Pratite nas

Iz Svijeta

Hillary Clinton objavila kako kreće u utrku za predsjednicu SAD-a

Objavljeno

na

U utrku za 58. predsjednika SAD-a na izborima koji će se održati u studenom 2016. ulazi bivša prva dama – Hillary Rodham Clinton. Vijest je objavila video porukom, na svojoj internetskoj stranici. Ovom objavom kreće i prava utrka za nasljednika Barracka Obame U Bijeloj kući.

[ad id=”68099″]

Hillary Rodham Clinton rodila se u Chicagu, kao prvorođenče konzervativne obitelji. Bila je izvrsna učenica, a odmalena je znala da se želi baviti politikom. U početku volontira za republikance, ali burnih 60-ih bori se protiv rata i zauzima za ljudska prava. Već kolege s koledža vidjele su je kao prvu američku predsjednicu. Na prestižnom Yaleu upoznaje Billa Clintona i aktivira se u Demokratskoj stranci. ’74., kao mlada pravnica, sudjeluje u procesu opoziva predsjednika Nixona.

Sljedeće godine, kako je rekla, sluša srce, a ne razum, te se nakon dugotrajnog nećkanja udaje za Clintona. S njim se penje prema vrhu, od položaja guvernera Arkansasa ’78. do Bijele kuće ’92. I usput cijelo vrijeme, kao uspješna pravnica, zarađuje više od njega. Tijekom predsjedničke kampanje Clinton ističe da će njegovim izborom nacija dobiti dvoje umjesto jednoga, a par postaje poznat kao ‘Billary’.

Američki predsjednik Barack Obama ustvrdio je kako bi bivša državna tajnica Clinton bila odlična predsjednica SAD-a. Bila je važan kandidat 2008., podupirala me na izborima, bila izvanredna državna tajnica, ona je moj prijatelj, rekao je Obama. Dodao je kako očekuje da će biti jasna u svojim vizijama kako bi zemlja dalje napredovala, a pohvalio je i njezine sposobnosti kao vrhunske američke diplomatkinje.

Republikanski senator Rand Paul izjavio je da ono što je Hillary Clinton pokazala tijekom mandata državne tajnice dovodi u pitanje njezinu kvalificiranost za predsjednicu države. ‘Clintoni su poznati po tome da smatraju da su iznad zakona’, rekao je za CNN senator Kentuckyja, koji je nedavno objavio svoju kandidaturu za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke i po mnogima je favorit. Zaklada Clinton prihvaćala je donacije zemalja poput Saudijske Arabije, ‘zbog čega joj je teško vjerovati da je iskrena’, rekao je. Uz to, Paul smatra da bi cijeli njezin javni život bio laka meta za kritike u predstojećoj kampanji.

Američki državni tajnik John Kerry stao je u obranu Hillary Clinton, istaknuvši da je ona obavila ‘izvrstan’ posao na obnovi američkih odnosa u svijetu. U razgovoru za NBC dodao je da je Clinton ‘visoko kvalificirana’ za kandidaturu i izrazio uvjerenost će predizborna kampanja biti jako dobra.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari