Pratite nas

Povijesnice

Hitler je stalno bio na kokainu

Objavljeno

na

Adolf Hitler je bio ovisnik o kokainu te je vodio operaciju “Barbarossa” pod utjecajem više od 80 različitih supstanci, piše povjesničar Giles Milton u svojoj novoj knjizi.

U svojoj novoj e-knjizi povjesničar Giles Milton piše o Hitlerovoj ovisnosti o “lijekovima” kao što su testosteron, razni opijati, sedativi i laksativi.

Portal historyextra.com donosi dio iz knjige “Kada je Hitler uzimao kokain”:

Dobivao je injekcije nedugo nakon doručka. Kada je Adolf Hilter završio svoju zdjelicu zobenih pahuljica i lanenog ulja, pozvao je svog osobnog doktora – Theodora Morella.

Doktor bi zasukao njegove rukave kako bi ubrizgao čudesan koktel “lijekova” od kojih se većina danas smatra opasnim i ilegalnim.

Svaki dan kroz više od devet godina, doktor Morell koristio je amfetamine i opijate u takvim količinama da je uskoro postao poznat kao “Reichov gospodar injekcija”. Neki u Hitlerovom bližem krugu sumnjali su da ga doktor pokušava ubiti.

Ali Theodor Morell bio je previše odan Hitleru da bi ga ubio. Pretili šarlatan, oštrog zadaha i groznog mirisa tijela, prvi je put upoznao Fuhrera na zabavi u Berghofu.

Hitler je dugo bio bolestan, imao je grčeve u želucu, proljev i ostale kronične bolesti koje su ga često natjerale da napusti objed kako bi izbacio višak zraka iz sebe.

hitler2Njegovo je stanje bilo potpomognuto načinom ishrane. Postao je vegetarijanac 1931. godine kada je rekao “da je isto kada jedeš šunku i ljudsko truplo”. Ubuduće je jeo velike količine mljevenog i miješanog vodenastog povrća. Doktor Morell promatrao je kako Fuhrer jede jedno takvo jelo te je nakon toga promatrao posljedice. “Zatvor i ogromna nadutost pojavljivale su se u veličinama koje sam rijetko susretao u svojoj karijeri”, napisao je Morell. Uvjerio je Hitlera kako će novi čudesni lijekovi riješiti sve njegove probleme.

Morell je propisao tip hidrolizirane Escherichia coli bakterije poznate pod imenom Mutaflor, koja je kasnije stabilizirala Fuhrerove crijevne probleme. Hitler je bio toliko zapanjen doktorovim radom da ga je pozvao da se priključi unutarnjem krugu nacističke elite. Kasnije je doktor Morell uvijek bio blizu Hitlera.

Uz svoje grčeve u želucu, Hitler je također patio od jutarnje omamljenosti. Kako bi riješio taj problem, Morell je napravio injekciju vodenaste tekućine koju je dobivao iz praška koji je bio u zlatnim paketima. Nikada nije otkrio aktivni sastojak u svom lijeku, poznat pod imenom Vitamultin, ali lijek je činio čuda u svakoj situaciji. Kroz nekoliko minuta, Hitler bi se ustao iz kreveta okrijepljen i pun energije.

SS doktor Ernst-Günther Schenck sumnjao je u Morellove čudesne lijekove te je uspio nabaviti jedan od paketa. Kada ga je testirao u laboratoriju, otkrio je da koristi metamfetamin.

Hitlera nije bilo briga što uzima dok god je djelovalo. Ubrzo je postao ovisan o Morellovim “lijekovima” te je stavio svoj život u doktorove ruke s groznim dugoročnim posljedicama. Prema doktorovom dnevniku, Hitler je koristio morfij, probiotike, sredstva za smirenje pa čak i bikovu spermu.

Najčudniji “lijek” koji je doktor Morell propisao Hitleru bio je kokain. Kokain se koristio rijetko u liječenju tijekom 1930. godine u Njemačkoj, ali u malim dozama i koncentraciji manjoj od jedan posto. Morell je počeo davati kokain Fuhreru u obliku kapi za oči. Nakon što se Hitler osjećao sve bolje i bolje nakon uzimanja “lijekova”, Morell je počeo stavljati deset puta više kokaina u kapi za oči. Tako jako koncentrirana doza često je pokretala Hitlerova psihotična ponašanja tijekom kasnijih godina rata.

Adolf Hitler je imao vrlo visoko mišljenje o kokainu. Pregledavajući medicinske dokumente koji su vidjeli svijetlo dana u SAD-u 2012. godine (uključujući izvješće od 47 stranica koje je pisao doktor Morell i ostali liječnici), Hitler je počeo žudjeti za kokainom. To je bio jasan znak da je Hitler počeo razvijati tešku ovisnost. Uz kapi za oči, počeo je šmrkati kokain kako bi “očistio sinuse i smirio grlo”.

Dobro se osjećao uzimajući kokain no njegov seksualni nagon i dalje je bio nikakav. Kako bi prevladao ovo neugodno stanje, Morell mu je počeo ubrizgavati “injekcije muškosti”. Sadržavale su ekstrakte od žlijezda prostate mladih bikova. Morell je također propisao “Testoviron”, “lijek” koji je proizlazio iz testosterona. Hitler bi uzeo “lijek” prije provođenja noći s Evom Braun.

Dugoročni učinak uzimanja “lijekova”, pogotovo amfetamina, dovodio je do kaotičnog ponašanja. To se najviše vidjelo kada su se sreli Hitler i Mussolini u sjevernoj Italiji. Nakon što je Hitler tjerao svog talijanskog prijatelja da ne promjeni stranu u ratu, postao je vrlo histeričan. Povjesničar Trećeg Reicha Richard Evans izjavio je: “Prilično smo sigurni da je Morell dao Hitleru tablete prije sastanka s Musollinijem… bio je hiperaktivan u svakom smislu, govorio je jako brzo, svađao se, itd.”

Nakon što se bližio kraj rata, Hitler je bio sve bolesniji. Ovisan o “lijekovima”, njegove su ruke bile toliko puta “probušene” da je Eva Braun optužila Morella da je psihopat. On je pretvorio Hitlera u ovisnika. Međutim, doktor je nastavio obožavati Hitlera te je ostao s njim u berlinskom bunkeru gotovo do samog kraja.

Amerikanci su zarobili doktora Morella nedugo nakon pada Trećeg Reicha te su ga ispitivali više od dvije godine. Jednom od časnika gadio se njegov nedostatak osobne higijene.

Morell nikada nije optužen za ratne zločine te je umro od moždanog udara 1948. godine, nedugo nakon izlaska iz zatvora. Ostavio je iza sebe spremljene medicinske dokumente koji su otkrivali ovisnost njegovog najdražeg pacijenta.

Ironično je da je čovjek koji je bio zadužen za Hitlerovo zdravlje vjerojatno doprinio Hitlerovom konačnom padu više od svih ostalih.

Vojna Povijest /VL

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Povijesnice

Blažene Drinske mučenice

Objavljeno

na

Objavio

Danas slavimo spomen smrti pet časnih sestara, poznatijih u narodu kao Drinske mučenice.

Ubijene su poslije mučenja od srpskih četnika 15. prosinca 1941. u Goraždu, u vrijeme četničkog masakra nad 8000 tisuća Hrvata i Bošnjaka Podrinja.

Dvije sestre bile su Hrvatice, dvije Slovenke i jedna Austrijanaka. Najmlađa je imala 29 godina, a najstarija 76.

Za vrijeme rata, 1941., u samostanu Marijin dom na Palama živjele su poglavarica s. M. Jula Ivanišević (Hrvatica, 48 g.), s. M. Berchmana Leidenix (Austrijanka, 76 g.), s. M. Krizina Bojanc (Slovenka, 56 g.), s. M. Antonija Fabjan (Slovenka, 34 g.) i s. M. Bernadeta Banja (Mađarica iz Hrvatske, 29 g.). Iako su svima činile dobro, a ponajviše susjedima i mještanima pravoslavcima, predvečer 11. prosinca 1941. četnici su opkolili samostan i svih pet sestara nasilno odveli u pravcu Goražda. Samostan Marijin dom nakon toga opljačkali su i zapalili.

Vjerne i bogobojazne kršćanske duše

Zloglasno mjesto Pale pored Sarajeva poznato je javnosti kao snažno četničko i logističko uporište u posljednjem ratu odakle je četiri godine srpska vojska terorizirala i ubijala građane Sarajeva, prenosi Kamenjar.com

No to je i mjesto gdje su katoličke časne sestre Družbe kćeri Božje ljubavi imale prije 1. svjetskog rata svoj Marijin dom s kapelicom Majke Divne, te školu koju su uz katoličku, pohađala pravoslavna i muslimanska djeca. Škola je djelovala do stvaranja prve Jugoslavije kada je velikosrpski kraljev režim zabranio njezino djelovanje.

Sestra su ostale na Palama skrbeći za bolesne i siromašne, bez obzira na nacionalnost.

Dana 11. prosinca 1941. bosanski četnici opkolili su samostan, te zarobili časne sestre i svećenika Franca Meška kojeg su nacisti s brojnim drugim svećenicima potjerali iz Slovenije. Sve njih počeli su voditi prema Goraždu, gdje je upravo na djelu bio pokolj Hrvata i Bošnjaka Podrinja, o čemu svjedoči rođeni Goraždanin don Anto Baković. Put od 65 km trajao je danima.

Dok su svećenika pustili, časne sestre su zatvorili u jednu prostoriju, s namjerom da ih siluju i obeščaste.

Predvečer 15. prosinca u Goraždu, opijeni alkoholom i potocima krvi zaklanih koji su tekli Drinom, došli su u sobu te ih počeli udarati i trgati odjeću s njih. Sestra Jula Ivanišević naglo je otvorila prozor i uz povik: „Isuse, spasi nas!“ skočila u noć. Isto su učinile i druge sestre slijedeći Julin primjer. Budući da visina nije bila velika, nisu poginule na mjestu, nego polomile udove i ostale ležati.

Četnici su pojurili iz kuće u noć, te ih izboli noževima dok su polomljene ležale na hladnom podrinjskom tlu, te ih odvukli do obala Drine gdje su ih ostavili. Jedna od sestara, sestra Berchmana koja je tada imala 76 godina, ostala je na životu i došla do sela u blizini Carevih voda. Ondje su je ljudi primili i počeli liječiti, no četnici su to saznali i 23. prosinca je zaklali.

Jednoj djevojci u selu su naredili da od njenog habita napravi četničku zastavu s mrtvačkom glavom.

Tako su svoj život završile vjerne i bogobojazne kršćanske duše, časne sestre s Pala pored Sarajeva. Blažene Drinske mučenice beatificirane su 2011. u Sarajevu.

U međuvremenu, pravosuđe Srbije je rehabilitiralo četnički pokret i proglasila Dražu Mihajlovića jednim od prvih boraca protiv nacista u Europi.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Na današnji dan prije 22 godine potpisan Daytonski sporazum

Objavljeno

na

Objavio

Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini poznatiji kao Daytonski mirovni sporazum potpisan je na današnji dan 1995. godine u Parizu čime je okončan četverogodišnji rat u BiH.

Prethodno je Daytonski sporazum 21. studenog 1995. godine parafiran u Wright-Patterson bazi kod Daytona, u američkoj državi Ohio.

Ovaj sporazum rezultat je diplomatske inicijative američke vlade koju je otpočeo tadašnji glavni američki posrednik Richard Holbrooke u vrijeme kampanje tadašnjeg predsjednika Billa Clintona.

Konferencija se održala od 1. do 21. studenoga 1995. Glavni su sudionici bili Alija Izetbegović (predsjednik Republike BiH), Slobodan Milošević (predsjednik Republike Srbije, Srbija i Crna Gora, ondašnja SR Jugoslavija) i Franjo Tuđman (predsjednik Republike Hrvatske), predstavnici triju država nastalih iz bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, te glavni američki pregovarač, veleposlanik Richard Holbrooke i general Wesley Clark.

Sporazum je službeno potpisan u Elizejskoj palači u Parizu, 14. prosinca 1995. Najveći uspjeh Daytonskog sporazuma je što je njime okončan rat.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je medijima će nakon izbora 2018. godine u BiH morati doći do političkog dogovora u vezi Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je na današnji dan 1995. godine potpisan u Parizu.

Sporazum je bio kočnica rata, ali kroz sljedećih 22 godine pokazalo se da Daytonski sporazum stvara mnoge probleme. Postao je izvor nesuglasja triju strana. Tumačio se na razne načine. Donio je ustavne i pravne odredbe koje vrijede i danas. U mnogim odredbama postao je kočnica suživota. Daytonski sporazum nije bio stalan, nego ga se mijenjalo tiho i prešutno kroz 22 godina, često na štetu Hrvata.

– Od Daytona je ostao Dayton koliko god je skrnavljen kroz neke faze 2001., 2003. godine… Oko toga mislim da ćemo svi veoma brzo morati sjesti. To će biti jedan politički dogovor koji ćemo uraditi mislim ne do izbora 2018. godine, jer evidentno će to biti jedna drugačija utakmica, nego nakon izbora – kazao je Čović. Uvjeren je da će HDZ BiH biti na vlasti na svim razinama nakon izbora, kada će “oko navedenih stvari precizno zauzeti stav“.

– Naš cilj je osigurati konstitutivnost sva tri naroda i to je minimum da bi država mogla funkcionirati – rekao je Čović nakon sastanka stranačkih delegacija HDZ-a BiH i SNSD-a na Jahorini. Tom prilikom, i predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik komentirao je Daytonski sporazum, koji je za njega “srušen voljom međunarodnog faktora“, smatrajući da su uništene i bazične vrijednosti tog sporazuma.

– Eliminirani su entiteti i konstitutivni narodi u značajnim projektima i odlučivanju, a nametale su se i špekulativne prakse koje su recimo u vezi onoga što govorimo u vezi Izbornog zakona – da jedan narod bira svoje predstavnike i da drugi narod ne može izabrati. Srbima uporno u Federaciji drugi odnosno druge političke stranke biraju predstavnike. Zato ne vidimo da je to doprinos stabilizaciji BiH – smatra Dodik.

Kazao je da je sasvim logično što HDZ BiH, “koji predstavlja političku volju Hrvata u BiH i zagledan u matičnu zemlju Hrvatsku”, podržava ulazak BiH u NATO. SNSD razumije što HDZ promovira tu vrstu integracija isto kao što, navodi Dodik, HDZ vjerojatno razumije da su “Srbi i srpski narod zagledani u politike globalnih regionalnih integracija u vezi onoga što radi Srbija”.

– Dok god vodimo ove politike, NATO integracije nisu naš cilj i nećemo davati naše suglasnosti na razini BiH o tome – poručio je Dodik novinarima.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari