmanama, lažnim iskazima, Akrap je rekao da “na pojedinačnoj razini ne, ali kad postoji čitav niz takvih aktivnosti, može doći do ozbiljnih posljedica”.

– Ne treba zaboraviti da je područje zapadnog Balkana s kojim Hrvatska graniči i na koji se naslanja, vrlo trusno i nemirno područje. Gdje političe elite, a što se vidi sad na primjeru BiH, nisu politički ni sigurnosno definirane na način da razvijaju svoje države kako bi one dalje išle u pravcu napretka. Makedonija i Crna Gora su na ivici. U Srbiji stalno imate prosvjede. U BiH kuha. Znači nekome je u interesu da i u Hrvatskoj zakuha određene odnose i da potpiri situaciju kako bi došlo do unutarnjih problema, rekao je.

– Hibridni rat je ozbiljan i stvaran. To se vidi od utjecaja na rezultate predsjedničkih izbora u SAD-u, na rezultatima Brexita. A kad pričate s kolegama u Baltičkim zemljama, pogotovo Litvi, onda vidite da su te hibridne prijetnje vrlo stvarne i vrlo ozbiljne. Nije bez razloga da EU intenzivno radi na stvaranju akcijskog plana kako spriječiti dezinformiranje, posebno na javnim medijima i njihovo širenje kako bi se utjecalo na političke procese u pojedinim zemljama članicama, istaknuo je, piše HRT.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Tribina – Hrvatska 25 godina nakon Domovinskog rata. Kako dalje?

Objavljeno

na

Objavio

Tribina Projekta Velebit

Na početku tribine nastupa će novinar, glumac i voditelj Podcasta Velebit Dražen Stjepandić, koji je i autor humorističke monodrame ‘Lijevom našom’, a koja je nastala kao adaptacija tekstova Zvonimira Hodaka.

Nakon njega stand–up komičar, također i voditelj Podcasta Velebit i Dnevnog SHOWiniste Domagoj Pintarić svojim britkim i duhovitim komentarima analizira aktualne apsurde društvene i političke situacije u Hrvatskoj.

Na kraju zajedno s Markom Juričem novinarom i voditeljem predstavljaju ‘Podcast Velebit’ i ‘Projekt Velebit’ kao ideju, inicijativu i alternativni medij u Hrvatskoj, kojemu nije svrha samo bilježiti zbivanja, nego analizirati i utvrditi gdje se Hrvatska nalazi i kojim putem treba krenuti 25 godina nakon osloboditeljskog i pobjedničkog Domovinskog rata.

PodcastVelebit

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Vlada RH i Osječko-baranjska županija pomažu gradovima i općinama u borbi protiv komaraca, najizglednije – aviotretiranje

Objavljeno

na

Objavio

Danas je u Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije održana hitno sazvana Koordinacija župana s načelnicima i gradonačelnicima na temu alarmantno velikog broja komaraca na području gradova i općina Osječko-baranjske županije.

Župan Ivan Anušić, prošlog je petka (14. lipnja) u Zadru održao sastanak i s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem kako bi Vlada RH pomogla s dodatnim sredstvima da se riješi problem komaraca. Slijedom toga, jučer (18. lipnja) je u Osječko-baranjskoj županiji održan sastanak s predstavnicima Grada Osijeka nakon kojeg je Vladi RH poslana molba za pomoć u provođenju mjera dezinsekcije na području Osječko-baranjske županije.

Na današnjoj sjednici Vlade, uoči županijske Koordinacije donesen je Zaključak u vezi s rješavanjem problematike dezinsekcije komaraca u Osječko-baranjskoj županiji. Ovim se Zaključkom zadužuje Ministarstvo zdravstva da, u suradnji s Osječko-baranjskom županijom, jedinicama lokalne samouprave na području Osječko-baranjske županije te Zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, poduzme odgovarajuće mjere radi rješavanja problematike dezinsekcije komaraca na području Osječko-baranjske županije u cilju što kvalitetnije zaštite zdravlja ljudi na njezinom području.

– Brzom reakcijom i ovim Zaključkom Vlada RH dala nam je do znanja da stoji na raspolaganju za financijsku pomoć koliko god bude potrebno, a na nama je sada da pronađemo način kako najbrže i najučinkovitije riješiti problem s komarcima. Dosadašnji sustav očigledno nije dobar, svaka općina i grad radili su tretiranje na svoj način i u različito vrijeme, a neki od njih nisu ni imali sredstva za borbu protiv komaraca u svojim proračunima niti su provodili bilo kakvu aktivnost – rekao je župan Anušić te dodao kako će novci biti utrošeni na aviotretiranje kako bi sanirali ovu izvanrednu situaciju.

Dodao je da nema zabrane aviotretiranja, već da postoje određeni uvjeti koji se moraju ispuniti za tretiranje iz zraka iznad naseljenih mjesta, rubnih dijelova Kopačkog rita te drugih poplavnih područja.

– Tretiranje komaraca sa zemlje u ovom trenutku ne daje rezultate, što je vidljivo, aviotretiranje je sada najbolja opcija kako bismo riješili ovaj ne samo zdravstveni nego i poljoprivredni i gospodarski i turistički problem. Postoje mjesta koja su poplavna, a nedostupna su za tretiranje sa zemlje i s tih područja dolazi najviše komaraca – rekao je župan i naglasio kako je Osječko-baranjska županija prošle godine osnovala Povjerenstvo za koordinaciju sustava kontrole komaraca i uspostavljanja programa u gradovima i općinama.

Županija nema nadležnost provoditi mjere tretiranja komaraca pa je Povjerenstvo započelo s izradom Strategije kontrole komaraca koja bi dala jasne smjernice općinama i gradovima u čijoj je nadležnosti prevencija i suzbijanje komaraca.

– Strategija koju donosimo obuhvaća 365 dana borbe protiv komaraca, ključno je larvicidno tretiranje na područjima gdje su epicentri njihovog razmnožavanja kako bi spriječili situacije u kakvoj se danas nalazimo. Temeljem Strategije planiramo oformiti javnu ustanovu koja će uz Zavod za javno zdravstvo koje vrši monitoring, vršiti kontrolu, prevenciju i suzbijanje komaraca tijekom cijele godine na području svih općina i gradova jer komarci ne poznaju administrativne granice, a lete i do 40 kilometara od staništa – zaključio je župan Anušić.

Na današnjoj je Koordinaciji zaključeno kako će nakon usvajanja Strategije na Županijskoj skupštini, istu dobiti sve jedinice lokalne samouprave kako bi je usvojili na gradskim i općinskim vijećima jer će Strategija dati jasne smjernice kako smanjiti razinu komaraca do te mjere da ne utječu na kvalitetu života stanovnika Osječko-baranjske županije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari