Connect with us

Nedjeljom u 14

Hibridni rat protiv Andreja Plenkovića

Objavljeno

-

Američki kongresmen, republikanac, Doug Lamborn 7. rujna uputio je pismo premijeru Andreju Plenkoviću i američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu, a inačica tog pisma objavljena je hrvatskoj javnosti osam dana kasnije dakle 15.09.23. u nešto modificiranom obliku.

Naime zaglavlje je na engleskom jeziku, poruka Douga Lamborna na hrvatskom jeziku, a ono što je najintrigantnije, potpisi su precrtani tako da je nepoznato tko je taj dokument uopće potpisao. Bez ikakve sumnje ovaj papir je čisti lobistički udar na vrh države bio on plaćen ili neplaćen, a nesuvisla pitanja koja nakon toga sijede, zapravo su udar na Andreja Plenkovića bez obzira što je Doug Lamborn, kao vjerojatni lobist ujedinjene oporbe u Hrvatskoj, u cijeli kontekst upakirao predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i predsjednika Milanovića optuživši ih za rusofilstvo.

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

 

Dok za MiIanovića ima bezbroj egzaktnih dokaza da on doista jest rusofil, za predsjednicu i za premijera Andreja Plenkovića za takve optužbe nema baš ni jednog relevantnog dokaza. Nije potrebno posebno analizirati Plenkovićevu ulogu kao izaslanika EU u rusko-ukrajinskim odnosima još od Ruske okupacije Krima 2914.

Pitanja koja navodno Doug Lamborn postavlja Andreju Plenkoviću i Antoniju Blinkenu , toliko su jadna i nedefinirana, pa se čini  kao da ih je sastavljala Karolina Vidović Krišto, a ono što je najvažnije, tako sročena pitanja iz čiste diplomatske pristojnosti ne postavljaju se javno premijeru jedne države, ili prvom čovjeku američke diplomacije. Doug Lamborn, ili oni koji su ga „nagovorili“ na ovaj oblik lobizma, zapravo traži od visokih državnih dužnosnika Hrvatske i Amerike da se umiješaju u rad istražnih i ostalih pravosudnih tijela što je u potpunoj suprotnosti s vladavinom prava u svim demokratskim državama. Ovakav način lobiranja je uobičajen i nije protuzakonit, no postavlja se pitanje tko je to i iz kojih motiva naručio. Možemo samo pretpostaviti da to ide iz paraobavještajne kuhinje Zorana Milanovića, koji je više puta optužio Andreja Plenkovića za rusofilstvo, a on se predstavlja kao nevinašce koje je slučajno došlo na naslovnice Putinovih medija kao najveća zvijezda godine. Drugi cilj ovog pamfleta poruka je da Andrej Plenković nema potporu SAD-a, odnosno želi se stvoriti dojam da ga američka diplomacija ruši netom prije parlamentarnih izbora. Kome odgovara rušenje i omalovažavanje Andreja Plenkovića, ako ne udruženoj oporbi pod palicom Zorana MiIanovića, pa iz toga možemo zaključiti i tko su naručitelji ovog lobističkog pamfleta. Sve rusofili da se ne zna tko je od koga veći? Dake ovo je klasičan primjer hibridnog rata protiv Andreja Plenkovića i okretanje pile naopako po onoj sintagmi „dr’žte lopova“, ili u ovom slučaju „drž’te rusofila“! Prvi cilj ove operacije jeste Plenkovića pretvoriti u rusofila i obezvrijediti sav njegov dugogodišnji politički rad protiv ruske agresije na demokratsku Ukrajinu, a drugi je cilj stvoriti dojam da je Plenković na meti američke diplomacije bez čije pomoći, navodno ne može dobiti slijedeće izbora. Netko vajda hoće kazati da je Amerika za budućeg partnera u Hrvatskoj izabrala Peđu Grbina ili Sandru Benčić? Tužno, jadno i smiješno!

 

Pogledajte ovaj pamflet!

Kakvi su stvarni odnosi Republike Hrvatske i SAD-a, kao novinar istraživač, upitao sam relevantni izvor iz Banskih Dvora i dobio sam kratki odgovor:

 

Poštovani prijatelju, ovaj kongresmen radi za nekoga. Lobistička operacija! Odnosi sa Amerikom su dobri i stabilni. Samo pratiti! Lp

 

Da je tome tako donosimo vam dio kronologije događaja koji potvrđuju dobre odnose Hrvatske sa SAD-om.

 

Ministar Davor Božinović u Bijeloj kući, Pentagonu i Državnom tajništvu SAD-a

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović sastao se u Washingtonu s predstavnicima Bijele kuće, Pentagona i američkog Državnog tajništva te je nazočio svečanosti obilježavanja hrvatskog ulaska u program Global Entry tijekom koje je, s grupom hrvatskih državljana, primljen u program Global Entry u koji je, uključujući Hrvatsku, do sada ušlo tek 15 svjetskih država, od kojih samo četiri europske.

“Nizom uspješnih sastanka još smo jednom potvrdili da je Hrvatska jedan od najpouzdanijih američkih partnera. Uz potvrđivanje snažnog savezništva istaknuta je i želja za daljnjom suradnjom na nizu područja od sigurnosti i energetike do potpore Ukrajini u obrani od ruske agresije”, kazao je Božinović nakon odvojenih sastanka s Jonom Finerom iz Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće i Colinom Kahlom, podtajnikom za javnu politiku u Ministarstvu obrane.

Dodao je da je od strane američkih partnera Hrvatska, među ostalim, prepoznata kao uzor i mentor na euroatlantskom putu država zapadnog Balkana, ali i čvorište energetske sigurnosti jugoistočne Europe, prvenstveno zbog razvoja projekta LNG-a.

“U razgovorima s dužnosnicima američke vlasti prepoznata je i uloga Hrvatske kao modela za poslijeratnu obnovu Ukrajine”, istaknuo je Božinović u izjavi Hini. Rekao je da je važan naglasak pritom stavljen i na transparentnosti stranih investicija i provjerljivosti njihovih izvora.

Nancy Pelosi: Nisam prvi put u Hrvatskoj. Bila sam 90-ih i svjedočila velikoj hrabrosti hrvatskog naroda

 

– Iskoristit ćemo summit da iskažemo našu zahvalnosti i divljenje ukrajinskom narodu na hrabrosti koju pokazuje u borbi protiv ruskog agresora – poručila je Pelosi

U Zagreb, povodom prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme, dolaze 42 delegacije iz 32 države. Među njima je i predsjednica Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi koja se susrela s predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem.

– Ovo nam je velika čast i pokazuje da je razina hrvatsko-američkih odnosa vrlo visoka – kazao je uvodno Jandroković o posjetu Pelosi. 

– Imali smo otvorene i iskrene razgovore. Zaključili smo da su naši odnosi prijateljski i da dijelimo iste vrijednosti koje su nas i danas povezale – sloboda, mir, demokracija, zaštita ljudskih prava i temeljnih sloboda. Isto tako, iskazali smo snažnu podršku ukrajinskom narodu – dodao je.

– Iskazao sam zahvalnost što su Sjedinjene Američke Države ukinule vize za hrvatske građane, što imamo privilegirani tretman. Izrazio sam nadu da ćemo što prije potpisati sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja – kazao je.

– Ovo nije moj prvi posjet Hrvatskoj. Došla sam devedesetih godina i svjedočila velikoj hrabrosti hrvatskog naroda. Zahvaljujem Hrvatskoj što sada koristi vrijedno iskustvo u potpori Ukrajini koja se nalazi u situaciji rata – navela je Pelosi. 

– Kada govorimo o odnosima SAD-a s drugim državama, tri su stvari uvijek najvažnije – sigurnost, gospodarstvo i upravljanje. Mogu reći da je naš odnos s Hrvatskom na sva tri područja u porastu – navodi.

S njom je u delegaciji, navodi, stigao i predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a Gerald Connolly. Pelosi ističe kako je stigao na poziv Ukrajine i Hrvatske i kako joj je drago “da je Amerikanac izabran za predsjednika Parlamentarne skupštine NATO-a u svjetlu svih događanja u posljednje vrijeme”.

Zahvalila je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom i predsjedniku Vrhovne Rade Ukrajine Ruslanu Stefanchuku što su im uputili pozive da dođu na summit. Također, zahvalila je Gordanu Jandrokoviću i Andreju Plenkoviću.

– Iskoristit ćemo summit da iskažemo našu zahvalnosti i divljenje ukrajinskom narodu na hrabrosti koju pokazuje u borbi protiv ruskog agresora. Važno je sudjelovati na summitu, brojne delegacije će sudjelovati putem video linka i uživo – navodi.

– Mi smo važni jedni drugima, važno je da jačamo suradnju naših država jer smo važni jedni drugima za naš put za budućnost i mogu reći da mi je drago i jako se lijepo osjećam u Zagrebu – zaključila je dodajući kako će se sutra na summitu razgovarati o “miru, sigurnosti, kako okončati rat u Ukrajini i kako omogućiti da se postigne pobjeda Ukrajine”.

Uklonjene su sve prepreke za suradnju s SAD-om, očekuje se investicijski zamah

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnom izlaganju naglasio je važnost partnerskih i savezničkih odnosa SAD-a i Republike Hrvatske koji se osim u političkom, zadnjih godina intenziviraju i u gospodarskom smislu.

Konferencija Udruženja hrvatsko – američkih stručnjaka (ACAP) ove godine prvi put održava se u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom kao generalnim partnerom. Ovogodišnje izdanje međunarodne konferencije pod motom Connecting the Doers: Taking Croatia to the Next Level, okupilo je predstavnike hrvatsko-američke poslovne i akademske zajednice s ciljem razmjene znanja te povezivanja poslovnih partnera, ulagača i klijenata.

„Posljednjih godina partnerstvo dvije zemlje osnaženo je ukidanjem viza za SAD za nositelje hrvatskih putovnica kao i potpisivanjem Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. No, to nije kraj naporima koje je potrebno uložiti kako bi se hrvatskim tvrtkama omogućio snažniji iskorak na američko tržište. HGK će u sklopu svojih aktivnosti za potporu jačanju internacionalizacije u narednom razdoblju intenzivirati napore za ostvarenje punog potencijala ovog ugovora koji donosi brojne olakšice i pogodnosti pri oporezivanju dohotka i dobiti. To je izuzetno važno za hrvatske tvrtke, posebno one iz IT sektora“, rekao je na otvaranju konferencije predsjednik HGK, Luka Burilović.

Burilović je nastavio kako su najveći potencijali suradnje dviju zemalja u sektorima IT-ja i visoke tehnologije, zdravstvenom sektoru, metalnoj i prehrambenoj industriji te da se očekuje porast ulaganja iz SAD-a, sada kada je ulaskom u Euro zonu i Schengen Hrvatska postala integralnim dijelom „zapadnog svijeta“. Posljednjih godina bilježi se porast ulaganja iz SAD-a, a prema ukupnoj robnoj razmjeni SAD je u 2022. godini bio šesti najznačajniji hrvatski trgovinski partner.

„Potencijali su bitno veći, pogotovo kada znamo da u SAD-u danas živi oko milijun i dvjesto tisuća Hrvata i njihovih potomaka. Dijasporu vidimo kao jedan od najlogičnijih kanala za ulazak na strana tržišta, a dobrobit od međusobne suradnje iseljene i domovinske Hrvatske može biti višestruka“, naglasio je Burilović.

 

 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnom izlaganju naglasio je važnost partnerskih i savezničkih odnosa SAD-a i Republike Hrvatske koji se osim u političkom, zadnjih godina intenziviraju i u gospodarskom smislu. Podsjetio je i na odličan položaj hrvatske zajednice u američkom društvu koja je ne samo dobro integrirana, već je stvorila i respektabilan utjecaj u svim društvenim sferama.

Svemu tome treba još dodati respektabilnu suradnju SAD-a i Hrvatske na području naoružavanja, donirane i kupljene vojne opreme za obranu naše Domovine.

Eto, dokazi su uvijek jači od lobističkih spinova!

Kazimir Mikašek-Kazo

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari