Pratite nas

BiH

Hitna pošiljka na carini čeka radni dan, ministar sigurnosti BiH ‘bijesan’

Objavljeno

na

Foto: Arhiva

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovne Fahrudin Radončić upozorio je u subotu kako se neke službe u toj zemlji unatoč krizi ponašaju potpuno neodgovorno a kao primjer naveo je činjenicu da carina čeka naredni tjedan kako bi preko granice propustila opremu koja je hitno potrebna.

U posebnoj izjavi dostavljenoj medijima iz Ministarstva sigurnosti BiH navodi se kako je na carini “zapela” pošiljka koju je kao donaciju uputila Međunarodna organizacija za migracije (IOM) a riječ je o šatorima i drugoj opremi nužnoj za uspostavu naselja u kojega bi se smjestilo najmanje tisuću ilegalnih migranata.

Radončić je ranije istaknuo kako je nedopustivo da ilegalni migranti u velikim skupinama šeću gradovima dok njihovi stanovnici poštuju mjere izolacije i svode izlazak iz svojih domova na najnužniju mjeru dodajući kako se time otvara mogućnost nekontroliranog širenja zaraze koronavirusom.

Kako su svi centri za privremeni smještaj migranata odavno popunjeni jedini način da se na jedno mjesto dovedu i tamo zadrži najmanje tisuću onih koji i dalje borave u privatnim objetkima te u parkovima i ruševinama je izgradnja šatorskog naselja.

IOM je odmah iskazao spremnost pomoći te je u BiH poslao opremu kako bi se taj projekt realizirao no ispostavilo se kako carinici misle da to nije tako hitno pa su odlučili postupak carinskog nadzora obaviti prvog radnog dana narednog tjedna.

Takav odnos razbjesnio je Radončića koji je i na čelu posebnog tijela zaduženog za koordinaciju mjera za prevenciju širanja epidemije koronavirusa.

“Koordinacijsko tijelo BiH za zaštitu i spašavanje i Ministarstvo sigurnosti BiH traži da ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje Miro Džakula poduzme mjere u roku odmah i da njegov ured u Sarajevu deblokira sredstva i opremu IOM-a kojima bi se hitno formiralo karantensko naselje za tisuću ilegalnih migranata. Time bi se i preostali migranti sklonili sa sarajevskih ulica”, stoji u izjavi u kojoj Radončić traži od svih državnih uposlenika da zaborave vikende, slobodne dane i vikend odnos prema poslu, jer se radi o minutama važnim za javno zdravlje.

Radončić je u petak već najavio kako će zbog neodgovornog ponašanja u krizi prouzročenoj širenjem koronavirusa biti podnesene kaznene prijave “protiv dva ministra i jednog direktora”.

Nije pojasnio o kom se točno radi no mediji u BiH danima upozoravaju kako se i neki od najviših dužnosnika ponašaju neodgovorno a pri tom su neki i sami izravno odgovorni za širenje virusa.

Kao najdrastičniji slučaj ističu pojavu zaraze u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru gdje je koristeći privatne veze na pulmološki odjel praktično ušetao muškarac koji je prije toga boravio u Italiji i tamo se zarazio koronavirusom.

Taj je muškarac jednostavno preskočio sve propisane protokole a ravnatelj bolnice Ante Kvesić sve je to pojašnjavao konstatacijom kako im je virus “umisto sprida ušao sazad”.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva za energetiku, rudarstvo i industriju Federacije BiH na čijem je čelu Nermin Džindić u vrijeme eskalacije epidemije 11. ožujka je u Konjicu organizirana velika proslava rada tvornice streljiva “Igman”.

Na proslavi je bilo najmanje 300 uzvanika a među njima i entitetski premijer Fadil Novalić. Tamo je virus stigao preko jednog gosta iz Srbije pa se onda epidemija unatoč mjerema opreza koje su poduzimane drugdje proširila i na Konjic te potom na Sarajevo.

Tvornica koja je uspješno poslovala sada je zatvoren na najmanje dva tjedna a strahuje se kako bi virusom mogao biti zaražen veliki dio od njenih 1200 uposlenika. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Marinko Čavara: Ne smijemo zaboraviti veliku žrtvu koju je HVO Bihać dalo u teškim vremenima

Objavljeno

na

Objavio

U povodu obilježavanja 28. obljetnice ustroja HVO regije Bihać, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uputio je prigodnu čestitku.

„U povodu obilježavanja 28. obljetnice ustroja HVO regije Bihać svim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane regije Bihać, te članovima obitelji poginulih i nestalih pripadnika upućujem iskrene čestitke.

Doprinos hrvatskog naroda i HVO-a regije Bihać u obrani nekadašnjeg Bihaćkog okruga, a današnje Unskosanske županije, kao i zajedničku borbu i suradnju hrvatskog i bošnjačkog naroda na ovim prostorima tijekom Domovinskog rata moramo sačuvati od zaborava. Ne smijemo zaboraviti ni veliku žrtvu koju je HVO regija Bihać dao u tim teškim vremenima, 72 poginulih, troje nestalih i oko 250 teže i lakše ranjenih svojih pripadnika.

Svaki pripadnik HVO-a regije Bihać može biti ponosan na svoju dostojanstvenu borbu i žrtvu koju su postrojbe HVO-a regije Bihać dale za opstanak na ovim prostorima.

Stoga, obilježavanjem ove značajne obljetnice odajmo počast svim poginulim pripadnicima HVO-a regije Bihać, njihovim obiteljima uputimo izraze dubokog poštovanja, a svim pripadnicima HVO-a regije Bihać beskrajnu zahvalnost“, stoji u čestitki.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

HSP BiH traži prekid suradnje s Dodikom nakon njegove izjave o Bleiburgu

Objavljeno

na

Objavio

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik svojom je izjavom kako je “sve na Bleiburgu trebalo pobiti” potaknuo brojne reakcije u BiH, a iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u ponedjeljak je stigao zahtjev da hrvatske političke stranke iz BiH zbog toga s njim prekinu svaku suradnju.

Hrvatska stranka prava (HSP) BiH u ponedjeljak je pozvala Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH, koordinaciju hrvatskih stranaka u BiH, da zbog najnovijih izjava o Bleiburgu potpuno prekine suradnju s Dodikom.

“Evo mog stava o tome, u Bleiburgu ih je sve trebalo pobiti. Nikakve empatije nema prema bilo kome. I one koji su hodali godinama, trebalo je naći i pobiti. Nikakvu distancu ne mogu napraviti prema tome kada pogledam što su nam uradili”, kazao je Dodik u intervjuu kojega je u nedjelju objavila beogradska “Politika”.

Ovakvo stajalište obrazložio je konstatacijom kako se ne može zaboraviti na zločine koje su ustaše počinile na području Banje Luke i okolnim selima te u logoru Jasenovac.

Dodik je ustvrdio kako su ustaše u NHD nad Srbima počinile ganocid te je iznio svoju procjenu kako ih je samo u Jasenovcu ubijeno 500 tisuća.

“U mom selu, Mrčevcima, ustaše su pokupile 140 mirnih mještana i sve su ih ubili. Nema srpskog sela u kojem se to nije dogodilo”, kazao je Dodik dodajući kako je “povijesna istina” da su “ustaše koje su klale Srbe poslije bili rukovodioci u komunističkom režimu”.

Hrvatska stranka prava BiH pozvala je zbog ovih navoda na javnu osudu Milorada Dodika i prekid suradnje.

“Pozivamo HNS BiH koji je bio supokrovitelj obilježavanja spomena na Bleiburšku tragediju, da javno osudi Milorada Dodika, te da se prekine svaka suradnja s njim dok se javno ne ispriča za ovu suludu izjavu”, naveli su iz HSP-a BiH uz konstataciju kako su na u Bleiburgu “pobijeni nedužni, civili-starci, žene, djeca kao i razoružani vojnici”.

Dodik je bio među onima koji su se odlučno protivili služenju Svete mise za bleiburške žrtve u sarajevskoj katedrali.

HSP sudjeluje u HNS-u kao tijelu koje koordinira djelovanje hrvatskih stranaka u BiH. Na čelu HNS-a je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, koji je prošlog tjedna najavio kako će njegova stranka i Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ne samo zadržati dosadašnju razinu suradnje nego će je i ojačati. (Hina)

Ivan Miklenić: Predugih 45 godina bila je nametnuta apsolutna šutnja o bleiburškim žrtvama

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari